Business & Café

Mi a sikeres szlogen titka, ami mindenki figyelmét megragadja?

31 máj 2016

Hogyan tudunk olyan tömör mondanivalóval előállni, amely minden ember emlékezetében megmarad?kep1_4.jpg

A szlogenről tudni kell, hogy eredetileg „csatakiáltást” jelent, amely egyben a skót klánok csatába hívó szava volt. A szlogenek sorsát nagyban befolyásolta a reklámügynökségek megjelenése és azok szerepének növekedése is. A jó szlogen alapvető jellemzői közé sorolhatjuk az egyediséget, az adott termékre/márkára/cégre való utalást, a rövidséget és az egyszerűséget, valamint a könnyen felidézhetőséget és az időtállóságot.

Legelső lépésként érdemes megnéznünk néhány olyan márkát vagy céget, melyek kiváló példaként szolgálnak arra, hogy miként tudjuk megfogalmazni és nyilvánvalóvá tenni az üzleti hitvallásunkat, avagy a piacon való egyediségünket.

Példaként három szlogen, három különböző területet érintően és azok rövid története, melyek világszerte ismertté váltak!

1. Nike – „Just Do It”

nike_justdoit_00.jpg

A 20. század egyik leghíresebb és legjobb szlogenjének története igen érdekes és egyben meglepő, hiszen az elmondások szerint ez a három szó (kisebb változtatásokkal) egy gyilkosság miatt kivégzésre ítélt rab utolsó szavai voltak. A Wieden+Kennedy reklámügynökség társalapítójának meglepő inspirációja általi ötlet hatalmas sikert eredményezett a sportszergyártó cégnek, amivel mára ez a három szó egyet jelent a Nike-kal.

2. Apple – „Think Different”

kep2_3.jpg

Az Apple rendkívül sok szlogent használt már az elmúlt években, melyek leginkább az adott termékhez, illetve annak kampányához kötődnek. Talán a leghíresebb a „Gondolkodj másképp” kampány volt, mellyel hosszú távon is újra a figyelem középpontjába kerültek. A cég imázsának részét képezi, és egyúttal azt is felismerték, hogy a jó szlogenek egyben vállalati stratégák is, mellyel a reményteli és sikeres jövő felé vezető utat tapossák.

3. BMW – „A vezetés élménye”

kep3_3.jpg

A BMW időről időre úttörő szerepet tölt be a technológiai innovációk terén, valamint az 1916-os megalapítása óta nagy hatással van a személyes mobilitás fejlődésére és az adott iparág alakulására. A szlogen megalkotása szempontjából kiemelendő az 1965-ben megalkotott, a vállalat addigi legerősebb autója, amikor is ezzel egyidőben elindult a vállalat ezidáig meghatározó szlogenje, mellyel a cég alapvető filozófiáját is közvetíti.

A fenti példák is jól illusztrálják, hogy a figyelem felkeltésére egy hirtelen jött és meghökkentő sztoriból származó ötlettel pontosan ugyanolyan hatást érhetünk el, mintha az alapos megfontolás és az adott iparágra vagy termékre jellemző specifikumok által közelítjük meg cégünk rövid és tömör küldetését. A lényeg, hogy akár néhány szóval is ki tudjuk fejezni egyediségünket, pozícionáljuk magunkat a piacon és meg tudjuk szólítani a közönséget.

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

Kemenesi Éva
süti beállítások módosítása