Business & Café

"Az erősödő versenyben egyre fontosabb lesz a biztonság" - interjú egy magánnyomozóval

19 okt 2016

Az üzleti életben több olyan fenyegetés is leselkedik ránk, amit nem feltétlenül tudunk egyedül megoldani. Ilyenkor jön jól egy magánnyomozó, aki segít a problémás ügyek felgöngyölítésében!
o-private-detective-facebook_1.jpg

1. Milyen esetben fogadnak általában magánnyomozót az üzleti életben?

Sok olyan helyzet van egy cég vagy üzletember életében, amikor jól jön egy magánnyomozó segítsége. Kezdve a felvétel előtti átvilágítástól, hiszen nem mindegy, hogy egy bizalmi vagy vezetői pozícióba kit alkalmazunk, a belső lopások, adatszivárgások felderítésén át egészen a cégfelvásárlás, fúzió előtti átvilágításig.

Ezeken a konkrét problémákon kívül, sok cég áll velünk kapcsolatban folyamatosan, ahol, mint tanácsadók vagyunk jelen. Nemcsak magánnyomozói, biztonságvédelmi kérdésekben segítjük partnereinket, legyenek ezek humánerőforrás oldali vagy adott esetben IT oldali problémák. Tudunk segíteni biztonsági politika kialakításában, élőerős őrzés és a technikai eszközök telepítésének megtervezésében.

2. Milyen veszélyek leselkednek ránk?

Sajnos, életünk és az üzleti élet felgyorsulásával és a technológia fejlődésével a cégre, vagy ránk leselkedő veszélyek száma is megnőtt. Ha megnézzük a cégek fejlesztéseit, könnyen belátható, hogy az informatika világa, nemcsak lehetőséget, de nagy veszélyeket is rejt magában.

Elég csak a különböző hacker támadásokra vagy a belső adatlopásokra gondolni. Nem beszélve a személyi állomány oldaláról. Nagyon sok cégnél jelent hatalmas veszélyforrást a személyi állomány. Az egyre erősödő, és sokszor tisztátalan eszközökben is bővelkedő versenyben fontos, hogy cégünk alkalmazottai amennyire ez lehetséges, feddhetetlenek legyenek. Egy céget akár egyetlen nem odaillő alkalmazott is komoly bajba sodorhat.

Mondok egy példát: pár éve egy autókereskedés felvett egy frissen végzett autószerelőt, aki náluk volt gyakorlaton és ügyesnek találták. Néhány hónap elteltével azt vették észre, hogy a szervizbe behozott prémium kategóriás autók közül a kiadástól számított 3-4 héten belül két-három darabot ellopnak. Minden tulajdonos feljelentést tett ugye, és így derült ki a közös pont. A márkaszerviz. A nyomozás során kiderült, hogy a frissen felvett kolléga testvére, egy a rendőrség látókörében lévő autó tolvajbanda vezetője.

Amikor az autókat behozták, az új szerelő a kulcsokat és a forgalmi engedélyt lemásolta, és csak várni kellett pár hetet. Ebbe az egyetlenegy ügybe a cég majdnem teljesen tönkrement. ez a lopássorozat megelőzhető lett volna, ha az új kollégát felvétel előtt a cég átvilágíttatja. Valószínűleg kiderült volna ez a kapcsolat az autó tolvajokkal, és akkor nem alkalmazzák. És ez csak egyetlen példa a sok száz, sőt sok ezer közül, amely rámutat arra, hogy milyen veszélyeket rejt az emberi erőforrás, illetve arra is, hogy a megelőzés mennyire fontos.


Egy másik esetben, egy cég vezetője azt vette észre, hogy a cége által tervezett akciókat a legnagyobb konkurens folyamatosan megvalósítja, mégpedig azelőtt, hogy ők belekezdtek volna. A nyomozás feltárta, hogy a cég új marketing igazgatója, a legnagyobb konkurens marketing vezetőjének a férje. Otthon, a férj nem vigyázott a laptopjára, telefonjára, és a feleség kilopta az adatokat. Egy felvétel előtti átvilágítással ez is kiderült volna.


A különböző belső lopások- elsősorban árulopások, leltárhiány- is feltárható magánnyomozással, és az elkövetők eltávolíthatóak a szervezetből, illetve a további cselekmények száma is minimalizálható. Találkoztam olyan céggel, akinek havi több milliós leltárhiánya volt elektronikai cikkekből, de sem biztonsági szolgálatot nem alkalmazott, sem biztonsági kamera rendszert nem épített ki a raktárba.

3. Hogyan védhetőek ki ezek?

Mindig a megelőzés a legolcsóbb és a legcélravezetőbb. Igenis áldozni kell a biztonságra. A felvétel előtti átvilágítások, a megfelelő biztonsági politika kialakítása véleményem szerint ma egy cég életében létfontosságú. Természetesen, ezeket a cselekményeket 100%-osan kivédeni nem lehet, de radikálisan lehet csökkenteni az általuk jelentett fenyegetést és kockázatot. Nagyon fontos az, hogy a veszteség minimalizálás- legyen az anyagi vagy presztízs veszteség- mellett, a megelőzés segít abban is, hogy az adott cég hosszútávon nyereségesen és hatékonyan működjön.

4. Szoktál segíteni (üzleti) bűncselekmények felderítésében is?

Mit értünk üzleti bűncselekmény alatt? Számos esetben segítettünk a munkáltatóknak a munkavállalók által elkövetett bűncselekmények előzetes felderítésében. A cégek nagy része – érthető okokból- nem szeretné, ha kiszivárogna, hogy őt meglopták, vagy bármilyen egyéb bűncselekményt követtek el a terhére az alkalmazottai, hiszen ezt a versenytársak gyengeségként értékelhetik és kihasználhatják. Ilyenkor minket keresnek meg, hogy derítsük ki, amit lehet, és a jelentésünk alapján egyeznek meg a munkavállalóval a kártérítésről.


Amennyiben klasszikus üzleti bűncselekményekről, tehát adócsalás vagy egyéb gazdasági bűncselekményről van szó, ezek felderítése a nyomozóhatóság feladata. Ám számos olyan eset volt már a praxisunkban, hogy egy magánéleti nyomozásnál vagy egy cégátvilágításnál ilyenre bukkantunk. Ilyen esetben ezt jeleztük a megbízónak és ő eldöntötte mit tesz az információval. Amennyiben olyan bűncselekmény nyomaira bukkanunk, amelynél bejelentési kötelezettségünk van, azokat természetesen jelezzük a nyomozóhatóság felé.

5. A magánéleti csavarok mennyire hatnak ki az üzleti életre? Mondjuk üzleti zsarolás magánéleti titkokkal?

Volt már ilyenre példa. De ez nagyon helyzetfüggő. Az a jó hírem van, hogy bár a tendencia erősödő, de ez a fajta zsarolás még nem jellemző a hazai üzleti életben. De az ellenkezőjére is volt példa! Egy válás során a sértett feleség, a vállalkozó férj céges dolgaival próbált meg több pénzt kicsikarni magának.  Nagyon sokan nem is gondolják, hogy mennyi mindent ki lehet deríteni egy emberről!

Az izgalmas történeteket Tóth Szabolcs, a Sasszem Magánnyomozó Iroda vezetője mesélte el nekünk.

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása