Business & Café

Hogyan Szerezz Elsőrangú Kapcsolatokat 3 Egyszerű Módszer Segítségével?

08 máj 2015

Az üzleti életben elengedhetetlenek a remek kapcsolatok. Azt azonban mindenki érezte már, mennyire nem könnyű ezeket megteremteni. Izzadó kéz, remegő hang, gyenge megszólítás? Egyáltalán mit mondjak, hogyan viselkedjek? Három azonnal alkalmazható egyszerű módszer következik a kimagasló teljesítményért.
tumblr_nd32el940d1rj2vf4o1_500.jpg

(Kép: The Suit Man)

1. Az első kérdés izgalmas legyen

tumblr_ndcr47nbtl1szhg2eo1_500.jpg(Kép: Vogue)

Kezdeményeztél már úgy beszélgetést, hogy a kézrázást és bemutatkozást egy tökéletesen érdektelen kérdéssel fejezted be?

Hiba:

Középszerű vállalkozó: - István, mivel is foglalkozol?

István: - Egy nemzetközi cégnél dolgozom.

- vége -

Ha ez megtörtént veled, megnyugtatlak, sokan járnak ebben a cipőben, de ma tehetünk ez ellen. Az már jó, ha kezdeményező vagy, de így még mindig elveszel a számtalan ember közé, akivel Istvánunk naponta találkozik.

Próbáljunk ki most valami mást:

Sikeres vállalkozó: - István, mi történik mostanában veled, mi foglalkoztat téged?

István: - Köszönöm kérdésed, éppen egy nemzetközi vállalat hazai piacra nyitását koordinálom, és a napjaim azzal töltöm, hogy potenciálisan alkalmas partnereket keressek a beszállításra, valamint a logisztikai feladatokra. Ha már itt tartunk, nem ismersz ezzel foglalkozó megbízható cégeket?

- folytatása következik -

Ez természetesen példajellegű mondat, a lényeget azonban biztosan érzed.

Nyitott kérdéssel kezdj, ne olyannal, amire csak egyszerű választ adhat. Fontos, hogy tovább tudd vezetni a szálat anélkül, hogy még erőltetett lenne. Tapints rá arra a pontra, ami motiválja, érdekli a másik embert.

2. Legyél érdeklődőbb, mint érdekes

tumblr_mhkh07p6cm1s2g7dxo1_500.gif

A cél az, hogy olyan módon nyiss, hogy a beszédpartnered érdekesnek találja magát, mert a legfontosabb az ember számára mindig önmaga. Tedd érdekessé saját számára is azt, amit csinál, egy dologra azért figyelj, ne ess a ló túloldalára, nem kell túlbuzgónak lenni.

A legtöbb ember ott követi el a hibát, hogy mindenáron le akarja nyűgözni a másikat, ezért persze minden sztorit bevet. Ha nem abban a pozícióban vagy, akkor ne tedd. 

A legjobb kapcsolatépítők azonban a másikra, és a jó kérdésekre koncentrálnak, ezt követi majd az a pillanat, amikor a másik kezd el kérdezősködni rólad - hisz már megkedvelt téged.

Figyelj oda a non-verbális jeleidre is, ne tedd keresztbe a kezed, lábad, mert ezek azt sugallják majd a másiknak, hogy nem is érdekled, hiába nézel rá kiskutya szemekkel. Nézz a szemébe, és a lábaid az ő irányába álljanak. Vegyél fel egy kedves mosolyt, de ne hahotázz feltűnően minden szaván. 

Koncentrálj arra, hogy érdekessé tedd őket, és ők is érdekesnek találnak téged.

3. Légy értékes

tumblr_msupblas0b1sn35i0o1_500.jpg(Kép: Ilias Petrakis)

Vállalkozóként minden nap számtalan kihívással, elérendő céllal nézel szembe. Azt azonban tudd, ezzel nem vagy egyedül. Mindenki számára jól jön ilyenkor egy kis segítség.

A legegyszerűbb módja annak, hogy értékessé válj valaki számára az, ha meg tudod oldani egy problémáját. Ez ügyben persze nyomozhatsz is.

- Milyen jellegű a legnagyobb problémád?

- Mi az, ami fejtörést okoz mostanság?

- Hol van a legnagyobb szükség egy kis segítségre?

- Hogyan tudok segíteni?

tumblr_ni7ot1gft51sxsaxxo1_540.jpg(Kép: Pitti Uomo - 87- la manifestazione)

Ilyenkor a legtöbb ember megnyílik. Egyrészt mert szeretnek panaszkodni, másrészt, mert már nagyon unják a megoldandó helyzetet és bármit megtennének, hogy túl legyenek rajta, tudják folytatni a teendőiket.

Három módon tudsz ilyenkor segítséget felajánlani:

  • Konkrétan értesz a témához, és te magad, illetve céged meg tudja oldani a problémát.
  • Ismersz valakit, akin keresztül tudsz segíteni.
  • Ajánlasz valakit, hogy vegye fel vele a kapcsolatot, és majd az ismerősöd segít.

Egy-egy termékelhelyezés kapcsolatokon, barátságokon múlik. - Hovány Márton

A segítség remek kohézió, akinek segítesz, mindig emlékezni fog a nevedre, ebben biztos lehetsz. Nincs jobb kapcsolatépítés, mint amikor fontosnak érezteted saját magával az illetőt, ennek következményeként imád a környezetedben lenni, ezen felül még segíteni is tudsz neki bizonyos dolgokban.

A vállalkozások lényegi kérdése az, hogyan tudok segíteni másoknak? Miért lenne ez másképp két vállalatvezető között?

Ha ezeket a lépcsőket betartod, biztosan remek kapcsolatokat tudsz kiépíteni.

moremoremore.png

facebook_icon02.pngBusiness & Café - a Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

süti beállítások módosítása