Business & Café

10 ok, amiért boldogtalan vagy - és a megoldások

27 júl 2016

Mert a boldogtalanság csak múló állapot, ha tudjuk, miként kezeljük. Gyorsan, egyszerűen, szakszerűen.

tumblr_m6u577ks0w1rruyn3o4_1280.jpg

De én boldog vagyok! Mondod feszült mosollyal az arcodon. Én erre azt mondom, nem baj ha nem, csak végre valld be, legalább magadnak! Különben is.. ha életünk valóban boldog volna, nem kéne szórakoznunk azért, hogy gondolatunkat eltereljük róla...

Na de lássunk 10 okot - és persze a megoldásokat!

1, Nem értékeljük, amink van

Addig nem állunk készen valami új megszerzésére, amíg nem tudunk hálásak lenni azért, amink van.

A pszichológia szerint a legtökéletesebb az lenne, ha minden este pár perc erejéig elcsendesednénk, és átvennénk, mivel gazdagított minket az adott nap - nem feltétlen csak materiálisan, hanem szellemileg egyaránt.

2, Félünk minden új dologtól

Az igazi élet a komfortzónád határán túl kezdődik. Amúgy meg... ne élj le 80 ugyanolyan évet, azt hajtogatva, hogy ez az élet!

Pont a cikk írásának napján (azaz a publikálást megelőző nap) beszélgettem Kulcsár Edina szépségkirálynő modellel a komfortzónán túli életről.

Feltettem neki a kérdést: nem félt ilyen fiatalon ország-világ előtt, névvel arccal bemutatni magát, és ekkora feladattal szembenézni?

Azt mondta:

Nem, mert nem volt vesztenivalóm,

nem, mert még nem nyert az versenyt, aki nem nevezett be,

és nem, mert nem lehetett volna rosszabb, mintha meg sem próbálom.

Tanulság: az emberek akkor kezdenek sikeresek lenni, amikor kockázatokat mernek vállalni. Úgy élnek, ahogy mások csak szeretnének, mert olyan kockázatokat vállalnak, amiket mások már nem.

3, Olyan dolgokra fecsérlünk energiát, amit nem tudunk uralni

mtm4otqxnju3odm5mduymjc5.png

Van, mikor el kell fogadni - egy adott helyzet, szituáció, ember nem fog megváltozni, vagy olyan szintű energiát igényel a folyamat, ami teljes mértékben értelmetlenné teszi a küldetést.

Egy keleti filozófia szerint: amit nem tudsz legyőzni, támogasd, más szerint, ha ellenségedet nem tudod legyőzni, szövetkezz vele.

4, Csak a pénzre koncentrálunk

Évekig nagyon rossz kérdést tettek fel nekem, és én is magamnak. Azt hittem, azt a kérdéskört kell megválaszolnom, milyen tevékenység végzése tesz gazdaggá? Miből lehet pénzt csinálni?

Aztán sok idő után jöttem rá, hogy ez a kérdés nagyon rossz, mert lehetetlen rá egyéniesített választ adni.

A jó kérdés nem az, mivel csináljak pénzt, hanem, hogy mivel tudok segíteni másoknak úgy, hogy közben én is megtalálom a boldogságom?

Tudnod kell, senki nem kiválasztott. Minden egyes ember zseniális valamiben. Találd meg, mi az, és ne csinálj semmi mást!

Ha majd rájössz, mi tesz boldoggá, és fegyelmezetten kitartasz, a sikered elmaradhatatlan.

5, Nem valljuk be, ha hibázunk - magunknak sem

Előfordul, hogy a dolgok nem úgy jönnek össze, ahogy eredetileg elterveztük. Van, hogy a nagy álom úgy tűnik összetört, vagy, hogy nem fog megvalósulni.

Tévedni emberi, tévedést belátni ember feletti dolog. - Feleki László

Az igazság mégis az, hogy ha őszintén és tárgyilagosan, alaposan áttekintünk minden helyzetet, akkor rá fogunk eszmélni, nagyban mi is felelősek vagyunk az események alakulásáért.

  • Becsapott a társad? - Miért nem figyeltél jobban az elszámoláskor?
  • Behúztak a csőbe egy "vissza nem térő lehetőséggel"? - Ki tartotta a pisztolyt a fejedhez, amikor nem akartál rá aludni egyet?
  • Nem tudod visszafizetni a hitelt? - Arra költötted, amire kellett? Biztos, hogy csak szükségképpeni, vagy értéknövelő beruházást csináltál minden luxust nélkülözve - ami ugye nem termel bevételt?

6, Külső megerősítésekre vágyunk

entrepreneur-reading-business-newspaper.jpg

Ameddig azt követeled, hogy mások ismerjék el fontosságodat, addig szenvedni fogsz, mert boldogságod az ő kezükben lesz. Felejts el "fontos" lenni!

Minél kevesebb elismerést követelsz, annál többet kapsz.

Tiszteletet, szeretetet, és pénzt nem lehet alaptalanul követelni - szoktam mondani. Minél hamarabb fogadjuk ezt el, annál hamarabb tudjuk saját magunkban is megtalálni az értéke(ke)t.

7, Túlkomplikáljuk az életet

Minek bonyolítjuk túl az életet? Találkoznál valakivel? Hívd fel! Szükséged van valamire? Szerezd meg! Kíváncsi vagy valamire? Kérdezd meg! Ne agyalj, cselekedj!

A cselekvésben óriási csoda rejlik. Új lehetőségek sosem az otthon homályába bújt lázas álmodozások közben születnek.

Mozogj, zizegj, cselekedj - és működj együtt minél több emberrel!

8, Mások programjainak akarunk megfelelni

Fontos lenne eldönteni, az álmunk, a mi álmunk egyáltalán?

Előfordul - sajnos -, hogy a szülők saját be nem teljesült, vagy félinformációkon alapuló álmaikat, téveszméiket akarják megvalósíttatni gyermekeikkel. Ez nem azt jelenti, hogy ők rossz emberek lennének, csak nem egyéniesítik a nézeteiket.

Hogy egy tipikus - a kelleténél többször megtörtént - példát említsek, ahol mindkét hibafaktor jelen van:

"Kisfiam, legyél orvos, mert az jól keres! - De apa, én rühellem a kémiát, amúgy is szakács akarok lenni! - Nem baj, nem akarom, hogy úgy nélkülözz, mint mi édesanyáddal! Egy szakács különben sem keres annyit, mint egy orvos!"

Tudnunk kell felülírni ezeket a döntéseket, még akkor is, ha ezért konfrontálódnunk kell azokkal, akiket szeretünk.

Mások rossz döntései miatt nem kényszerülhetünk mi is életfogytig tartó boldogtalanságba. Ezt nem várhatja el senki. Senki. Pár hét után amúgy is minden por el fog ülni...

Attól, hogy olykor megválok pár embertől, nem jelenti, hogy nem szeretem őket. Csupán magamat tisztelem azzal, hogy nem engedem, hogy visszafogjanak.

9, Nem foglalkozunk a jelennel

tumblr_mgd8bbvbj71qz84n6o1_1280.jpg

Ha alaposan megfigyeljük, az élet két gátja az aggódás és a bűntudat.

Egyes vélekedések szerint, a napi energiánk 3/4-ét a félelem két típusa (az előbb említett bűntudat, és aggódás) emészti fel.

Amint ezektől meg tudunk válni - semmi sem állíthat meg minket.

10, Félinformációk alapján ítélkezünk

"Neki bejött az élet! - Ja, nekünk is kéne venni részvényeket, aztán végre meggazdagodnánk!"

Azért, mert egy haverunk "megszedte magát" (állítólag) a tőzsdén, még nem lesz minden részvény jó befektetés.

Más aspektusból vizsgálva, pedig túl hamar ítélkezünk, vagy okoskodunk: azért, mert étkeztél étteremben, még nem biztos, hogy mindegyiket jobban vezetnéd, vagy mert írtál már alá szerződést, értesz a joghoz. Ezek szakmák.

Keressük a részleteket, illetve azokat az embereket, akik tudják azokat, és ne próbáljunk meg félinformációk alapján határozott állásponto(ka)t kialakítani, mert veszélyes helyzetekbe sodorhatjuk magunkat.

Tudjuk, a TV-ből is minden könnyűnek tűnik...

 

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

tp_square.pngTóth Patrik | Business & Café - szerkesztő
19 évesen alapította első hivatalos vállalkozását. Vállalkozó, rendezvényszervező, újságíró, és tanácsadó.A Cooltusz - Magyar Fiatalokért Kulturális Egyesület elnöke. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász hallgatója.

süti beállítások módosítása