Business & Café

7 dolog, amit a világ leggazdagabbjai gondolnak a pénzről

26 aug 2015

A világ leggazdagabb emberei máshogy gondolkodnak, és cselekszenek, mint a legtöbben. Érdemes tudni, ők milyen tényezőket tartanak fontosnak pénzügyi sikereiket illetően. Következzen 7 dolog, amelyet a legnagyobbak üzennek nekünk!

17ec41b.jpg

1. Pénz = szabadság

Kevin O'Leary kanadai üzletember szerint ez mindenképpen így van. Ez a felfogás az én véleményemtől sem áll messze. Boldogságot pénzen nem lehet venni, de szabadságot igen. Eleged van a főnöködből? Ha kellő megtakarítással rendelkezel, felmondhatsz, és teljes magabiztossággal állhatsz a sorsod elé, milyen következő lehetőséget is ad.

Van elég pénzed a szükséges kiadásaid után is? Szabadon befektethetsz, vállalkozást indíthatsz, és a magad ura lehetsz.

Ezen túlmenően nagyon fontos lenne megérteni: nem az számít, mekkora vagyonod van, hanem az, hogyan tudsz belőle megélni.

Ahogy egy nagyon kedves barátom mondta egyszer nekem:

Lehet, hogy nem én vagyok a leggazdagabb a városban, de én élek itt a legjobban.

2. Nem költeni felesleges dologra annyi, mint pénzt keresni

20150714154232-dont-need-stem-degree-make-good-money-businessman-wallet-money-wealthy.jpeg

Spórolni ahol lehet? Sokan félreértik ezt a részét az életnek. A költekezésnél érdemes megtalálni azt az arany középutat, amit még úgy tehetsz meg, és olyan színvonalon, hogy nem okoz kárt az önbecsülésedben, de kellő megtakarítást hagy a jövődre nézve.

Ésszel is lehet spórolni, elég ha összehasonlítod a boltban az árakat, ha valamivel olcsóbb albérletbe költözöl, vagy egyszerűbb irodát bérelsz - legfeljebb minimál stílusban rendezed be.

Apró trükkökkel éves szinten óriási összegeket tudsz megspórolni, ha ezek összeadódnak, máris potenciális alapjául szolgálhatnak egy jó ötlet finanszírozásának.

Ne költs olyan dolgokra, amikre nincs szükséged, hogy végül ne kelljen olyan dolgokat eladnod, amikre szükséged lehet. - Warren Buffet

3. Mindenben lásd az anyagi potenciált

the-lincoln-lawyer.jpg

Minden nap figyelj, és vedd észre, ha valami alkalmas befektetésnek minősülhet. A gazdagok a jövőbe tekintenek, és a potenciális lehetőségeket mindig a hétköznapok pillanataiban teremtik meg azáltal, hogy észreveszik azokat.

A jövő azoké, akik látják a lehetőségeket, mielőtt azok nyilvánvalóvá válnak. - John Sculley

4. Kerüld a bonyolult befektetéseket

tumblr_inline_noap5ys6w11qf0t7e_540.jpg

A mai üzleti világban számtalan olyan befektetési lehetőség akad, amelyet még olykor a nagy közgazdászok is vért izzadva látnak át. Akkor hogy érthetné azokat egy lelkes laikus? Az is lehet, hogy önmagában nem komplikált a dolog, csak tőled nagyon távol álló területre merészkedtél.

Bárhogy is: ne fektess olyan üzletbe, amit nem látsz át, vagy nem értesz teljes mértékben.

Ne játssz olyan játékot, amit nem értesz - feltéve, ha sokan megélnek belőle. - Tony Hsieh

5. Ne tégy minden tojást egyetlen kosárba

b1dbzkacmaerpna.jpg

Warren Buffet befektető guru vázlatos üzleti tanácsaival már biztosan mindenki találkozott, ennek egyik pontja volt a fent említett mondat.

Fontossága megkérdőjelezhetetlen, hisz ha több dologba invesztálsz, és valamelyik nem sikerül, még mindig több lábon állsz.

Egy régi mondás szerint: egyharmad ingatlan, egyharmad arany, egyharmad részvény.

Az ingatlant a mai napig nem tudom megkérdőjelezni, hisz egy jó döntés biztos befektetés lehet, az utóbbi kettőt jelenlegi helyzetben is hosszú baráti viták öveznék.

Az biztos, hogy bizonyos történelmi időkben ezzel a hárommal már sikerre lehetett vinni a családi vagyont.

6. Kerüld a gyorsan értéktelenedő beruházásokat

money.gif

Pénzt költeni gyorsan értéktelenedő dolgokra? Gyakoribb, mint hinnénk.

Ha szalonból vásárolsz kocsit, ahogy kigördülsz vele az ajtón, máris százezrekkel kevesebbet ér a kocsi, pedig még 1 kilóméter sincs benne. Ez ilyen. Mielőtt bárki szóvá tenné, igen, tudom, hogy vannak olyan autók, amelyek dollármilliókért cserélnek gazdát, ezek azonban világszinten ritkák, és az egy speciális üzleti téma.

Vegyük az ingatlanberuházást. Ha egy értéktelenebb fekvésű telekre beruházol 15 millió forintot, lehet, hogy a végén attól még csak 10 millióért fogod tudni eladni, hiába, hogy többet költöttél rá. Míg máshol, ugyanezt a ráköltött 15 milliót már a duplájáért, 30 millióért tudod értékesíteni.

7. Ne az alapján ítéljünk meg másokat, ami a birtokukban van, hanem az alapján, amit létrehoztak

money_1_large.jpg

Lázadó gondolat, de én magaménak vallom. A mai világban nagyon hamar meg lehet olyan dolgokból is gazdagodni, amelyek erkölcsi határok pengeélén táncolnak, vagy éppen már át is billennek rajta.

Személyes filozófiám szerint pedig látni kell az embert is a vagyona mögött, és azt, hogyan szerezte. A Keresztapa regény az alábbi idézettel indul: "Minden nagy vagyon mögött bűn rejtőzik. - Balzac." Ez azonban nyilván egy mafiaregény indító sora, amelyet általánosan nem szabad minden vállalkozóra kiterjeszteni.

+1 Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér

small-business-owner-1081337c.jpg

Bár nem a világ egyik leggazdagabbja mondta, mégis olyan örökké létező igazság, amelyet nem szívesen hagytam volna ki.

Sajnos még mindig nagyon nagy arányú azon hitelek száma, amelyek luxuskiadásokra mennek. Ezen kifejezés alatt most olyan terminológiát értek, hogy még a mai napig nem tanulták meg sokan, hogy ha már hitelhez nyúlnak, azt ne esztelenül költsék.

El tudom fogadni, hogy vannak olyan helyzetek, hogy matematikailag bizonyíthatóan egy vállalkozás játszi könnyedséggel vissza tudja fizetni a felvett összeget, de azt nem kocsira, nagyobb lakásra, vagy utazásra vették fel. Mert bizony gyakori jelenség.

Elégedetlenséget, kisebbségi komplexust ma sokan így vezetik le egy külső utasításra: vásárolj! Mutass nagyobbat, mint ami vagy, bármi áron. Alig bírod a törlesztőket? Csak azért, hogy egy olyan embert nyűgözz le, akit egyébként is utálsz? Hajrá barátom!

Ne menj abban tönkre, hogy olyan gazdagnak akarsz látszani, amilyen valójában nem vagy.

Egy számomra nagyon kedves könyvelő mesélte, több kliense is van, akiknek hatalmas házuk, sőt villájuk van, hajójuk az Adrián, luxusautók, és így tovább. Ez a fajta életmód azonban az esetek 90%-ában látszat, ha két hónapig nem kapnának fizetést, az összes vagyonuk menne a levesbe.

Ajánlott cikkünk: 15 Hiba, Amely Miatt Közvetlenül A Siker Előtt Bukhatsz El

 

moremoremore.png

cowork02.png

 

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

süti beállítások módosítása