Business & Café

Hogyan építs magadnak új jövőt, ha a múltaddal elégedetlen vagy?

01 nov 2016

A legnagyobb vereség a világon, ha megszokod a rosszat, ha beletörődsz abba, hogy ez már csak így mehet. Mindig van alternatíva, és igenis léteznek azok a vezérelvek, amelyek kiránthatnak a legmélyebb gödörből is!

tumblr_nhv0wfb1ui1qkfpxgo1_r1_1280-.jpg

1. Az elégedetlenség alapja

A belső örlődés eredete, ha boldogságod másoktól teszed függővé, ha elvárod, hogy ismerjék el a fontosságod. Minél kevesebb elismerést követelsz, annál többet kapsz.

Az elégedettség nem abból fakad, hogy mindent megkapsz, hanem abból a megnyugvásból, hogy nem kaphatsz meg mindent.

2. Ki a hibás a jelenlegi helyzetemért?

Előfordul, hogy a dolgok nem úgy jönnek össze, ahogy eredetileg elterveztük. Van, hogy a nagy álom úgy tűnik összetört, vagy, hogy nem fog megvalósulni.

Az igazság mégis az, hogy ha őszintén és tárgyilagosan, alaposan áttekintünk minden helyzetet, akkor rá fogunk eszmélni, nagyban mi is felelősek vagyunk az események alakulásáért.

3. Téves szemléletmódok

Beletörődni valamibe és elfogadni valamit, az nem ugyanaz.

A legfontosabb az lenne, elfogadd, ez van. Így állok. Ez nem azt jelenti, hogy azonosulsz egy problémával, hanem őszinte vagy magadhoz.

Sokszor ezt a felismerést kínos és nehéz feladat követi, miszerint:

ha valami, valaki többet árt, mint használ, válj meg tőle.

- Isamu Fukui

Nagyon különleges jelenségnek vélem azt, hogy ha elkezdenénk megvizsgálni az önerőből lett milliomosok – illetve sikeres emberek - élettörténetét, az esetek legnagyobb többségében megjelenik az a tény, hogy szembe mertek menni az árral, meg merték kérdőjelezni a világot, ismerőseiket, barátaikat, vagy akár a családjukat is.
 

Egy példa a Keressük a siker titkát! interjúsorozatból:

Én személy szerint [a Punnany Massifra] feltettem nagyon sok mindent – emberi kapcsolataimat, tanulmányaimat, sok mindenkivel összevesztem az álmaim végett. […] Legbelül végig tudtam, hogy nem érdekel más, vagy hogy mások mit mondanak.

- Farkas Roland (Punnany Massif)

Ha tudod mi a célod, élj az élet kínálta lehetőségekkel, mert azok nem ismétlődnek meg. Előfordul, hogy megköveteli a létezés, hogy változtass magadon. Egy keleti tanítás szerint nem azért vagy a Földön, hogy pazarold a becses idődet, hisz a szokásaidnak csupán apró változtatásával is hatalmas dolgokra lennél képes.

Korábban írtunk arról, milyen könnyű egy új – pozitív – tulajdonságot elsajátítani. Meglepően egyszerűbb, mint gondolnád!

Ha ez élet dögunalom, nézd meg, mennyi energiát fordítasz rá! Soha sem hallod, hogy valaki azt mondaná: "Hajnalban kelek, edzem a testem, tanulok, ápolom a kapcsolataimat, teljes gőzzel dolgozom - és semmi jó nem történik az életemben." Életünk egy energiarendszer. Ha semmi jó nem történik benne, az a te hibád. Ha majd egyszer felismered, hogy a befektetett energia alakítja a körülményeidet, akkor már nem leszel áldozat.

- Andrew Matthews

4. Egy új felfogás

bag-and-hands.jpg

Érdekes filozófiailag megközelíteni, vajon mekkora hatalma lehet annak, ha mostantól más gondolatokkal veszed magad körbe, hogy egy új eredményt érj el.

Ügyelj a gondolataidra mert szavakká lesznek.
Ügyelj a szavaidra mert tettekké lesznek.
Ügyelj a tetteidre mert szokássá válnak.
Ügyelj a szokásaidra mert a személyiségeddé lesznek.
Ügyelj a személyiségedre mert az meghatározza a sorsod.
- Lao-ce

A fejlődéshez rend, a rendhez rendszer kell, de a rendbetételnek belülről kell fakadnia. Nem kell másokra várnod, hogy életedet ráncba szedjék. Amint mozdulsz, a világ is mozdulni fog.

Barátokra vágysz? Dicsérd mások jó tulajdonságait! Arra vágysz, hogy téged dicsérjenek? Légy szerény, és viszonyulj másokhoz alázattal.

5. Hogyan tovább?

Kulcsfontosságú, hogy kialakuljon benned a vágy: fejlődni akarok. Meglepő, de az erre legalkalmasabb időpont, amikor nehéz idők járnak rád. Ez nem közhely, mert aki igenis megélt már ilyen élethelyzetet, nagyon jól tudja. Ekkor kell megszületnie annak a gondolatnak, hogy:

mindegy, milyen nehéz volt a tegnap, ma mindent újrakezdhetek.

Úgy érzed, túl sok külső erőtől függsz?

Ehhez kapcsolódóan két tanítással találkoztam idáig, amelyek a legnagyobb hatással voltak rám:

  • Amit nem tudsz megakadályozni, azt segítsd elő.
  • Ha valakit nem győzhetsz le, állj mellé.

Nagyon közel áll egymáshoz ez a két tanítás, azt is mondhatnám, hogy az esszenciája azonos.

A következő kifogásod az lesz, nem érzel elég lelkesedést ahhoz, hogy belevágj. A belső hangod hiába jelzi, indulj el, mégsem tudsz annyi energiát magadba sűríteni, hogy rálépj az útra.

Fontos lenne, hogy végre átlásd: az energiád és a lelkesedésed azután keletkezik, hogy belevágtál valamibe. Az motivál, ha cselekszel, és nem az, ha gondolkozol a dolgokról.
A cselekvés hozza meg a lelkesedést és a cselekvés során bukkannak fel új lehetőségek.

Ne habozz és ne keress kifogásokat! Egyszerűen indulj el és csináld! Indulj és csináld! Meglátod, nagyon, nagyon boldog leszel.

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

 

Képforrások: iconology, edmbreeze, giftoscopia.com

süti beállítások módosítása