Business & Café

5 élethelyzet, amikor biztosan segíthet nekünk egy coach

15 feb 2016

A coaching egy nagyon divatos, rohamosan fejlődő és egyre inkább elterjedt személyes fejlesztő folyamat, ami a többi pszichológiai alapokon nyugvó módszerrel szemben rendelkezik egy nagyon furcsa tulajdonsággal: nem ad tanácsot. Most nézzük meg, hogy milyen élethelyzetek lehetnek azok, amikor segítségünkre lehet egy „edző”!

results-ublf-coaching.jpg

1. Döntések előkészítése

Legyen szó akár továbbtanulásról, egy üzleti döntésről, karrierkérdésről, vagy bármilyen olyan dilemmáról, ahol bár alaposan körbejártuk a témát, mégsem tudunk dűlőre jutni. Jól jöhet ilyenkor, ha a már az unalomig ismételt kérdések helyett valaki, aki más szemszögből látja a dolgokat más megközelítésből kérdez rá a részletekre, és ezzel árnyalja a képet.

dontesek.jpg

Döntések - van, amikor könnyű, van, amikor nehéz

2. Párkapcsolat

Ha úgy érezzük, hogy a munka – magánélet egyensúly megbillent az egyik irányba, ideje újragondolni a körülményeket. De nem csupán akkor fontos egy coach-hoz fordulni, amikor a munka akadályozza a felhőtlen párkapcsolat kialakulását, segítségünkre lehet, és támogathat minket akkor is, ha egyéb jellegű kételyeink lennének, pl. megváltozott családi helyzet, válás, új párkapcsolat kialakítása, vagy egyéb dilemmák.


gyerek.jpg                                             Akár így is kinézhetne egy apa-fia délután

3. Gyermekünkkel való kapcsolat

Nem könnyű egyszerre sikeres üzletembernek és jó szülőnek lenni – azonban van segítségünk. A coaching egyik ága a szülő-kamasz coaching, ami kifejezetten a fiatalabb korosztály problémáira koncentrál, valamint arra, hogy a megromlott viszonyt megjavítsa. Azonban nem feltétlen szükséges, hogy legyen egy probléma: ha úgy érezzük, hogy a gyermekünknek támogatásra van szüksége, de nem tudjuk, hogy hogy közeledjünk hozzá, vagy a jó kapcsolatot szeretnénk még jobbá tenni, akkor is hathatós támogatásra számíthatunk egy coachtól.

4. Jobb vezetővé válás

Egy jó vezető tiszta, érhető és elérhető célokat tűz ki a csapata elé, és minden mozdulatával azon van, hogy támogassa őket ezen cél elérésben. Azonban egy vezető feladata nem merül ki a célkitűzésben, fontos a motválás is: képzeljünk el egy hadvezért, aki csata előtt nem dícséri és bíztatja a katonáit, hanem épp ellenkezőleg, csupa negatív kritikával illeti őket, ezáltal az önbizalmukat és a teljesítményüket is a porba dönti. Vajön melyik lehet a sikeresebb stratégia? Épp ezért nem lehet hatékony az sem, ha egy vezető főnök-típus, és arrogáns, zsarnokoskodó módon bánik a beosztottakkal.
idogazdalkodas.jpg                                      Az idő a legdrágább kincsünk - ne pazaroljuk el

5. Időgazdálkodás

Donald Trumpnak ugyanúgy 24 órából áll egy napja, mint Cristiano Ronaldonak, vagy Elon Musknak. Vagy neked. Vagy nekem. Mégis ki így, ki úgy tudja hasznosítani a maga módján a rendelkezésre álló időt. Hogy mi a titka annak, hogy úgy tűnik, mintha a sikeres embereknek sokkal, de sokkal több idejük lenne? Az, hogy okosan osztják be maguknak az idejüket. Mindannyian végzünk időrabló tevékenységeket, ez lehet a végeláthatatlan e-mailezés, a facebookozás, vagy egyéb olyan cselekvés, ami nem feltétlen visz minket előrébb, de sok idő elmegy vele. Ezek felismerése az első lépés a hatékonyság felé, ha ezeket kiszúrtuk, könnyebben tudjuk csökkenteni az elvesztegetett időt.

Coachként úgy gondolom, hogy az itt felsoroltak bár egy nagyon kis szegletét fedik le csupán annak, amire használható a coaching, mégis jó betekintést nyújthatnak arról, hogy nincs leküzdhetetlen probléma, és ha elakadunk az élet bármely területén, van kihez fordulni.

moremoremore.png

gyakornok_button.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

szkrobo_tamas_200.pngSzkróbó Tamás
Pszichológus, coach, NLP tréner, illetve közösségi média manager. A Pécsi Tudományegyetem pszichológia szakán tanultam, utána a coachinggal kezdtem el intenzívebben foglalkozni, amely egy professzionális, kérdezésen alapuló fejlesztő folyamat. Mellette NLP tréningekkel is foglalkozom, és több külső cég megbízott, hogy a marketing és PR feladatokat ellátva a közösségi felületét kezeljem.

süti beállítások módosítása