Business & Café

Mi a sikeres vállalkozás 3+1 nélkülözhetetlen eleme?

19 dec 2015

Vállalkozni szeretnél. Sikeres szeretnél lenni. Sőt szeretnéd biztosítani a sikered valamilyen képlet mentén. Na de milyen körülmények együttállása szükséges ahhoz, hogy elérd a vágyott célokat? A recept létezik, még egyszerűbb is mint hinnéd. Munkára fel, lássuk mire lesz szükséged!20150217134131-startup-meeting-brainstorming-business-teamwork.jpeg

+1. Az ötlet és a tudás

 A mai ebből a szempontból feltétlenül rendhagyó cikk lesz, a plusz eggyel kezdem. Mégpedig azért, mert úgy gondolom, felelősséggel tartozunk az olvasóinknak. Nem vagyunk biznisz sarlatánok, inkább vállaljuk, hogy feltárjuk a kellemetlen igazságot, minthogy támogassuk az önámítást.

Elég is a kemény szavakból. A lényeg, hogy a sikeres vállalkozásod megalapításakor az elsődleges szempont az kell legyen, hogy szeresd amit csinálsz vagy csinálni akarsz. Ez egy könnyű tétel, a keserű igazság most jön. És ez pedig a tudás. Itt fut zátonyra a legtöbb álom. Megvan a nagy ötlet, szalmaláng lelkesedés, és sajnos a gyorsan elkövetkező és szomorú befejezés.

Hogyan kerülheted el ezt? Tanulással! Számtalan inspiráló példa áll a rendelkezésünkre: a srácról, aki otthagyta az orvosit, hogy szakács lehessen, a bankhálózat jogásza aki péknek állt mert azzal szeretett volna foglalkozni, vagy eddigi interjúalanyaink közül bárki.

Mi a közös a sok különböző sztoriban? Hogy kitartóan, energiát, időt és pénzt nem kímélve dolgoztak, fejlődtek és csak akkor vágtak bele amikor rendelkeztek annyi tudással, hogy nem csak csődbe nem mentek, hanem a példájukról olvasol egy önfejlesztő cikkben. Már csak az a kérdés van hátra, hogy mikor állsz készen, és sajnos ez az amire nem tud válaszolni helyetted senki.

Megvan az ötleted, és minden létező dolgot tudsz ami a nagy álom megvalósításával kapcsolatos? Mutatom a többit.writer.jpg

1. Megtalálni a megfelelő embereket

A sikerhez vezető út elég hosszú, nem árt ha van kivel dumálni közben. Szakszerűbben szólva szükséged lesz társakra. Ha ez a bizonyos társ ráadásul, egy a vállalkozás sikeréhez fontos tématerület szakértője, pláne ha még nem is a te szakterületedről van szó, az már egy nyerő képlet is lehet. 

Keressen maga mellé társakat – egyrészt sokkal szórakoztatóbb, másrészt meg lehet osztani a pszichikai, fizikai, és anyagi terheket is. - Geszti Péter 

2. Megtalálni a megfelelő lehetőségeket 11652129_10206292347940465_276408097_n.jpg

Egy pályázat, egy piaci rés, vagy egy állami földárverés? Érdemes figyelni, mert jöhet egy időszak ami megkönnyíti a sikered elérését, könnyebb startot biztosít. Például nagyjából lehet sejteni, jövőre milyen pályázati kiírások lesznek. Ez egy lehetőség? Igen. Ha kideríted, melyik pályázat jó neked, lesz időd felkészülni arra, hogy majd teljesíteni tudd a nyeréshez, megvalósításhoz és monitoringhoz szükséges feltételeket.

3. Megtalálni a pénzt

A vállalkozói szemlélet alapjaként említi a szakma és a szakirodalom is, hogy a vállalkozó megtanul mások pénzével gazdálkodni. Itt nem a sikkasztásra gondolok, hanem arra, hogy ha van egy igazán jó ötleted, akkor arra bizony forrás is fog kerülni valahonnan. Ha pedig úgy érzed te soha nem lennél képes felemelni a telefont, még mindig kereshetsz társakat, akik segítenek majd.

Zárszó

A fent említett három a lehető legritkábban jár együtt, de azért te ne törődj vele. Attól még, hogy a három lámpa közül valamelyik pirosat mutat, ha jól csinálod meglesz!

 

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

bm_square.pngBattay Máté | Business & Café - szerkesztő
Diplomás újságíró, vidékfejlesztési agrármérnök. Szakmai tevékenysége mellett a Cooltusz - Magyar Fiatalokért Kulturális Egyesület főtitkára. Jelenleg gazdasági hatékonysággal kapcsolatos doktori disszertációját írja a Szent István Egyetem, Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskolájában.

 

(Szakmai gondolatébresztő: Robert T. Kiyosaki: Gazdag Papa: Mielőtt feladnád az állásodat)

(Képek: artpeople, enterpreneur)

süti beállítások módosítása