Business & Café

Milyen kockázatot vállalsz a megtakarításaiddal?

11 okt 2016

Ha jól csinálod megteremtheted a saját anyagi függetlenséged. Ha elszúrod, akár egy élet munkája úszik el. Tarthatod párna alatt is a pénzt, csak éppen következményei lesznek.

rel-1.jpg

Bár közismert tény, de újból meg kell említenünk, nem szerencsés készpénz formában tartani a pénzünket. A legfőbb oka pedig egyszerűbb, mint a pofon. Ez pedig az infláció.

Az infláció a pénz elértéktelenedésének folyamata, és bár manapság Magyarországon az infláció értéke aránylag alacsony, azért érdemes a párnahuzaton kívüli lehetőségek után nézni!

Több opció is van. Például szerencsésebb, ha államkötvényt veszel. Vagy inkább részvényeznél? Nem rossz ötlet, hisz sokkal nagyobb lehet a hozam, de azt sem szabad elfelejteni, hogy sokkal kockázatosabb is! Ahogy az élet minden területén, a pénzpiacokon is a szerencse a bátrakra mosolyog leggyakrabban. Minél nagyobb a kockázat, annál nagyobb hozamot is ígér a piac!

Ott van például a közepesen kockázatos részvény, amelyek ugyan kevesebbet fizetnek, de biztosabban! (Pl. kockázat 20%, de 25% a hozam, akár egy elektrotechnikai cég, ami vadonatúj dolgot talál ki)

Van olyan, ami nem kockázatos, de sokat hoz? Ha ilyen van, nekünk is szólj! De valószínűleg Nobel-díj is jár érte! A hozamért ugyanis mindig kockázatot kell vállalni!

1. Hogyan működik?

A részvénnyel osztalék jár, vagy ha nem fizetik ki az osztalékot, akkor újra befektetik, amitől ugyanúgy értékes lesz a vállalat, hisz többet ér a megvásárolt részvény is. Persze van, amikor nem csak a pénzről szól a dolog, hisz aki részvényt vesz, tulajdonos is lesz – így beleszólhat a cég működésébe.

Nem érdemes mindent egy lapra tenni, így inkább részvény portfólióban érdemes gondolkodni – így nem csak egyetlen lóra teszel. (Bármikor jöhet egy sztrájk, tönkremehet egy cég, hatalmi harcok alakulnak ki, romlik a minőség, gazdasági változások állnak be, stb.)

Azt persze nem szabad elfelejteni, ha tönkremegy a cég, nincs kárpótlás, amíg ha egy bank megy tönkre egy adott értékhatárig lehet visszakapni pénzt. (Ha a bank tönkremegy, az alárendelt kölcsöntőke – a részvény és a betét közötti hosszújeláratú betét, ami ugyan magasabb kamatot fizet, cserébe, ha baj van, az ő pénzét is beforgatják, hogy kielégítsék a betéteseket – nem jár vissza).

A bank azért kevésbé kockázatos, mert saját tőkével rendelkeznek, ezáltal biztonságosabb befektetési terepet jelentenek.

2. De miért érdemes befektetnem valamibe?

Ha nem akarsz befektetni, csakis aktív jövedelmed lesz, azaz minden egyes forintért meg kell dolgoznod! Tanulmányok bizonyítják, hogy a leggazdagabb emberek átlagosan 7-8 passzív jövedelemmel is rendelkeznek – így akkor is dolgozik a pénzük, amikor alszanak!

Nem spórolni kell, hanem jól keresni!

3. Mibe fektess? Ingatlan, részvény, arany?

Ezek is jók, de emellett önmagadba is! Nem csak a vagyon, a személyünk is számít, így ha megtakarítással rendelkezel, forgasd önmagadba is! Tanulj nyelveket, utazz, járj el előadásokra, kapcsolatépítő rendezvényekre – hisz tudod, nem csak a papír számít.

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása