Business & Café

Mire számíthatsz egy állásinterjún?

27 jan 2016

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az állásinterjúk. A kiválasztók több módszert alkalmazhatnak, hogy végül az elvárásaiknak legjobban megfelelő személyt megtalálják. A biztos sikerhez nincsenek szabályok, de ezekben az esetekben is sokat segít a felkészültség.

getthefive.jpg

1. Kétszemélyes interjú

A legszokványosabb, amikor a cég egy képviselőjével, legtöbbször a leendő feletteseddel beszélgetsz. Mivel a jövőben közvetlenül ezzel a személlyel fogsz dolgozni, így szeretné megismerni szakmai tudásodon túl emberi tulajdonságaidat is. Igyekszik kideríteni, miként tudna veled együttműködni, illesz-e a csapatába. Itt kevésbé kapnak szerepet a HR szakemberek által bevetett módszerek, főként a szimpátia és a munkakörhöz szükséges tudásod dönthet.

2. Panelinterjú

Ebben az esetben egyedül ülsz szemben több interjúztatóval. Egy kollektív vélemény alapján választják ki a leendő munkatársukat, különböző szakterületű alkalmazottak tesznek fel neked kérdéseket a saját pozíciójuknak megfelelően.

1_3.jpg

3. Viselkedéssel kapcsolatos interjú

Lényege, hogy a jövőbeli teljesítményedre, döntéseidre a múltbeli magatartásod alapján következtetnek. Az interjúztató a pozícióhoz köthető szituációkkal kapcsolatos kérdéseket tesz fel, mint például mit tettél, amikor előállt XY helyzet és hogyan oldottad meg. Egy viselkedési interjú során a kérdező azt szeretné látni, hogy miként kezeled a problémákat, milyen módszerrel oldod meg őket.

4. Csoportos interjú

Egy ilyen esemény elején általában röviden ismertetik a céget, esetleg pár kérdést tesznek fel személyenként. A legfontosabb, hogy tudj egyformán együttműködni a többi jelölttel és a cég képviselőivel, akik általában a HR szakemberen kívül az adott szakterületen jártas alkalmazott, valamint egy felsővezető. Közben azt figyelik, hogy inkább vezető típusként lépsz fel, vagy éppen feladatok teljesítésére lennél alkalmas. Egyik sem feltétlenül jobb, mint a másik. Attól függ, hogy milyen személyiségtípust követel meg az adott pozíció.

960.jpg

5. Telefonos interjú

Lehet szó távmunkáról, amikor ez a logikus eljárás. De arra is alkalmas, hogy egy rövid beszélgetés alapján eldöntsék, hogy meghívnak-e egy személyes találkozóra. A legtöbbször egyeztetett időpontban kerül sor erre is, de ha váratlanul keresnek meg se féljünk az udvariasság keretein belül későbbre halasztani a beszélgetést, amikor már egy csendes és nyugodt helyen tudjuk fogadni a hívást.

6. Ebéddel összekötött interjú

Megeshet, hogy második-harmadik interjúra már ilyen keretek között kerül sor. Az ebéden általában részt vesznek leendő munkatársak is és azt vizsgálják, miként illesz a csapatba. Ez egy nagyszerű alkalom számodra is, hogy kérdéseket tegyél fel a pozícióval vagy a céggel kapcsolatban, így érdemes erre ilyen szempontból is készülni.

Mivel a találkozó nem az étkezésről szól, ne rendelj túl drága vagy nehezen elfogyasztható dolgot az étlapról.

Bármelyik típusú interjú is kerül szóba, mindig igyekezz megfelelően felkészülni és mutasd a legjobb énedet!

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

mak_balazs_200.pngMák Balázs
Az építőmérnöki alapszak elvégzése után nyáron diplomázok a BME – Infrastruktúra építőmérnöki MSc Vízmérnöki szakirányán. A Magyar Állami Operaház statisztája vagyok, ezt megelőzően egy tervezőiroda egyeztetési munkatársa voltam. Két évig egy egyetemi online rádió műsorvezetőjeként tevékenykedtem.

süti beállítások módosítása