Business & Café

6 tipp, hogy hogyan éld túl az első napot az új munkahelyeden

03 már 2016

Miután önéletrajzod alapján meghívtak egy állásinterjúra, majd kiválasztottak az adott pozícióra, következhet az első nap az új munkahelyeden. Ez lehet a legemlékezetesebb karriered szempontjából - és talán a legstresszesebb is. A következőkben bemutatjuk, hogyan kezeld profiként az idegességet és miként alkoss maradandó pozitív benyomást az új munkatársaidban.

16523955994_3f4534b4d1_c.jpg

1. Érkezz korábban, de ne lépj be hamarabb

Mindig illik pontosnak lenni, de ezen a napon kifejezetten. Kérdezd meg a leendő felettesedtől, hogy mikorra érkezz. Ha nincs kedved már most magyarázkodni a forgalom miatt, minimum 15 perccel korábbra tervezd meg érkezésed, ugyanakkor ne nyiss be az irodába az adott időpont előtt, inkább ülj be egy közeli kávézóba vagy pékségbe. 

2. Legyen nálad jegyzetfüzet

Úgy, mint az iskolában, akárhova is mész, mindig vidd magaddal a jegyzeteidet. Valószínűleg rengeteg információt és trükköt közölnek veled, ezért mindig írd fel őket, még ha úgy látod, a közeljövőben nem is lesz hasznos számodra. Az új munkatársak bemutatkozása után akár róluk is feljegyezhetsz információkat a nevük mellé, ami szintén nagyon praktikus a későbbi kellemetlen helyzetek elkerülése végett.

czaqkntwaaeocd1.jpg

3. Kérdezz és figyelj

Az első napjaidon inkább másokra figyelj, mintsem magadról mesélj vagy az ötleteidről. Készülj fel, gondold át milyen kérdéseket fogsz feltenni személyesen a munkatársaidnak vagy általánosságban a vállalatról. Próbálj olyan témákat választani, amikből azt látják, hogy motivált és elkötelezett vagy. De bátran kérdezz olyan kérdéseket is, amelyekre egyszerű a válasz, ilyenkor jóval figyelmesebbek a munkatársaid is és szívesen segítenek. 

4. Tudj bemutatkozni röviden

Készülj fel arra, hogy akár a liftben vagy ebéd közben megkérdezik, ki vagy és milyen pozícióban fogsz dolgozni. A továbbiaknak a munkatársaidnak is fontos információ, hogy mivel tudnak hozzád fordulni vagy akár tudnak-e veled barátkozni. Az ilyen beszélgetések alkalmával neked is lehetőséged van a többieket megismerni, megtudni az iroda íratlan szabályait, feltérképezni a többiek közötti kapcsolatokat. Légy körültekintő az öltözködéseddel is, ez is hozzájárul a rólad kialakított képhez.

287438964_1_644x461_menedzher-po-robot-z-klntami-lvv.jpg

5. Tudd meg, hogy mit várnak el tőled pontosan

Az első napok után már lesz egy kialakult véleménye rólad a közvetlen felettesednek, amit kikérhetnek a vezetőség részéről is. Különös jelentőséggel bír megtudnod, hogy mi alapján értékelnek téged, mit tartanak lényegesnek a feladataid közül. Ezért az első adandó alkalommal tedd fel a kérdést, hogy tulajdonképpen mit is várnak el tőled? Nagyban megkönnyíted ezzel a saját előremeneteledet és beilleszkedésedet is. 

6. Ne szégyenlősködj

Köszönj bátran és mutatkozz be mindenkinek, akinek csak tudsz, kezdeményezz beszélgetést. Ne félj mosolyogni. Mint ismert, ezzel javíthatod a rólad kialakított első benyomást. Kezdj el barátkozni a kollégáiddal, mutass érdeklődést irántuk, figyelj a testbeszédedre. Viszont ne ess kellemetlen túlzásokba, maradj természetes, ne próbálj senkit lenyűgözni értelmetlenül. 

Próbáld meg mindig a legjobb énedet adni és légy felkészült hasonló szituációkban, de ne aggodalmaskodj feleslegesen. Jusson eszedbe, hogy mindig van holnap. 

 

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

mak_balazs_200.pngMák Balázs
Az építőmérnöki alapszak elvégzése után nyáron diplomázok a BME – Infrastruktúra építőmérnöki MSc Vízmérnöki szakirányán. A Magyar Állami Operaház statisztája vagyok, ezt megelőzően egy tervezőiroda egyeztetési munkatársa voltam. Két évig egy egyetemi online rádió műsorvezetőjeként tevékenykedtem.

 

süti beállítások módosítása