Business & Café

Első hazai arany a pezsgők világbajnokságán, duplázott a somlói Kreinbacher Birtok

07 júl 2016

Harmadik alkalommal rendezték meg a nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságot (CSWWC), amelyen két aranyérmet kaptak a Kreinbacher Birtok somlói furmint pezsgői, a Prestige Brut és a Brut Classic 2011 Magnum. 

kreinbacher_brut_classic_2011_magnum.jpg

A CSWWC* azért egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, mert kizárólag pezsgőket értékelnek és a zsűri kifejezetten erre szakosodott, világhírű szaktekintélyekből áll. A rangos megmérettetést életre hívó Tom Stevenson szakíró, Essi Avellan Master of Wine** és Dr Tony Jordan mellett Márkus György is a szakértői panel tagja volt.

A mezőnyt országonként, régiónként és stílusonként értékelték, díjat kizárólag a bírák egyhangú döntése esetén ítéltek oda. A vb-re idén minden eddiginél több pezsgőt neveztek Champagne-ból és a világ legtávolabbi pontjairól, nőtt a résztvevő országok száma is, ezek közül összesen 16 ország pezsgői nyertek arany- vagy ezüstérmet, köztük Magyarország.

A vakkóstolás és pontozás két teljes héten át zajlott Kentben, Magyarország rögtön az első versenynapon került sorra Ausztria, Moldova, Szlovénia, Horvátország és Ukrajna mellett. Az arany- és ezüstérmek teljes listáját július 6-án hozták nyilvánosságra a CSWWC weboldalán.

somlo_kreinbacher_birtok.jpg

Két arany a somlói tradicionális pezsgőnek

A somlói Kreinbacher Birtok második alkalommal vett részt a megmérettetésen, hazai tradicionális pezsgőt most először díjaztak aranyéremmel a CSWWC-n. A Prestige Brut mellett a Brut Classic 2011 Magnum is aranyat nyert.

A verseny újabb lehetőség volt számunkra, hogy nemzetközi mezőnyben, nemzetközi szakértőktől kapjunk visszajelzést, mire lehet képes Somló és a furmint tradicionális pezsgőként

– fogadta a hírt Prisztavok Zoltán, a Birtok kereskedelmi és marketing vezetője.

Somlón minden pezsgőt Méthode Traditionnelle módszerrel, palackban erjesztve és érlelve készítenek, legalább 18-22 hónap seprőn tartással. A Prestige Brut 100 % furmint pezsgő, a Brut Classic évjáratos magnum különlegessége pedig az, hogy több mint 3 évig érlelődött és a pezsgő a nagyobb palackban frissebb, gazdagabb arcát mutatja.

Reméljük, hogy a vb eredménnyel erre az izgalmas borvidékre és a hazai szőlőfajtára is sikerül felhívni a figyelmet az értők és a pezsgőrajongók körében, ahogyan mi is fontos iránytűnek tekintjük a zsűri véleményét és igyekszünk minél több díjazott pezsgőt megismerni

– tette hozzá Prisztavok Zoltán.

Sikeresen szerepelt a Kreinbacher Birtok forgalmazásában elérhető két champagne-ház is. A Charles Heidsieck összes beküldött tétele aranyérmet kapott: a Brut Réserve, a Rosé Réserve, a Rosé Millésime 2006 és egy 1989-es Brut Jeroboam. A Piper-Heidsieck háztól az Essentiel Cuvée Brut és a Rare Millésime 2002 champagne aranyérmet, a 2006 Vintage Brut ezüstöt gyűjtött be. Ezek a champagne-ok több száz év tradíciót és a házra jellemző, emblematikus stílust képviselnek, de a hazai választékban még újdonságnak számítanak. A nagyközönség előtt a Gourmet Fesztiválon mutatkoztak be, azóta több szaküzletben és neves étteremben is elérhetőek.

kreinbacher_prestige_brut.jpg

Magyar szakértő a nemzetközi zsűriben

Márkus György, Champagne és Burgundia szakértője évek óta együtt dolgozik a verseny alapítójával, Tom Stevensonnal, így nem érte váratlanul a felkérés. A korábbi években tartalék-zsűritagként több száz bort kóstolt közösen a zsűrivel és megismerhette az értékelési rendszert. Idén már nemcsak véleményével, de pontszámaival is hozzájárult a végeredményhez. A 2016-os versenyen ugyanis igazolást nyert a szervező, Tom Stevenson óvatossága, miszerint szükség van egy állandó tartalék bíróra. Előbb Dr. Jordan, majd később maga Tom Stevenson is megfázott, így a második héten végig Márkus György bírálta a poharakba került mintákat. Céljuk az volt, hogy az eredményen keresztül mind a kereskedelem, mind a fogyasztók pontos értékelést kapjanak a mezőnyről.

A verseny során másik hazai közreműködőnek is jutott szerep: Szentkirályi Orsi sommelier a minőségbiztosítást segítette a palackvariációk ellenőrzésével.

Szeptemberben adják át a pezsgők Oscarját

A CSWWC-n saját kategóriájukban a legjobban szereplő pezsgőknek szóló Best in Class díjakat és a világbajnoki trófeákat – avagy a pezsgők Oscarját – szeptember 1-jén, a londoni díjátadó gálavacsorán hirdetik ki. Az ezüst- és aranyérmes pezsgők idén először együtt kóstolhatók majd október 26-án a FIZZ Sparkling Wine Show-n, szintén Londonban.moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

*Champagne and Sparkling Wine World Championships

**Master of Wine, azaz legmagasabb szintű nemzetközi borszakértő

süti beállítások módosítása