Business & Café

Milliós nézettségű és bevételű Youtube videók? Íme a titkos recept!

30 jún 2016

Mai hozzávalóink között szerepel egy videómegosztó, néhány tehetséges ember, akiknek a példáját követve mi is felépíthetjük a saját videós karrierünket, és még 5 fontos alkotóelem.

youtubeviral.jpg

A Youtube sztori 2005-ben startolt, és bár önmagában is megérne egy cikket, hogyan hoz létre 3 korábbi Paypal alkalmazott egy céget, amit elpasszolnak 1,65 milliárd dollárárt a Google-nak, és amiből egy 70 milliárd dollár értékű cég válik napjainkra.

Emellett ráadásként meghatározza a kultúrát, döntő szerepe van a politikában, és egyébként annyi videót töltenek fel, hogy egy napi feltöltést megnézni is 50 évig tartana. Ma azonban a felhasználók szemszögéből közelítünk és megpróbálunk pár tippet adni, milyen irányban kell elindulnod a milliós nézettség érdekében. Lássuk milyen fontosabb módszerek vezetnek a youtube-os hírnév és gazdagság irányába! 

1. Trükkös

18tgg8ab4pak7jpg.jpg

Az egyik út a sikerhez a trükkös videók készítése. A legdurvább az egészben, hogy a trükködnek nem kell elképesztően újnak, vagy tudományosan értékesnek lennie. Legyen könnyen értelmezhető, látványos, és viszonylag kevéssé ismert.

Persze most azt mondod magadban, ez elméletben lehet, hogy működik, de a gyakorlat nem ilyen. Pedig de, pontosan ilyen. Biztos emlékeztek még a mentos - diétás kóla kombó mániára. Nos van akinek bejött a dolog, két fickó azóta is ebből él. Fritz Grobe zsonglőr és Stephen Voltz ügyvéd, jó pár éve gondoltak egyet, beöltöztek őrült tudósnak és megcsinálták a Belaggio szökőkútját mentoszos kólával.

A trükk működött, jó pár évvel és vírusvideóval később, (annak ellenére, hogy már divatjamúlttá is vált) saját ügynökséget csinálnak, amivel élő mentos kóla fellépéseket vállalnak világszerte, olyan cégekkel együttműködve, mint a Coca-Cola, vagy a Google.

Érdekes adalék az összeesküvés elméletek kedvelőinek: bizonyos elméletek szerint az egész őrületet a mentos indította útjára, és talán lehet is létalapja a feltételezésnek, hiszen a mentos eladásai az őrület évében 15%-kal emelkedtek. 

2. Izgalmas/addiktív

2570014-pew.jpg

Lehetsz a kockák milliárdos fejedelme, vacak játékok végigjátszásával? Persze, ez már történelem. A lényeg: a videóid fogyasztóit magadhoz láncolni a sorozat jelleggel. Korábbi példa ugyanerre, még a youtube első évéből 2006-ból Lonleygirl15 esete aki (2006-ban!) három hónap alatt félmillió követőt szedett össze. Mai szemmel komolyan mondom sajnálom, messze megelőzte korát.

A sztori röviden. Közel 10 évnyire vagyunk még attól az időtől amikorra a youtube elkezd jattolni a magas nézettséget produkáló felhasználóinak. A Creative Artists Agency létrehoz egy stábot a videómegosztó leigázására. Megszületik Lonleygirl15 az átlagos kamasz csaj, aki videóblogot csinál a tube-on.

Szimaptikus, kicsit naiv, de szerethető karakter. Igen ám, de az átlag néző nem is sejti, hogy Lonleygirl15 valójában egy 19 éves fizetett színésznő, aki profi stábbal naivkodik a kedves nézők szórakoztatására.

A forgatókönyvírók éppen elkezdték a sztorit egy thrilleresebb irányba elvinni, amikorra már akkora érdeklődés alakult ki az egész mutatvány körül, hogy a Los Angeles Times oknyomozó riportere lebuktatta az egész projektet. A tervek szerint később filmet szerettek volna csinálni a sztoriból, de természetesen miután a sajtó kinyírta a titkot nem sok értelme maradt. 

3. Tehetséges

justin_bieber_2015_new_hair_09.jpg

Justin Bieber művészetével kapcsolatban nem szeretnék kritikai észrevételeket tenni, egyrészt: de gustibus non est disputandum, másrészt pedig szorítkozzunk a szigorú tényekre. Justin Bieber volt az első világsztár abból a típusból, akiket a youtube futószalagon szállít az utóbbi időben. Jókor volt jó helyen, mondhatnánk és talán igazunk is lenne, de gondolom nem karolta volna fel az egyik legtehetségesebb amerikai zenei producer, ha nem látott volna fantáziát a srácban. A számok őket igazolják, elég hamar meglett az első millió - kattintás és dollár is.

És még nem is beszéltünk Psy-ról, akinek a Gangnam Style című 'remekművét' nagyjából 2,6 milliárd ember nézte meg!

(Újabb adalék, hogy Bieber és Psy világhírét ugyanaz a producer srác faragta. Lehetséges, hogy a youtube tehetségmenedzselés érdekes mellékvágány lehet a videókészítés mellett?)

Összefoglalva tehát: a tehetség megfelelő menedzseléssel szintén nagyot robbanhat. 

4. Elkötelez

081105123436_14.jpgObama for president: a Yes we can beszéddel a világpolitika színpadára is belépett a youtube. Ki gondolta volna, hogy vírusvideókkal valaki még amerikai elnök is lehet? Persze az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy Obama választási stábja 2000 videót posztolt a választásig. És, hogy mi a vicces csavar ebben a sztoriban? Hogy a Yes we can beszédet nem is a hivatalos kampánystáb rögzítette, hanem egy elkötelezett demokrata szavazó, aki gyors feldobta a youtube-ra. 

5. Civil újságírás

hqdefault.jpg

Pixeles? Borzasztó a hang? Alig látszik valami? Nem érdekes! Az okostelefonok világában a videódnak pláne nem kell Oscar díjas alkotásnak lennie, hogy vírusvideóvá váljon. Bármilyen hírértékű eseményről készült videó vírusvideóvá válik. A receptnek nem képezheti részét, hogy valaki katasztrófavadásszá váljon, hátha összejön pár millió kattintás, de ha valaki ilyen babérokra tör, érdemes lehet a feltöltött készülékeket zsebre vágni reggelente.

+1 Macskák

large_siamese_cat_tosses_a_mouse.jpg

Természetesen a legjobb a végére. Akárki akármit csinál videófronton, a legnézettebbek a macskák. 2 millió videóval és 24 milliárdos nézettségükkel magasan vernek mindenkit. Ha például azt vesszük alapul, hogy már a 'Charley bit my finger'-t is többen látták, mint annak idején a Holdra szállást, el lehet képzelni a macskás vírusvideók milyen abszolút nyertesen végzik a kis módszertani versenyünket.

Nem is maradt más hátra mint mindenkinek milliós nézettséget kívánnom, és már mehetnek is a felvételek!

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

süti beállítások módosítása