Business & Café

A 21. század legnagyobb szélhámosai

20 júl 2016

Kapzsiság, butaság, figyelmetlenség. Tulajdonságok, melyekből a csalók évezredek óta megélnek. Lássuk a 21. század szélhámosai milyen eredményekkel használják ki ezeket a hibákat!

fraudster.png

1. Egy ifjú tehetség

Az emberek úgy tűnik kimondottan igénylik, hogy becsapják őket. Aki nem gondolkodik tiszta fejjel, annak az egészen lehetetlen ígéretek is elérhetőnek tűnnek. Nézzünk bemelegítésképpen egy tehetséges ifjúról szóló történetet!

A 21. század hajnalán, 2001 őszén törtrént, hogy egy Cole A. Bartorimo nevű, 17 éves kaliforniai srác alapított egy Invest Better 2001 névre keresztelt céget. A vállalkozás fő profilja szerint: annyira hiszékeny befektetőkre vadászott, akiknek minden vágyuk volt megpörgetni a pénzüket "kockázatmentes sportfogadásokon", amiknek a nyeresége a befektetés összegétől függően 125 és 2500% környékén alakult volna. 

A döbbenetes ebben a történetben nem is a cég létrejötte, hanem az az 1000 ember, akik egy hónapon belül több, mint 1 millió dollárt tettek ebbe a finoman szólva is kétesnek tűnő ügyletbe. A kitűnő ifjú épp, hogy át tudta tenni a pénzt Costa Ricára, máris lekapcsolták. Minden bizonnyal szép jövő vár rá!

2. Az ismeretlen bankrablók

hacker_keyboard_660.jpg

A szomorú valóság az, hogy a globalizálódó világunkban az infokommunikációs eszközök fejlődésével, lassan a szélhámoskodásból is kiveszik a személyesség, és az emberi természet bája.

Ennek akár illusztrációjaként is szolgálhat az az eset, amikor a 21. század bankrablói interneten keresztül rabolnak dollár milliókat. Lássuk, hogyan épül fel a modern rablás sztorija 2012/13-ban.

  • Hekkerek ellopták egy indiai cég biztonsági adatbázisát, bankkártyaadatokkal
  • Kiválogatták belőle a régebbi, könnyebben feltörhető mágnescsíkos kártyákat
  • Klónozták a kártyákat
  • És már első körben 5 millió dollárt zsákmányoltak

Második körben, 20 országból, 36 ezer tranzakcióval, még 40 millió dollárt vágtak zsebre a kibercsalók, akiknek a kilétére (néhány kis hal kivételével) azóta sem derült fény! 

3. Bernard Madoff a csalókirály

Madoff papa története igazán izgalmas, a sztorit azóta is szerényen, mint a Wall Street legnagyobb csalássorozatát emlegetik.

madoff.jpg

A témában számtalan elemzés látott napvilágot, de röviden összefoglalva a lényeg a következő: Madoff a '90-es évek elejétől kezdve épített fel a legális bizniszei mellett egy a piramisjátékra hasonlító, Ponzi-trükkre alapuló rendszert. Elképesztően nagy hozamokat ígért a befektetőinek, majd kamu bevételeket produkált valójában meg sem történő tőzsdei ügyletekből, miközben a korábbi befektetők magas hozamát az új áldozatok pénzéből fizette ki. Több ezer befektetőt húzott be a csőbe, köztük több nemzetközi pénzintézetet és befektetői csoportot is.

Közben persze ügyelt a látszatra is, volt NASDAQ elnök, rengeteg politikussal ápolt jó viszonyt, és az auditálási rendszert is ügyesen meghekkelte. 

A nyomozás végén a teljes veszteség 13 milliárd dollárra rúgott, és 150 éves börtönbüntetés lett a társadalomnak fizetendő tartozás.

Az idős csaló a letartóztatása után adott interjújában tett kijelentése teszi fel a koronát a történetre:

Csak azt csodálom, hogy nem buktam le sokkal korábban!

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

(Képek: innen, innen és innen)

süti beállítások módosítása