Business & Café

Hogyan ismerj ki másokat? Az üzleti kapcsolatépítés fortélyai

02 dec 2016

Az üzlet apró részletek megfoghatatlan elegye. Minden egyes mozzanata emberekhez kapcsolódik - nekik adunk el, velük dolgozunk, és azon buzgólkodunk, hogy mindenki azt és úgy tegye, amit és ahogyan azt mi elképzeltük. Jó emberismeret hiányában azonban ez nem fog menni.

wall-street-douglas.jpg

Az üzleti világban igazán nem nehéz valamilyen szerepet eljátszani, sőt a különböző szituációkhoz alkalmazkodva más és más személyiség látszatát kelteni. Az emberek egy jelentős része alapvetően másként viselkedik beosztottaival, mint a főnökeivel, és megint máshogy, ha a vállalaton kívüli emberekkel kerül szembe.

Igazság azonban csak egy van. Ezt úgy értem, az embernek egyetlen valódi énje rejtőzik ezen rétegek alatt, ami megadja az ő esszenciáját, így minden egyes üzleti szituációban - ösztönösen - előbb, vagy utóbb rádöbbenünk, valójában miféle emberrel állunk szemben.

Hogyan figyeljük, közelítsük, majd ismerjük meg másokat?

1. Hallgatni arany

tumblr_noxjuxhgal1sq0dg8o1_500.jpg

Nem elég hallgatni, mit mond a partner, azt is meg kell hallani, ahogyan mondja. Talán ez még fontosabb. A szavak legjobb esetben is csak kegyes hazugságok.

Az emberek többsége sokkal többet elárul, mint amennyit eredetileg akar. Egy jól időzített szünet megoldja az emberek nyelvét, és még többet mondanak - hogy elkerüljék a kínos csendet, nem számítva arra, ez csak egy tudatos manipuláció.

Ajánlott cikkünk: Hogyan Hallgassunk Meg Úgy Másokat, Hogy Népszerűek És Sikeresek Legyünk?

2. A részletek bűvöletében

Nem kell képesítés ahhoz, hogy megfelelően értékeljük mások arcmozdulatait, gesztikulációit. A jó emberismerethez hozzátartozik, hogy "felfogjuk" partnerünk utalásait. Öltözködés, irodai berendezés, fejtartás, kézmozdulatok, mosoly, és számtalan egyéb. Inkább kérdez, vagy inkább kijelent?

Mindenre figyelj oda, hogy megfelelő összképet tudj alkotni.

Nem elhanyagolható tudományosan bizonyított tény, hogy a kommunikáció 60-70%-a nem szavakkal történik, azaz non-verbális. Már a kérdést sem teszem fel, mekkora előnnyel indulhat vajon az a fél, aki uralja ezt a hatalmas többséget.

Ajánlott cikkünk: Hogyan nyerd el bárki bizalmát 5 rejtett testbeszéd technikával?

3. Sok beszédnek sok az alja

tumblr_nquqj65dik1rwtzqno1_540.png

Kerüljük a fecsegést! Ha kevesebbet beszélünk, számtalan előnnyel jár: több az, amit meglátunk, meghallunk, befogadunk, kevesebb baklövést, elszólást követhetünk el.

Elméletileg nem kéne nehéznek lennie, de mégis nehezen álljuk meg.

A kijelentések helyett tegyünk fel kérdéseket, mert mindig az a fél ural egy párbeszédet, aki kérdez.

Ajánlott cikkünk: 5+1 egyszerű mód, hogy igazán maradandó hatással legyél másokra

4. Első benyomás? Második esély?

A legtöbben hajlamosak vagyunk az első benyomás alapján máris bizonyos skatulyákban elhelyezni az embereket. De vajon minden esetben helyesen mérlegeltünk? Az ember eleve mindig más passzban, hangulatban, kipihentségi állapotban van, mi a helyzet akkor, ha tévesen ítéltünk?

Ennek elkerülése érdekében érdemes átgondolni, biztos jó helyen szerepel partnerünk? Ilyenkor persze mozdíthatjuk őt akár pozitív, akár negatív irányba.

5. Használd ki végre, amit megtudtál!

tumblr_nkyqqyrdkk1rnxnyyo1_540.jpg

Nagyon fontos, ne a személyt, hanem az információt használd ki! Ezt úgy értem, légy következetes, és akár üzleti tárgyalásra készülsz, akár csak egyszerűen telefonálni akarsz, állj meg egy pillanatra, és szentelj pár percet arra, hogy átgondolod:

  • Mit tudok a másikról?
  • Milyen reakció(k)ra számíthatok?
  • Mindezek alapján mi(ke)t kell tennem vagy mondanom annak érdekében, hogy kedvemre válaszoljon/cselekedjen?

6. Tapintat - több felfogásból

Az emberismeret kimagasló fontosságú alappillére, hogy tapintatosak vagyunk. A számtalan kiismerő technika alkalmazása után rengeteg információd lesz a másikról, és ezek jelentős része nem lesz pozitív. Látni fogod, ha hirtelen haragú, ha lusta, vagy akár indokolatlanul önelégült.

Fontos, hogy ezeket az információkat ne hangoztassuk, ne utalgassunk gyengeségeire, bizonytalanságaira, valamint lehetséges tévedéseire. Ha eláruljuk, mi mindent tudtunk meg róla, bizalmatlan lesz hozzánk a jövőben, vagy akár elkerül bennünket.

Ezen felül nem kell empátiát gyakorolva, kölcsönösségi alapon saját gyengeségeinket is felfedni. Ne felejtsük: a partnerről szerzett információk csak akkor érnek bármit is, ha ő kevesebbet tud rólunk.

7. Három lépés távolság

tumblr_mn022leks11rtbxrwo1_1280.jpg

Érdekesnek tűnhet egy kapcsolatépítésről szóló cikkben azt olvasni, inkább tarts távolságot. Ne vonatkoztassunk végletesen. A három lépés távolság pontosan azt fejezi ki, hogy az ember intim szférájának megsértését rosszul tűri. Ez mind fizikálisan, mind szellemileg így van. Ne akarjunk minden lében kanál típus lenni, ne erőltessünk privát témákat, hacsak nem az illető hozza ezeket fel.

A három lépés távolságának technikáját más esetben is érdemes alkalmazni.

Ha az embernek sikerül egy kissé kívülről, "háromlépésnyiről" szemlélnie egy tárgyalási szituációt - különösen akkor, ha a hangulat túlfűtötté válik - máris mindent megláthat. Ha magunk is ingerülten reagálunk, ha hagyjuk, hogy indulatunk elragadjon, nemcsak megfigyelőképességünk csökken, hanem magunkat is könnyen kiadhatjuk.

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

Képforrások: linxspiration, tumblr, notiv | Szakmai gondolatébresztő: M.H.McCormack - Notes from a street smart executive

süti beállítások módosítása