Business & Café

Miért vedd komolyan az újévi fogadalmadat?

02 jan 2017

Újévkor mindenki elhatározza, változtatni fog a rossz szokásain. A lelkesedés persze hamar elmúlik, és minden visszatér a megszokott kerékvágásba, de idén legyél te a kivétel és építs be menő szokásokat az életedbe!

simple-happy-new-year-images-1024x576.jpg

Azt mondják, mindenki a szokásai rabja. Ha ez tényleg így van, és a berögzülések ennyire erősek, nem lenne praktikus legalább jó szokásokhoz ragaszkodni?

Változtassunk együtt, egyszerűen, 5 lépésben!

1. Matek

028_0.png

A szokásaink irányítanak minket persze, na de mennyire? Kutatások szerint egészen pontosan a cselekvéseink 45%-a szokásokon alapszik. Ez pedig azt jelenti, hogy a legtöbb dolog, amit egy nap csinálunk ilyen rögzült rutinokon alapszik, és ezek ráadásul ritkább esetben tudatosak, sokkal inkább általunk tanult, vagy követendőnek gondolt viselkedésmintákon alapszanak. Elgondolkodtató nem?

2. Ösztönök

A stresszes szituációkban, majdnem mindig a berögzült szokásainkra támaszkodunk, hiszen stresszhelyzetben rosszabbul tudunk dönteni, nincs idő gondolkodni, ezért az ösztönös utat választjuk.

Ez sajnos azt is jelenti, hogy ha nem sikerült elsőre jó szokásrendszert kialakítani, vagy legalább fejleszteni a rossz megszokásokat, akkor ösztönösen rosszul döntünk. Ijesztő nem?

3. Egy kis sufnineurológia

left_right_brain-wallpaper-1366x768.jpg

A felvett szerepekkel és a megszokott viselkedésmintáink megkerülésével az a gond, hogy az agyunk nem reagál rá túl jól. A homlok mögött elhelyezkedő prefrontális kéreg felelős döntéshozatalért, és a tervezésért, viszont a folyamatos terhelés miatt gyorsan elfárad. Ilyenkor az agyféltekékben található bazális ganglionok (törzsdúcok) veszik vissza a volánt, és  visszakapcsolunk robotpilótára, vagyis ha elfáradtunk a szerepjátszásban, jöhetnek újból a jó öreg megszokások.

4. Jó hírek

A rögzült szokások azonban kitartó gyakorlással és odafigyeléssel megváltoztathatóak. Végig kell gondolni, hogy mit is jelentenek a mi jó öreg ösztönös reakcióink, mit csinálunk stresszhelyzetben, öröm, bánat, üzleti tárgyalás közben, és hogy ezek közül mi az ami menő, és mi az amin viszont változtatni kell.

5. Mire gyúrunk ma? Agyra!

brain-health-illo.jpg

A képlet most is sokkal egyszerűbb, mint hihetnénk.

Alapvető változások eléréséhez nem is lesz szükség másra, mint akaraterőre, és időre.

Az akaraterő, ami valójában mozgatja a cselekedeteinket úgy működik mint egy izom: erősíteni lehet gyakorlással. És ez kell majd ide – gyakorlás! Pozitív szokásokat nem valami könnyű felszedni de nem is lehetetlen. Tényleg úgy működik, mint a gyúrás. Az ember kijelöli a célt, és az ehhez vezető lépések sorozatát.

A fokozatosság fontos, mert nem fogsz tudni eltántorodni a célodtól, fokozatosan úgy lesz nehezebb a feladat, hogy észre sem veszed.

A másik kritikus tényező az ismétlés. Bármihez hozzá tudod szoktatni magad. Végül nem maradt más feladat, mint összegyűjteni azokat a szokásokat, amiket szeretnél felvenni és készíteni egy tervet az elsajátításukra vonatkozólag.

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

Inspiráció: Stephen Guise Mini Habits

 

süti beállítások módosítása