Business & Café

3 gyorstanuló mentőötlet a vizsgaidőszakra!

14 dec 2016

Nem csak a karácsony közeleg, hanem a vizsgaidőszak is. Hogyan mentsük a menthetőt a legrövidebb idő alatt? Gyorstanulási mentőötletek következnek!

library_10.jpg

Sok információt kellene elsajátítanunk, de kevés időnk van rá. Éppen ezért, következzen a lényeg - de az aztán gyorsan!

1. Csak a lényeget!

Ha már beütött a vizsgaidőszak, és nem maradt sok időd a felkészülésre, haladni kell. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy nem kell mindent végigolvasni betűről-betűre. A legfontosabb: priorizálni kell az adott tananyag tartalmát, tehát meg kell határozni, hogy mi a lényeg benne. Nem kell mindent fejben tárolni, írd le, készíts jegyzeteket.

2. Fókuszálj!

Ahhoz, hogy igazán fókuszáltan tudj nekiesni a tanulásnak, már a legelején tisztáznod kell a célodat. Ha az, hogy megtanulhatsz egy csomó száraz ismeretet nem csigáz fel, gondold végig miért is csinálod ezt az egészet. A sikeres vizsga hozzá fog segíteni az eredményes félévedhez, a diplomád megszerzéséhez, a király munkához, a vállalkozásod elindításához, az első Ferraridhoz. Ez biztosan (remélhetőleg) változtat majd a hozzáállásodon is!

Most már motivált vagy, ami nélkülözhetetlen a fókuszáláshoz. Amit érdemes kerülni ilyenkor:

  • ne álmodozz olvasás közben, csak és kizárólag azokra a lényeges infókra és kulcsszavakra koncentrálj, amit összeszedtél
  • minimalizáld az újraolvasást - takard le a már elolvasott szövegrészeket!
  • a Pomodoro módszer. A szerkesztőségünk csapatát sok rázós vizsgán segítette át ez az egyszerű, de nagyszerű trükk. A lényeg a következő: 20-25 perc osztatlan figyelem a tanulnivalónak, 5-10 perc lazítás. Csak csináld! Tudományosan és tapasztalati úton is bizonyítottan működik. 

3. Csak tudatosan!

Minden könyvet kezdj a tartalomjegyzékkel, címszavakkal, az összefoglalókkal. Ezek ugyanis (meglepő módon) a könyv, vagy adott anyag rövidített változatai, és hozzásegítenek, hogy gyorsabban átlásd a struktúráját a megtanulni kívánt dokumentumnak (kb. a lényeg 40%-át megtalálod így). 

Ha pedig nekirugaszkodtál, olvass bele a fejezetek elejébe. Általában az első 1-2 mondat után el tudod dönteni, hogy kell-e vagy nem. 

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

 

Inspiráció: Abby Marks-Beale: 10 Days for Faster Learning | Kép: innen

süti beállítások módosítása