Business & Café

10 üzleti tanulság, amelyről minden vállalkozónak tudnia kéne

06 okt 2015

Üzleti tevékenységbe vágni felemelő - vagy olykor ijesztő - tud lenni. Főleg a kezdő vállalkozók számára lenne fontos elfogadni olyan tényeket, amelyeket nem tudnak megkerülni. 

pitti-uomo-87-pitti-people-012_1.jpg

1. A siker nem egy "baleset"

Tapasztalataim azt mutatják, a legtöbben imádnak másra mutogatni. Nem mindig személyekre, hanem tényezőkre, életszituációkra, főleg akkor, ha valaki sikerre viszi ügyét.

Arra fogják, hogy jókor volt jó helyen, vagy a kedvező embereket ismerte. Létezhet? Valamennyire filozófiai kérdés, de vajon miért volt pont akkor jó helyen? És ha jó helyen is volt, miért volt képes élni a lehetőséggel az illető?

Fontos lenne elfogadni, a siker nem pusztán egy véletlen, hanem kemény munka, kitartás, áldozat. És ami még fontosabb: az öröm meglelése abban, amit csinálsz.

2. Csak olyan tevékenységet végezz, amit imádsz

Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan helyzetbe hozd magad, hogy minden nap azzal a gondolattal indítsd a napod: "a fenébe is, már megint be kell mennem ebbe a rohadt irodába".

A siker fontos tényezője a szorgalom, és a folyamatos tanulási képesség. Ebből máris következik, az ember nem hogy nem tanul szívesen, de nem is teszi egyáltalán olyan környezeteben, ahol nem érzi jól magát, ahol olyan témák érintik, amelyek irányában teljesen érdektelen. 

3. Sosem tanulhatsz/tudhatsz meg mindent

tumblr_nlmz7dlxth1tt39rno1_540.jpg

Ahogy sokan, és is egy jelentős hibába estem. Nem mondom, hogy sajnos, így kellett lennie. 

A hiba pedig az volt, hogy azt feltételeztem, ha vállalkozást szeretnék indítani, mindenhez kell értenem. Át kell látnom a könyvelési technikák és adózási feltételek részleteit, kívülről kell fújnom a gazdasági törvényt, az investing stratégiákat, a lean management metódusait, és még sorolhatnám.

Az igazság az, a kezdésnél egyáltalán nem kell készen állnom mindenre. Persze, minél többet tudok, vagy minél jobb tanácsadóim vannak, annál szerencsésebb, de egyáltalán nem szabad kezdő feltételnek lennie a tökéletes tudásnak, mert ilyen eleve nem létezik.

Nem vagyok különösebben tehetséges. Csupán szenvedélyesen kíváncsi. - Albert Einstein

4. Az ötlet kevés, a megvalósítás minden

Ötletei mindenkinek vannak. Remek ötletei is. A probléma - khm, megoldandó helyzet - ott kezdődik, hogy ezeknek a kiváló gondolatoknak testet kéne ölteniük, hisz csak így létezhetnek valójában. 

Tapasztalataim szerint a személyes sikerek legnagyobb hányada ebben a szakaszban azonnal el is hal. Nem találkoztam még olyan emberrel, akinek ne lettek volna érdekes meglátásai, nézőpontjai, tervei, de mégis, ezek maradnak egy kósza papíron, vagy az álmodozó fejében. Olykor még hagyja onnan is elillanni.

Véleményem szerint a siker legrövidebb megfogalmazása egyetlen szó: cselekvés.

A világunkkal a legnagyobb baj, hogy mindenki dumál, és csak kevesen csinálják.

5. A legnagyobb rizikó, ha nem kockáztatsz

tumblr_na99yalkjc1szhg2eo1_500.jpg

Egy feladat mindaddig lehetetlennek tűnik, míg nincs készen.

Számtalanszor megijedtem egy lehetőségtől, sőt, van, hogy a mai napig megjelenik bennem a félelem, mikor elvállalom, belevágok. Akkor, és ott azt hiszem, erre már aztán tényleg nem vagyok képes.

Aztán ki tudja miért - lehet, mert teher alatt nő a pálma - mégis sikerül megvalósítani, és egy újabb mérföldkővel vagyok beljebb. Ez valami különleges és megfoghatatlan misztérium? Velünk született eleve elrendelt képesség? Kizártnak tartom.

Abban hiszek, ha valaki le tudja győzni a félelmeit, elképesztő csodákra képes.

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. - Albert Einstein

6. Nem az a lényeg, hogy gyorsan haladj, csak haladj!

Manapság mindenki sprintet akar futni, és nem maratont. Ez azonban nem működhet hosszú távon. Túl hamar kifárasztjuk magunkat, és túl hamar fel is adjuk. 

Az emberek 97%-a túl korán feladja, így annak a 3%-nak dolgozhat, akik sosem adják fel.

7. Három embert nem ér sosem kritika...

tumblr_nob3bibtrh1rozvumo1_540_1.jpg

...aki nem csinál semmit, aki nem szól semmit, és aki bizony egy senki. Drasztikus megfogalmazás? Nem hinném, inkább objektív. 

Az életben ugyanúgy kritizálni fognak akkor is ha nem vagy sikeres, és akkor is, ha az vagy. Akkor meg már nem mindegy?

8. Ne fuss az emberek után!

Légy példa, nyűgözd le őket! Dolgozz keményen, és vállald fel önmagad! Azok az emberek, akik hozzád tartoznak, meg fognak találni, és veled maradnak. Csak tedd a dolgod!

Vedd körbe magad olyan emberekkel, akik motiválnak, akikre felnézhetsz, akik hisznek benned, és ne bízz azokban, akik nem tartanak veled a nehéz időkben!

Honnan tudhatod, kik azok, akik gátolnak a fejlődésedben?

Kétféle ember létezik, aki vissza akar tartani téged: az egyik, aki túlságosan fél változtatni a világon, a másik, aki túlságosan fél, hogy te viszont képes vagy változtatni a világon.

9. A változás elkerülhetetlen, a fejlődés döntés kérdése

tumblr_nfo5qpfojl1shl7dgo1_540_1.jpg

Minden egyes megértés újabb kérdéseket, illetve lehetőségeket nyit meg. Sosem pörgött még ennyire ez a világ, és sosem volt ennyi lehetősége az embernek. Igaz, többen is vagyunk rájuk, és komplexebb a kép, zajosabb, összetettebb, de egyáltalán nem nehezebb.

Az újabb felfedezések újabb problémákat - megoldandó helyzeteket vetnek fel.

Ha a problémára koncentrálsz, csak még több problémával nézel majd szembe. Ha a megoldásra, még több lehetőség nyílik meg számodra.

A legnyereségesebb vállalkozások csupán annyit tesznek, hogy egy rendkívül átlagos, hétköznapi, magától értetődő problémát oldanak meg, de azt végtelenül precízen, és tökéletesen. Ehhez meg kell érteni ugyan a problémát is, de őrült méretekben kell koncentrálni a lehetséges megoldásokra.

10. Olykor jobban számít, mennyire akarod, mintsem, mennyire vagy jó benne

Az első rendezvényemet 15 évesen szerveztem, amikor egy szórakozóhelyen több hónap pangás után azonnal teltházas bulit tartottam. El lehet képzelni, mekkora tapasztalatom volt. Gyakorlatilag semmi. Egyfajta "józan paraszti" logikát követtem, és elképesztően akartam a sikert.

A siker elérésével kapcsolatban nincsenek problémáim, pedig sok minden kell hozzá: elsősorban szorgalom, az élet legalább 80%-a szorgalom. - Klapka György

Természetesen azóta rengeteg könyvet olvastam a témáról, követem a szaksajtóját, de még mindig azt tudom erre mondani, ezek csupán tudásom 30%-át teszik ki, a maradékot teljes mértékben a "terepen töltött idő" alatt szereztem. 

Nem baj, ha autodidakta módon kezdi el az ember, de ezen felül azért érdemes nem elhanyagolni az elméleti tudást sem, mert ez a kettő azért kéz a kézben tud járni.

 

bnckt.png

moremoremore.png

 

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

süti beállítások módosítása