Business & Café

Hogyan szállhatsz ki a mókuskerékből? A pénzügyi IQ alapjai

03 okt 2015

Ki nem akar boldog és sikeres lenni? Ki ne szeretne komoly anyagi háttérrel visszavonulni a munkától? Sőt egyáltalán ki szeret alkalmazottként más álmaiért küzdeni? A változás pedig, bár közhelyesen hangzik, de egyedül rajtad áll. És itt jön képbe a pénzügyi intelligencia. Ez nem azt jelenti, hogy fejből tudod, az Európai Központi Bank Frankfurban van, vagy hogy az IMF székhelye Washingtonban van. A pénzügyi IQ a pénz gyakorlati kezelését jelenti. Na gyerünk, okosodjunk, gazdagodjunk!

tumblr_mb11t69ysv1qastsxo1_r2_500.jpg

Ahogy mai forrásmunkám szerzője Robert T. Kiyosaki írta:

Vagy megtanulsz bánni a pénzzel, vagy mások utasításait kell végrehajtanod egész életedben. Vagy ura leszel a pénznek vagy a rabszolgájává válsz.

És hogy mi lehet az egész életedet megváltoztató nagy durranás? Semmi különös, 4 dolog lássunk is neki!

1. Könyvelés 20150706165851-7-tenets-branding-woman-drawing-sketching-writing-business.jpeg

Szinte látlak magam előtt Kedves Olvasóm, eddig azt hitted csak szélhámosság, most már azt hiszed őrültség. Pedig, ha élvezhetem még pár mondat erejéig a bizalmad hamar bebizonyítom az igazam.

A könyvelés tudománya lesz az első lépcső azon az úton amire rá szeretnél lépni. Bevétel, kiadás - eszköz, forrás. Ki fog figyelni rá, hogy nem csak, hogy egyensúlyba kerüljenek, de  még pozitívum is keletkezzen az eszköz oldalon? Sajnos senki. Kinek kell? Neked.

És ez nem csak okoskodás. Kiyosaki találó szavaival, a szegények forrásokat vesznek, a gazdagok eszközöket. iPhone 6s vagy Apple részvények? A lényeg, hogy a pénzed dolgozzon helyetted. Szóval az első lépés a könyvelés lesz.

2. A befektetésektm-pilbox_global_ssl_fastly_net.jpg

Szorosan kapcsolódik az előző lépéshez, de mégsem azonos vele. Befektetéseid jelentik majd az eszköz oldal ékköveit, hiszen ezek lesznek azok a forintok amiket ha nem víg kedélyű 'budacash brókerekre bízol, éjjel-nappal dolgozni fognak érted. A befektetések jó elhelyezése mégis inkább a lehetőségek meglátásának képességével azonos. Szemfülesnek lenni, pezsegni, informálódni, és természetesen a könyvelést rendben tartani, mert lehet, hogy most csak egy vacak melód van, de a csodára várni nem érdemes, innen kell felküzdened magad a saját cégbirodalmadig és ez nem lesz könnyű út. A jó könyveléssel elérheted, hogy azzal a problémával szembesülj, befektetést szeretnél elhelyezni, de nem tudod hová. Persze ha nem leszel saját magad jó könyvelője és eliszod a pénzt nem kell majd gondolkoznod azon, hogy érdemes-e Volkswagen részvényt venned.

De, hogy milyen eszközökről lehet szó, nézzünk párat:

  • vállalkozások amihez nem szükséges a személyes jelenléted, a tiéd de más üzemelteti vagy menedzseli. 
  • részvények
  • kötvények
  • befektetési alapok
  • bevételt termelő ingatlanok
  • szellemi tulajdon után járó jogdíjak: zene, írásmű, szabadalom
  • vagy akármi amit várhatóan több pénzért adsz majd el, mint amennyiért vetted

3. A piac ismerete tired-girl-thinking-at-her-desk.png

A kereslet-kínálat tudománya. Ez az amivel sokan túl keveset foglalkoznak, és emiatt túl korán ér véget üzleti karrierjük. Tapasztalatra lesz szükséged vagy szakmai tudásra. Ha pedig egyik sem áll rendelkezésedre, akkor vagy idő kell amíg megszerzed ezeket vagy társakra lesz szükséged akik készen hozzák a bizniszbe tudásukat és tapasztalatukat.

4. Törvények wall_street_2_money_never_sleeps_movie_image_michael_douglas_shia_labeouf_01.jpg

Könyvelni is kell, jogászkodni is? Sajnos igen. Eszembe jut egy tavalyi beszélgetés a Vámház körúton ahol hallottam valami ilyesmit. 

Egy jó vállalatvezető jobb jogász, mint a jogásza, jobb könyvelő, mint a könyvelője – számtalanszor adtam már tanácsot a könyvelőmnek – jobb szakértő, mint a szakértője. Mindenhez érteni kell ahhoz, hogy sikeres legyek. - Klapka György

Bár Magyarország pillanatnyilag nem a kőbe vésett változatlan gazdasági jogáról híres, de képben kell lenni. Saját érdekünkben. A törvények (bármilyen unalmasnak és érthetetlennek tűnnek) kijelölik mozgásterünket, és azt a vékony, de nagyon jól érthető határt ahol az áfa visszaigénylésből, nagy összegű adócsalás minősített esete lesz. 

bnckt.png

moremoremore.png

 

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

(A cikk forrása: Robert T. Kiyosaki: Szegény papa, gazdag papa című munkája volt.)

süti beállítások módosítása