Business & Café

7 tipp, hogyan lépjünk előbbre az életben

06 dec 2015

Vajon hogyan képes az egyik ember gyors és látványos karriert elérni, miközben a másik, aki hasonló háttérrel és képességekkel rendelkezik, reménytelenül megreked a középszerűségben? Jöjjön a megoldóalgoritmus!

ways_for_men_to_show_confidence_through_body_language.jpg

 1. Lényeglátás

Elterjedtebb probléma, mint hinnénk, hogy az egyes emberek egyszerűen nem látják a fától az erdőt. Nem képesek felmérni az adott szituációt, egy pillanatnyi érdeket. Legfőbb alapja az, hogy az emberek nem fordítanak elég minőségi időt arra, hogy kiderítsék, mit várnak el egy adott tárgyalástól, megbeszéléstől, naptól, szituációtól, személytől, és így tovább.

Gondolati szálként itt merülhet fel a szerencse kérdése is. A szerencsés ember valójában felkészült ember, aki meglátta a lényegi lehetőséget, potenciált a pillanatban.

A szerencse ebben a megfogalmazásban tettrekész lényeglátás.

Hessegesd el a sok sallangot, tekints el minden mézesmázos szótól, képtől, érzéstől, mert az illúzión túl helyezkedik el a valóság - egyben a lényeg.

2. Jó emberismeret

20150807164549-mentors-group-colleagues-seminar.jpeg

Meg kell tanulnunk jó emberismerőnek lenni. Erre viszont csak a gyakorlatban tehetünk szert. Tudnunk kell, milyen embertípusokban bízhatunk meg, tudnunk kell, mikor mondanak igazat, vagy hazudnak éppen a szemünkbe. Ismernünk kell barátainkat, és talán még inkább ellenségeinket.

3. A játszma legjobbja

Az élet ranglétráján való továbbjutás párhuzamosan folyó játékok sora.

Ha valaki előbbre akar jutni, a "játékszabályokat" is komolyan kell vennie, és meg kell tanulnia valamennyi játékot jól játszani.

Mint munkaadó, az a feladatod, hogy újabb tehetségeket fedezz fel, majd alkalmazz, úgy, hogy ne hagyd, hogy a külsőségek félrevezessenek. Ha pedig mint munkavállaló, akkor az a teendőd, hogy kiemelkedő képességed a döntéshozóid elé tárd, mégpedig anélkül, hogy közvetlen munkatársaidat magadra haragítanád.

Ez nem könnyű, hisz olykor magasabb létrafokokra kell nyújtózkodnunk, csak hogy észrevegyenek. Nem beszélve, mint munkavállaló, arra is figyelnünk kell, nehogy a mi sikereinket saját teljesítménynek prezentálják a középvezetők a csúcsvezetők előtt...

4. A kitűzött célok elérése

369068b6-90d5-44b5-b1ef-264fbdbba1dd.jpg

A Keressük a siker titkát! interjúsorozat során Hovány Márton üzletember egyenesen a siker alappilléreként említette ezt meg nekünk.

Én személy szerint azt gondolom, hogy a siker az, amikor az ember az előre kitűzött céljait a kívánt időpontban eléri. - Hovány Márton, üzletember

Több elem is kiemelendő. Fontos, hogy egyrészt legyen cél, másrészt, ezt jó előre határozzuk meg. A "kívánt időpont" pedig egy átgondolt időzítést is feltételez.

5. Eredmények felmutatása

Eredmény - azt kell, hogy mondjam - bármi lehet. Sokszor nem is tudjuk előre, miért is jön jól egy adott tudás, képesség - vagy legalább egy erről szóló papír.

A legérdekesebb, hogy mindenki tehetséges valamiben. Nem létezik olyan ember, aki ne lenne mestere valamilyen készségnek, legfeljebb nem tud róla - vagy nem hiszi el.

Ha az ember szeret valamit csinálni és azt jól is csinálja, nem menekülhet el az elől, hogy jól keressen vele. - Kenéz Krisztián, üzletember

6. Tegnap azt mondtad, ma megteszed

tumblr_nb24j1qq5e1r4tbp6o1_540.jpg

A "túlgondolkodás" megöli a boldogságod, és az álmaid. Semmi sem tud erősebbé tenni, mint kizárólag apró részfeladatokra koncentrálni, és azokat precízen megoldani. Képzeld el, hol tartanál most akkor, ha egy éve úgy döntesz: ma elkezdem! Az ötleteid nem tesznek gazdaggá és híressé. A munkád fog.

Aközött, hogy ki vagy, és aközött, hogy ki akarsz lenni, az egyetlen különbség csupán a cselekvés.

7. Mindig az erősebb győz

Mindenhol rendszerrel találkozunk. Olykor írottal, olykor szokásalapúval, olykor olyan írottal, amit valójában a gyakorlat felülírt egy szokással. A lényeg: mindenhol található valamilyen szisztéma, legfeljebb a rendszertelenség maga a szisztéma (ezt főleg az egyszemélyes Kft.-k környékén tapasztalni, ahol megszokta a tulajdonos/ügyvezető, hogy minden következmény nélkül ad hoc módon dönthet, vagy akár saját magának is ellentmondhat bármi retorzió nélkül).

Akár a vállalati piramis, akár maga az élet szintjei pontosan olyanok, mint a biológiai tápláléklánc egyes elemei. Mindig az erősebb győz. Nem feltétlen fizikailag, hanem ésszel.

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

Képforrások: David Cayne Photography, Linxspiration, Watchanish

süti beállítások módosítása