Business & Café

7+1 megragadó érdekesség a rosé pezsgőről!

10 feb 2016

A sikeres pillanatok megünneplésének ideális kelléke lehet a rosé pezsgő, de a Valentin-nap közeledtével a sikeres párkapcsolat megünnepléséhez is tökéletes! Néhány nem mindennapi érdekesség következik, amelyet talán még Te sem tudtál erről az italról!

love_truck.jpg

1. Természetesen francia

A trend, ahogy annak idején a pezsgőkészítés, a világhírű észak-franciaországi régióból, Champagne-ból hódította meg az egész világot.

2. Az alap szőlő, az alap!

Ezen a borvidéken a chardonnay mellett két kékszőlőből, pinot noirból és pinot meunier-ből is fehérbort készítenek, a legtöbb rosé ezeknek az alapboroknak és egy speciálisan erre a célra szánt vörösbornak a házasításából születik meg.

rose_imperial.jpg

3. A titok nyitja az érlelés

A rosét a borvidék hagyományai szerint palackban erjesztik újra (ekkor születnek krémes, apró buborékai), majd seprőn érlelik. Egy nem évjáratos rosé champagne legalább 15 hónapot, egy évjáratos minimum 3 évet tölt a pincékben, miközben az érlelés újabb finom aromákat ad hozzá.

4. Egy modern ikon évszázados múltja

A rosé champagne a legfrissebb trendek egyike, de valójában komoly múltja van. A több mint 270 éves Moët & Chandon ház például, már 1801-ben rendelést vett fel a különlegességre.

5. Napóleon Mamának csak a legjobbat!

Napóleon és édesanyja számára 100 palackkal szállítottak az 1794-es évjáratú pezsgőből. Az uralkodó személyesen is többször járt pincéikben, később az ő tiszteletére kapta legnépszerűbb champagne-uk – és annak rosé változata is – az Impérial nevet.

m_c_rose_imperial.jpg6. A recept nem titkos, de utánozhatatlan

Például a Moët Rosé Impérial a következőképpen áll öszze: pinot noir intenzitást, a pinot meunier gyümölcsöket, a chardonnay könnyed eleganciát ad a házasításhoz, amelyet 7-9 % vörösborral és 20-30 % réserve borral (az előző évjáratok boraival) egészítenek ki.

7. Friss gyümölcsökkel közel tökéletes

Egy romantikus estéhez szinte kihagyhatatlan, hogy az afrodiziákumként is ismert gránátalmával vagy eperrel tálald a rosé champagne-t. Nemcsak stílusos meglepetés, de frissességével a tavaszt is közelebb hozza.

+1. Egy pinkre hangolt vacsora

Valódi luxus élmény lesz a közös este, ha egy egész menüt komponálsz mellé. Előételként meglepően finom friss kecskesajttal vagy mozzarellával és fekete olívával, bazsalikommal. Főételként érdemes kipróbálni bármely vöröshús, de liba, kacsa vagy vadhús mellett is. A fűszerek közül válaszd a rózsaborsot, szecsuáni borsot és paprikát, kakukkfűvel és babérral is szépen harmonizál. A kucsmagombához vagy korienderrel ízesített tengeri halakhoz szintén izgalmas kísérő a rosé. 

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

süti beállítások módosítása