Business & Café

6 tanács a sikeres önéletrajzhoz

20 feb 2016

Hat másodperc. Ennyi idő áll rendelkezésedre, hogy megnyerd valaki figyelmét és kellemes első benyomást tegyél. Most képzeld el, hogy mindezt személyes találkozó nélkül próbálod meg. Nem egyszerű feladat, ugye?

woman-reading-resume.jpg

A személyes szakmai tapasztalatok, tanulmányok mennyisége és minősége azon múlik, hogy milyen jártasságod van az adott szakterületen. Viszont az alábbiakban felsorolunk hat tanácsot, amit minden esetben érdemes alkalmaznod önéletrajzodban a sikeresség érdekében.

1. Kapcsolatok

Egyértelműnek tűnhet, de néhány esetben hiányosan adják meg a jelentkezők ezeket az alapinformációkat. A neved mellett a telefonszámod és az email címed mindenképp szerepeljen az önéletrajzodon, ha esetleg rendelkezel LinkedIn profillal, azt se felejtsd ki. Ne adj meg több elérési lehetőséget egyik pontnál sem, tedd egyértelművé, hogy hogyan tudnak veled kapcsolatba kerülni.

2. Használj kulcsszavakat a hirdetésből

Ha egy adott álláshirdetésre jelentkezel és nem mellékelsz motivációs levelet, akkor pár sorban érdemes összefoglalni a dokumentum elején, miért tartod magad alkalmasnak. A hirdetésből applikálj kulcsszavakat anélkül, hogy a mondatok csupán másolásnak tűnjenek. Nagyon hasznos lehet olyan esetben, amikor digitális keresőprogramot alkalmaznak az önéletrajzok szűrésére, bár ez még inkább csak külföldön elterjedt.

0e8ffe0bb19a7962cc05042b73577346.jpg

3. Tanulmányi háttér, tanúsítványok

Főleg pályakezdők, szakmai tapasztalattal nem rendelkezők esetén lényeges, hogy az önéletrajz elején jelenjen meg ez a szekció. Az esetek többségében nagy jelentőséggel bírnak, így ha a végére hagyod, akkor valószínűleg átsiklanak felette miközben gyorsan átfésülik. A nem a pozícióhoz köthető tanulmányokat ne itt oszd meg.

4. Eredmények és teljesítmény

A munkáltató olyan személyt szeretne felvenni, aki hasznos. Szeretné megtudni, hogy mire vagy képes, mihez értesz, ezért érdemes a szakmai tapasztalatokon belül minden pont alá röviden összefoglalni az ott elért legfontosabb, legérdekesebb eredményeid. Itt is figyelj rá, hogy ne általánosan fogalmazz, hanem konkrétan, mérőszámokkal érzékeltesd a teljesítményed.

jobinterview.jpg

5. Hobbik, szabadidő 

A sok közhely helyett olyan tevékenységeket említs meg, amik izgalmasan hangzanak. Sokszor így nyerheted meg a másik fél figyelmét, sőt, akár ezek alapján találnak majd téged a legszimpatikusabbnak. Ha van online portfoliód vagy blogod, mellékeld az eléréséhez szükséges linket. Ugyanakkor vedd figyelembe, hogy ez a felület jellemez is téged, így ha nem vagy megelégedve vele, inkább hagyd ki.

6. Legyen igényes, használj kiemeléseket

Mint ahogy a bejegyzés elején szerepel, hat másodperced van. Ezért hangsúlyos szempont, hogy jó érzés legyen ránézni, legyen egyértelmű és egyszerű. Alkalmazd a félkövér kiemelést az általad fontosnak tartott szavak esetében, ezzel is vezeted az olvasót, hogy mi ragadja meg a tekintetét. 

Mindezek nem kőbe vésett szabályok, de az adott pozícióhoz tatozó elvárásokkal és saját igényeiddel összhangban alkalmazva nagyobb esélyed lesz, hogy meghívjanak egy személyes találkozóra. 

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

mak_balazs_200.pngMák Balázs
Az építőmérnöki alapszak elvégzése után nyáron diplomázok a BME – Infrastruktúra építőmérnöki MSc Vízmérnöki szakirányán. A Magyar Állami Operaház statisztája vagyok, ezt megelőzően egy tervezőiroda egyeztetési munkatársa voltam. Két évig egy egyetemi online rádió műsorvezetőjeként tevékenykedtem.

süti beállítások módosítása