Business & Café

Hogyan tegyünk szert elképesztő fölényre?

21 nov 2015

Csak a profi vadászok lőhetnek nagy vadat. Hogyan tegyünk meg mindent, hogy egy kínálkozó előnyt valóban megszerezzünk?

e218181e-8a0b-49d1-b80e-81aca5be8674.jpg

Egy tudás, amely olyan, mint egy kés. A jó szándékú ember kezében kenyeret szel, a rossz szándékúéban embert öl. Fölényre szert tenni hatalom, amelynek használata már rajtad múlik. A recept összeállt, lerántjuk a leplet, hogyan jöhetsz ki egy-egy szituációból nyertes félként.

1. Ami igazán számít...

A legfontosabb, hogy magad is tisztában légy, mit akarsz egyáltalán elérni egy adott szituációban. A tényfeltáró munka legelső állomása valójában te magad vagy.

Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart. - Seneca

Mielőtt lépnél, tedd fel a kérdést: ez a döntés hozzájárul a céljaimhoz?

2. Ismerd a szereplőket!

tumblr_ntsqm1ojrm1tkq3nno1_540.jpg

Leggyakoribb hiba, amivel én is találkozom, hogy a legtöbben már kielégítő információmennyiségnek tartják a névjegykártyán fellelhető adatokat. Kedves barátom, ezt mától felejtsd el ha igazán profi akarsz lenni.

Olyan kort élünk, ahol percek alatt elképesztően sok információhoz lehet hozzájutni. A lényeges adatok, tények felkutatása az elkerülhetetlen rutinmunkák közé tartozik. Semmiképpen ne sajnáljuk az időt arra, hogy a legtöbbet tudjuk meg arról a személyről, akivel szemben meg kell szereznünk a "nyeréshez" szükséges előnyt!

Ha a másik felet kiismerjük, rátapintunk a gyengepontokra, sikerül felmérnünk erejét, önbizalmát, akkor ezeket a hasznos információkat úgy kell a saját céljainkra kiaknázni, hogy a megfelelő ismereteket a lehető legjobb pillanatban "dobjuk be" a kívánt hatás elérése érdekében.

(Kis kitérő: fordítsuk ezt meg egy pillanatra! Mától törekedj arra, hogy minél nehezebb legyen téged kiismerni! Ne add az embereknek azt a kiváltságot, hogy mindent tudjanak rólad. Azért mert a közösségi médiában nem posztoltad, még nem jelenti, hogy meg sem történt. A titokzatos érdekesebb!)

3. Mérd fel a helyzetet!

A legértékesebb árucikk, amit ismerek: az információ - adta át nekünk bölcsességét Mr. Gordon Gekko. Ha már az előző pontokkal készen vagyunk, meg kell vizsgálnunk, milyen lehetőségek kiaknázására van reális esélyünk.

Ez akár egy szituációs, stratégiai játék is lehet, amiben pontról pontra átvesszük a lényegi elemeket.

Minden csata eldől, már mielőtt megvívják. - Szun-ce

4. Mentőötletek

tumblr_nt77drlnnj1uym26mo1_540.png

Két fő csapása létezik egy tárgyalás során.

  • Az előre megfontolt
  • Az intuitív (helyzetfelismerő)

Az első esetében könnyebb a helyzeted, ugyanis a megelőző kutatásaid során szerzett információkból tudsz dolgozni. A másodiknál pedig egy szükséges képességre kell hagyatkoznod.

A helyzetfelismerés szükségessége egy fejleszthető képesség, hogy kihasználjunk egy pillanat adta lehetőséget. Ehhez feltétlenül rá kell hangolódnunk tárgyalópartnerünkre, hogy ne csak halljuk amit mond, hanem értsük a mögötte rejlő utalásokat is. Így viszont már döntéshozatali állapotban leszünk, valóban egy olyan szituációban vagyunk-e, ahol azonnal döntést hozhatunk.

Ezeknél a szituációknál elképesztő előnyre tehetsz szert, ha elmélyülsz a non-verbális jelek tanulmányozásában, amelyről számtalan cikkünk született már.

5. Szerencsés fordulatok = felkészültség

A szorgalom szüli a szerencsét.

A szerencse nem más, mint a tehetség kombinálása a kedvező alkalom felismerésének képességével. - Timothy Zahn

Nehéz lenne frappánsabban megfogalmazni Mr. Zahn gondolatát.

Alapvetően a "szerencsés" és a "szerencsétlen" típusú embereket az különbözteti meg, hogy a "szerencsétlennek" titulált emberek akkor sem veszik észre a lehetőségeket, amikor már kiszúrja az a szemüket, míg a "szerencsések" nem csak meglátják, élnek a lehetőséggel, hanem dolgoznak is azon, hogy mindez tökéletesen meg tudjon valósulni.

6. A legnagyobb kockázat, ha nem kockáztatsz!

tumblr_nhc8gyawxj1qkfpxgo1_540_1.jpg

Lerántjuk a leplet egy totális tévhitről. Hajlamosak vagyunk, hogy a válsághelyzeteket negatívan értékeljük, mert az emberek ilyenkor feszültebbek, sebezhetőbbek, mint normális körülmények között.

Ezt a sebezhető állapotot mindig könnyen a magunk hasznára fordíthatjuk.

A zavarosban lehet jól halászni.

Ha tisztában vagyunk a krízis által felvetett problémákkal, ha képesek vagyunk pontosan nyomon követni az eseményeket, és elkerülhetjük, hogy a válság minket is magával ragadjon, akkor még a krízisszituációt is könnyen magunk javára fordíthatjuk!

7. A kivárás hatalma

Kevesen írnak a kivárás, a türelem hatalmáról. Mindenki "szuperragadozó" akar lenni, és már másnap megváltani a világot. Maratont fuss, ne sprintet! - mondom mindig.

Szinte hihetetlen, hogyan old meg az idő problémákat, hogyan veszítik el a dolgok látszólagos fontosságukat, hogyan hűti le az idő múlása az indulatokat.

A türelem sikert terem.

Ezt a tanácsot minden hiperaktív, türelmetlen, (és kezdő) vállalkozónak érdemes lenne megfogadnia. Vegyük például a csúcsragadozókat. Mindegyik képes kivárni, és a kellő pillanatban, a konkrét adottságok teljes figyelembe vételével, a lehető legprecízebben lecsapni.

8. Önfegyelem, a siker kulcsa

tumblr_nbxa3xk9hv1qc1ogno1_540.jpg

Az önfegyelemmel megáldott üzletemberek sokkal kevesebben vannak, mint azok, akik abban a tévhitben élnek, hogy ehhez a csoporthoz tartoznak.

A probléma, hogy az utóbbiak sikerfaktora megreked a középszerűségben, és ilyenkor mindig mást hibáztatnak, sosem magukat. A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy olykor ettől függetlenül jó üzleti érzékkel megáldott, egyébként tehetséges emberekről van szó.

De valami hiányzik.

Ez pedig bizony az önfegyelem. A manipuláció mesterei játszva szednek ki információkat a másikból, mivel az emberek jelentős százaléka imád csacsogni, és nem tudja megállni, hogy bizonyos helyzetekben ne szólja el magát. Képtelen titkot tartani, pletykál, vagy csak nem tud uralkodni magán, s ami a szívén, a száján.

És mi? Tudunk titkot tartani? Kellően diszkrétek maradunk az érintett szituációkban? Az éles keresztkérdéseket el tudjuk ütni szellemes megjegyzésekkel, békéltető kérdésekkel? S ha igen? Hatásosan tudunk élni mindezekkel?

Összegzésképpen, tegyük fel magunknak a kérdést: képesek vagyunk a magunk javára kamatoztatni a másokról szerzett információkat, és tudjuk-e valóban befolyásolni, hogy rólunk milyen információk terjedjenek?

A válaszom: ha a fent olvasottak alapján jársz el, akkor minden bizonnyal! Az "ütőképesség" nem eleve elrendelt állapot, hanem kemény munka, és ennek gyümölcseként a felkészültség állapota.

moremoremore.png

 

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

Képforrások: Watchanish, Tumblr, Linxspiration

Szakmai gondolatébresztő: Mark H. McCormack - Notes from a street smart executive

süti beállítások módosítása