Business & Café

Menni vagy nem menni? A home office előnyei és hátrányai

10 már 2016

A sikerhez egyáltalán nem is lenne szükség irodára? Milyen előnyei és hátrányai lehetnek annak, ha otthonról végezzük a mindennapi munkánkat?

thorton-office-1a.jpg

Miért válasszuk otthonunkat munkahelynek?

 

1. Szabad(abb) időbeosztás

Az otthonról végzett munka egyik nagy előnye az, hogy saját időbeosztásunk és munkatempónk alapján végezhetjük a feladatokat. Érdemes egy napirendet, rendszert felállítani a mindennapi teendők kapcsán. Jól jön majd valamilyen időmenedzsment technika.

2. Megszokott körülmények

A megszokott otthoni körülmények biztonságérzetet és kiegyensúlyozottságot jelenthetnek a számunkra. A produktivitást és az önkifejezést is erősítheti az, ha kizárjuk a külső tényezőket, melyeket a munkahely magában rejt.

3. Kevesebb stressz

Mivel nem kell nap, mint nap a munkahelyen a kollégák és a főnökök társaságában tölteni az időnket, így akár csökkenhet az esetleges konfliktushelyzetek kialakulásának száma, ezáltal visszaesik a stressz faktorok száma, nő a teljesítőképesség. Utaznunk sem kell, hiszen otthonról tudunk dolgozni kizárva ezzel a közlekedés okozta stresszt is. Aki számára a munkahelyi légkör jelenti az első számú stressz forrást, annak tökéletes munkaforma a home office.

a-luxury-home-office-with-oak-design.jpg

Milyen hátrányokkal járhat az otthoni munkavégzés?

1. Motiváció

Ha nem rendelkezünk megfelelő (külső/belső) motivációval a feladatot illetően, úgy könnyen elvonhatja bármi a figyelmünket, ezáltal kevésbé leszünk összeszedettek és precízek. A feladatra való teljes koncentrálás háttérbe szorulhat. A home office során sokkal kevesebb lehetőség van a visszajelzésekre és megerősítésekre, ami jóval nagyobb felelősséggel jár együtt.

2. Személyes találkozások, a munkahelyi

kapcsolatok hiánya

A bezártság érzetünket fokozhatja az otthonról végzett munka, valamint a személyes munkakapcsolatok pozitív hatása is háttérbe szorul. Márpedig tudjuk, hogy a közösségnek meghatározó szerepe van az egyén szocializációjában, személyiségfejlődésében.

3. Külső, megjelenés elhanyagolása

A home office egyik hátránya közé sorolható az is, hogy nincs „dress code”, azaz bármilyen ruhában eltölthetjük a mindennapjainkat, akár laza öltözetben is (pl.: pizsama). Ebben a veszély az, hogy egy idő után elhanyagolttá vagy rendezetlenné is válhatunk a megjelenésünket illetően. 

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

süti beállítások módosítása