Business & Café

Hogyan tesznek a lovak minket sikeres vezetőkké?

04 ápr 2016

Önismereti tréningek hada áll rendelkezésünkre, ha szervezetfejlesztésről, vezetőfejlesztésről van szó. Szakképzett trénerek és pszichológusok várják az idegösszeroppant főnököket fogadóóráikra, csoportos tréningekre, csapatépítőkre, de mi van akkor, ha a trénerünk történetesen egy ló?

anitanagy_com_-1167.jpg

“De hát mi felsővezetői tréningre jöttünk, hogy kerülünk egy lovardába?” - gondoltuk, miközben három, egyenként 600 kilós négylábú barátunk minket nézett és közben jót röhöghetett magában rajtunk… Március elején az EQ-Skill jóvoltából részt vettünk egy felsővezetői lovastréningen. Íme az élménybeszámoló:

Mi jellemzi a sikeres vezetőt?

Egy szó: önismeret. Minél magasabb pozícióban vagyunk, annál több stratégiai feladatot kell ellátnunk, annál több emberért felelünk és annál nagyobb szükség van az önreflexióra. Tudnunk kell kombinálni, motiválni, meggyőzni, számonkérni, kommunikálni, egyszóval emberekkel foglalkozni. Ehhez pedig első sorban magunkhoz kell jobban értenünk. 

anitanagy_com_-1230.jpg

Szerencsére Magyarországon is egyre több cég kezdi felismerni, hogy a kiegyensúlyozott munkatárs érték, ami megtérül a cég számára. Ehhez pedig egy kiegyensúlyozott vezető kell, aki odafigyel, foglalkozik a beosztottjaival. Önismereti tréningek hada áll rendelkezésünkre, ha szervezetfejlesztésről, vezetőfejlesztésről van szó. Szakképzett trénerek és pszichológusok várják az idegösszeroppant főnököket fogadóóráikra, csoportos tréningekre, csapatépítőkre, de mi van akkor, ha a trénerünk történetesen egy ló?

Minél őszintébb vagy, annál őszintébb visszajelzéseket kapsz önmagadról. A ló nem hazudik. A ló nem fél a következményektől, a ló nem taktikázik, a lónak nincsenek hátsószándékai. A ló a te tükröd, amin keresztül saját magadra ismerhetsz. Te vagy a főnök és a ló a beosztott.

anitanagy_com_-1169.jpg

Suhai Gábor, az EQ-Skill Kft. alapítója és szakmai igazgatója10 évvel ezelőtt teremtette meg a ló asszisztálta fejlesztés hazai módszertani alapjait, azóta pedig Ló Asszisztálta Tanulás Európai Szövetségének (EAHAE) hivatalos partnereként tart tréningeket és képzi a jövő lovastrénereit. Ő világosított fel minket, hogy a lovak menekülő és prédaállatok, vagyis lételemük, hogy folyamatosan figyeljék és lereagálják környezetük történéseit.

Túlélésük záloga, hogy minden pillanatban tudják, ki a vezetőjük, akivel fenntartás nélkül együttműködhetnek. Hagyományos lovagláskor a ló “sporteszköz”, itt viszont a ló van a fókuszban. “Ez a ló asszisztálta tanulás” – árulja el Gábor és hozzáteszi –

A lovak kifinomult jelrendszerrel kommunikálnak. Ha az ő nyelvén szólítjuk meg, együtt fog működni velünk.

Milyen volt a tréning?

anitanagy_com_-1249.jpg

3 ló, 3 gyökeresen ellentétes személyiség, 3 embertípus. A jámbor kis póni, aki szó nélkül követi az utasításaidat. A főnök álom-alkalmazottja. Nem kérdez vissza, csak teszi a dolgát. A még irányítható, de a saját érdekeit előrébb helyező ló, akit meg kell győznöd. És a teljesen önfejű, akaratos ló, aki ha megérzi, hogy egy picit is bizonytalan vagy, azonnal faképnél hagy. Ha vezető vagy, tudnod kell mindhármat kezelni, hát nekünk nem nagyon sikerült.

Első feladatunk az volt, hogy finoman kérjük el az egyik mellső lábukat, hogy kibillentve őket a súlypontjukból a mi kezünkre bízzák azt. Bizalomjáték. Többszöri kétségbeesett próbálkozás után végül felemelte és hagyta, hogy megtartsam a lábát. Hihetetlen érzés volt, és abban a pillanatban belém nyilallt a felismerés: nem voltam elég határozott, nem jeleztem neki egyértelműen a szándékomat.

A tartásom elárulta, hogy nem állok stabilan a földön… hogy is adhatná oda a lábát egy ilyen embernek, aki ennyire bizonytalan? Vajon az életben is ilyen vagyok? Hogy láthatnak kívűlről az emberek? Mennyire fontos a határozott fellépés…

anitanagy_com_-1208.jpg

Éppenhogy csak elkezdtünk barátkozni a helyzettel, a feladatokkal és persze a lovakkal, láthatóan az egész csapat kezdett megnyílni. Nem vettük észre, de önmagunkat adtuk. Az alázat kiült az arcunkra, ahogyan a lovakat vezettük körbe-körbe az akadálypályán. Nekem óhatatlanul beszélnem kellett végig a pónihoz. Fogadni mertem volna ott és akkor, hogy tökéletesen érti, amit mondok. A vezető-beosztott szerepből egy gyengéd kötelék kezdett kialakulni köztünk és a lovak közt.

Szavakkal leírhatatlan érzés, ahogyan ez a hatalmas gyönyörű állat a bizalmába fogad és számít rád, hogy irányítsd, hogy vigyázz rá. Mire a nap és a tréning végére értünk, egy komoly belső utazást éltünk át közösen a csapattal. Csak ültünk és csendben beszélgettünk. Látszott, hogy mindenki egyfajta katarzison ment át. Én hazafelé még hosszú órákon át gondolkodtam saját magamról a gyengeségeimről, a dolgokról, amiket a lovak mutattak meg, végig tükröt tartva elém.

anitanagy_com_-1270.jpg

Hogyan legyek jobb vezető? Jobb barát? Hogyan legyek sikeresebb az életben? A párkapcsolatban? A ló asszisztálta tanulás választ ad minden önismereti kérdésünkre. Hiába háziasítottuk őket 6000 éve, ők is legalább annyira “háziasíthatnának” minket, hogy boldogabb, sikeresebb emberekké váljunk.

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

 

Szeretném megköszönni az EQ-Skillnek ezt a csodálatos élményt. 1 nap alatt sok mindenre választ kaptam, hála a kis csapatnak, Suhai Gábornak és persze a lovaknak.

Kucsera Lilla

süti beállítások módosítása