Business & Café

Az Informatika Ünnepe idén is vár a Várban! 2016-ban is InfoBál!

09 feb 2016

Az InfoBál az informatikai szektor szereplőinek éves csúcsrendezvénye. Egy elegáns rendezvény, ami alkalmat teremt az infokommunikációs üzletág legjelesebb szereplői, a szektor vezető személyiségei valamint a diplomáciai, kulturális és a közélet prominens szereplői találkozójára, ezzel segítve a köztük lévő kommunikációt, és egy nemes, jótékony cél megvalósulását is. Oroján Sándor szervezővel és Major Gáborral az idén 25. jubileumát ünneplő Informatikai Vállalkozók Szövetségének főtitkárával beszélgettünk, erről a nagyszerű rendezvényről. 

infobal2016_cov.jpg

Mi a célja az eseménynek?

O.S.: Minden üzlet alapja a bizalom, ezért minden olyan esemény, ahol az üzlet fajsúlyos szereplői tudnak találkozni, kötetlen körülmények között beszélgetni, személyesen megismerni egymást, ez mind a bizalmat erősíti.

Az infokommunikáció egy olyan terület, ami nagyon erőteljesen növekszik a magyar gazdaságon belül. Ma már meghatározó szerepe van, az infokommunikációs szektornak a gazdaság és az élet minden területén, ezért azt gondolom fontos, hogy akárcsak a jogászoknak vagy a közgazdászoknak, az infokommunikációs szereplőknek is legyen egy bálja, ahol a társadalmi célokat, missziókat tudnak megfogalmazni, és egyébként egy jótékony célt is támogatni tud ez az iparág.

bhp_7385.jpg

Ez az IVSZ 25. évfordulója is egyben, ez is hozzájárul az esemény nagyságához?

O.S.: Igen nekünk nagy öröm, hogy az IVSZ partnerként tekintett ránk, és a 25. születésnapjának rendezvénysorozatát itt kezdi el az InfoBálon, hiszen a szektor egyetlen nagy, és egyben legnagyobb érdekképviseleti szervéről van szó. Úgyhogy Major Gábor főtitkár úr együttműködése is sokat számított ebben az ügyben.

Mondanátok az IVSZ-ről is pár szót?

M.G.: Az IVSZ a rendszerváltás környékén alakult, amikor gyakorlatilag sorra nőttek ki a földből az informatikai és szolgáltató cégek a piacon. Korábban ezek monolit állami struktúrában működtek, a nyitott piacnak köszönhetően viszont rengeteg értelmes ember indult el a privát szférában és viszonylag hamar jelentkezett az igény, hogy szükség lenne egy szakmai szövetségre, ami a közös ügyeket felvállalja.

Mint általában a szakmai szövetségek esetében, egyrészt az érdekvédelem, másrészt a piacbővítés volt kitűzve fő célként. A szövetség működésének első évtizedét, nagyjából a kormányzattal való kifejezetten szakpolitikai és projektgenerálásra irányuló erőfeszítések határozták meg.

Amikor az IVSZ egyfajta érettségi fokra lépett, onnantól lett egyre inkább az fontos cél, hogy az informatikai szakma, illetve a gazdaság többi szereplője közötti kapcsolatrendszer is erősödjön, illetve a szövetség feltárja azokat a problémákat, amelyek valójában korlátai a növekedésnek.

Akkor már nem arról volt szó, hogy kellene egy ilyen projekt meg egy olyan projekt, meg ennyi pénz kellene annyi pénz kellene az ágazatnak, hanem sokkal inkább az, hogy az organikus növekedésnek mik az alapfeltételei. Mára meg már teljesen azt lehet mondani, hogy ahogyan a digitalizáció beépül a gazdaság szövetébe, ugyanúgy az IVSZ is vele együtt épül be, hiszen olyan szoros az együttműködés.

Tehát önmagában ez már nem is az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, és emiatt volt is egyfajta rebranding, aminek eredménye a Szövetség a Digitális Gazdaságért név. Nekünk fontosak az autógyártók, fontosak az egészségipar szereplői, a kormány, az e-kormányzat. Tehát minden olyan ügy, a mi érdekképviseletünkbe tartozik, aminek a vége belelóg a digitalizációba, vagy az informatikába.

bhp_7649.jpg

Mekkora az érdeklődés az eseményre?

O.S.: Tavaly is teltházas rendezvényünk volt, idén is az lesz, várunk mindenkit nagy szeretettel, úgyhogy ha valaki szeretne jönni akkor az utolsó jegyek egyikére még lecsaphat. Nagyon jó, hogy a Magyarság Háza rugalmas helyszínhasználatot biztosít a számunkra, úgyhogy nagy érdeklődés esetén még további termek megnyitásával bővíthetjük a befogadó kapacitást

Minek köszönhető ez a hatalmas érdeklődés?

M.G.: Annak is, hogy ez nem az első ilyen együttműködés az InfoBál és az IVSZ között. Tavaly is volt egy kísérleti, amit mindenki egy kicsit távolabbról nézett, hogy mi lesz ez.

Azért azt érdemes látni, hogy az informatika nem az a nagyon bálozós közeg, mint például a jogászok vagy a borászok. Itt több az introvertált ember, legalábbis a múltban ez volt a jellemző, de az első év sikere megnyugtatott mindenkit, hogy itt érdemes megjelenni, ennek a rendezvénynek presztízse van, ez egy olyan fórum ahol embereket, szakmabelieket lehet megismerni.

És az IVSZ amit az idén ehhez az egészhez hozzátett, hogy akik az elmúlt 25 év felépítésében részt vettek vezető tisztségviselőként azokat külön meghívtuk és szponzorált asztaloknál foglalnak helyet,  így a szakma nagyöregjei meg kisöregjei, tehetséges fiataljai együtt ott lesznek majd.

O.S.: Úgy gondolom védnökeink névsora is garantálja, hogy a szakma teljes körűen jelen lesz, illetve a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége is jelen lesz a bálon, úgyhogy én azt gondolom, mindenkit sikerült összehozni aki ebben a szakmában számít. Még egy szereplőt kell külön megemlítenem, ez pedig a T-Systems, aki a főtámogatója az idei bálunknak és Bánhegyi Zsófia asszony, aki a bál úrasszonya lesz, ő fogja az idei év társadalmi misszióját megfogalmazni a köszöntőjében, Laufer Tamás elnök úrral együtt.

bhp_8547.jpg

Az eseménynek jótékonysági célja is van, mesélnétek erről is?

M.G.: Általában a báloknak van egyféle koreográfiája, és ehhez természetes módon hozzákapcsolódik a jótékonyság, mint a bálozás elengedhetetlen eleme.

Magától értetődő volt tehát a gondolat, hogy tartsuk a szakmán belül azt a jótékony célt amire felajánlásokat, illetve tombolából befolyt összeget várjuk. A digitalizáció a demokratizálódás egyik legfontosabb eszköze, hiszen viszonylag könnyű belépni, könnyű megtanulni és jellemző, hogy hagyományosan a természettudományok, mérnöki tudományok az első generációs értelmiségbe való belépésnek egyfajta küszöbét adják, - így volt ez a szocializmusban is - nyilván sokkal könnyebb mondjuk mérnöknek lenni, mint mondjuk orvosnak.

Egyrészt ez egy ’mind set’ kérdés is valószínűleg, de a mérnöki pályát egyszerű szorgalommal el lehet érni, sokkal kisebb a jelentősége a kapcsolatoknak, az iskolázottságnak a szülői háttérnek, emiatt mi régóta próbáljuk felkarolni a hátrányos helyzetűeket és bevonni őket az informatikába. Ennek nagyon komoly nemzetközi példái vannak, Indiában sok millió, sok tízmillió ember felemelkedéséhez az járul hozzá hogy informatikai szakemberként dolgozik. Afrikában is elindult ez a folyamat, miért ne lehetne ugyanígy Magyarországon?

Éppen ezért gondoljuk úgy, hogy egy intenzív ismerkedés az informatikával egy nyári tábor keretében jó lehetőség, viszont nyilván ennek költségei vannak, és erre próbálunk forrásokat gyűjteni. Az IVSZ évek óta szervez programozó táborokat gyermekek számára, és jó reményünk van rá, hogy még jó néhány gyermeket meg tudunk majd ismertetni az informatikával ebből a támogatásból.

Van-e már terv a jövőre nézve?

O.S.: Először az idei sikeres megszervezésére és lebonyolítására koncentrálunk, de természetesen jövőre is lesz InfoBál!

süti beállítások módosítása