Business & Café

5 dolog, amit az ellenségeidnek köszönhetsz

13 dec 2015

Azt mondják, minden nagy embernek vannak ellenségei. Lehet, hogy ez nem is véletlen van így? Talán nem is a nagyság jár ellenségekkel, hanem az ellenségei tesznek naggyá valakit? Akárhogy is, az ellenségek igenis hasznunkra válhatnak - mindjárt 5 dolgot is említünk, mire jó egy valamire való ellenség! tumblr_luxcs6rezm1qdhp2g.jpg

Természetesen ez a cikk elméleti fejtegetésen alapul, senkit nem buzdítunk arra, hogy élete céljául a lehető legtöbb ellenség begyűjtését válassza. Mindössze arról van szó, hogy ha az ember nem kerüli szándékosan (megalkuvóan?) a konfliktushelyzeteket, akkor időnként bizony konfrontálódni kell, ez pedig időnként kifejezett előnyökkel is járhat. Meg is mondjuk milyen előnyei vannak az 'ellenségeskedésnek'. 

Az ellenségeim, akiknek legtöbbet köszönhetek, mert daccal, gőggel, szinte emberfölötti erővel ők látnak el.

Ady Endre

1. Ha nincs elég motivációd, ők segítenek

Egy jó ellenség, motiválhat új célok elérésére. Elvégre az ember mégsem hagyhatja, hogy az ellenségei fölébe kerekedjenek! Dolgozni szorgalmasan, kitartóan, hogy egy szép napon ráébredj, lekörözted őket - kellemes érzés ugye? Pedig ez nem csak egyéni cél, a világpolitikában meglepően sok döntés mögött hasonló okok húzódnak meg.

2. Ha már elégedett vagy önmagaddal, az ő lekicsinylésük nem engedi, hogy önhitt légy

14_1.jpg

Egy tisztességes ellenség sosem hagyja, hogy a babérjaidon üldögélj. Nyilván semmibe veszi majd az eredményeid, ez pedig újabb motivációt jelenthet!

Az ember nyilvánvalóan nem az ellenségei kedvéért, vagy az ő bosszantásukra dolgozik a saját céljai eléréséért, de ha valaki úgy érzi a karrierje elakadt egy ponton, ellenségei lekicsinylése lehet az a bizonyos tényező ami átbillenti a mérleget.

3. Ha nincs benned elég kitartás, az ő kárörvendésük tovább ösztönöz

12_1.jpg

A világ történetében számos nagy eredmény született, 'csakazértis'. Sokakra a tárgyalt negatív motiváció kimondottan ösztönzőleg hat. Nem törnek össze, nem engednek, hanem megmutatják a világnak, igenis képesek rá! Ehhez pedig mi jöhetne jobban, egy utálatos főnök, egy szemét tanár, vagy egy károgó ismerős?

4. Ha azt hiszed, hogy már jobban nem dolgozhatsz, kritikájuk új tettekre, módszerekre, tökéletességre sarkall

eyewear-blog-blake_1.jpg

Aki nem versenyez, hanem monopol helyzetben uralja a területét eltesped, lelassul. A verseny, ami szükségképpen ellenfelekkel is jár, felpörgeti a gondolkodásunkat, gyorsabb cselekvésre sarkall, új eredmények elérése felé indít bennünket. 

5. Az ellenségeidben feltétlenül megbízhatsz, mert ártani akarnak neked

9_1.jpg

Ellenségeinkkel stabil a kapcsolatunk, állandó negatív. Megbízhatóan egymás ellen vagyunk, így ebben a tekintetben mindig számíthatunk rájuk. Az ellenségek biztos pontot jelenthetnek mindenki életében, nem csalódhatsz bennük mint egy barátban vagy szeretőben.

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

bm_square.pngBattay Máté | Business & Café - szerkesztő
Diplomás újságíró, vidékfejlesztési agrármérnök. Szakmai tevékenysége mellett a Cooltusz - Magyar Fiatalokért Kulturális Egyesület főtitkára. Jelenleg gazdasági hatékonysággal kapcsolatos doktori disszertációját írja a Szent István Egyetem, Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskolájában.

(Képek: tumblr, 9gag)

süti beállítások módosítása