Business & Café

Az Erdély rejtély, avagy mit bizniszeltünk Székelyföldön?

26 jan 2017

Amikor 2016 szilveszterén éjfélkor koccintott a B&C-s csapat, arra ittunk, hogy az idei a mi évünk lesz. Az ember sosem tudhatja biztosan, hogy ez milyen formában fog megjelenni. A mi évünk, a nagy dobások éve. Esetünkben viszont ez már az év negyedik napján konkretizálódott - de ne szaladjunk ennyire előre! 

dsc_0107.jpg

1. Egy rejtélyes mail Udvarhelyről

Az év mondhatni szokványosan indult, lencse, másnap, még több lencse, komoly lelkesedés. Éppen neki is kezdtünk az elejtett szálak felvételének, amikor negyedikén kaptunk egy levelet.

Sziasztok, 

Jó ideje követem a munkásságotokat, és nagyon vagány, tetszik. Én tősgyökeres budapesti vagyok, de másfél éve már Székelyföldön lakom. Jelenleg a helyi vállalkozói szövetséget vezetem, és ebben most csinálunk egy fiataloknak szóló, vállalkozásfejlesztési inkubációs programot.

Mivel ahogy egész Erdélyben, úgy Hargita megyében is igen nagy társadalmi probléma a fiatalok elvándorlása, emigrációja. Az itt maradók közül is nagyon kevesen, a huszonévesek mindössze 1-2 %-a választja a vállalkozói életformát, pedig még bőven vannak olyan kiaknázatlan üzleti lehetőségek a régióban, vagy akár országos szinten is, amelyek felemelkedési esélyt jelentenének a tehetséges székely fiataloknak. Jó üzleti ötletek ugyanis bőven vannak, a legtöbben azonban bátorítás, támogatás híján nem mernek belevágni a cégalapításba és vállalni a vállalkozói létből fakadó kockázatokat.

A probléma enyhítésére az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségével (UKKSZ) 2017. januárjában egy, a régióban egyedülálló vállalkozásfejlesztési inkubációs programot indítunk. A projekt kiemelt jelentőségét az adja, hogy hamarosan átadják Székelyudvarhely vadonatúj inkubátorházát, a Hargita Business Centert, amelyet már azokkal a fiatalokkal, friss vállalkozókkal szeretnénk megtölteni, akik programunkat elvégezték.

A projektet egy nyitó konferenciával kezdjük, amely fő célja a Hargita megyei fiatalok megszólítása, bevonása az inkubációs programba. Erre olyan „self-made man”-eket szeretnénk meghívni, mint amilyenek ti is vagytok, akik példaértékű és követendő módon tudtak már egész fiatalon sikeresek lenni..

A nyitó esemény dátuma 2017. január 20, péntek, amelyen nagyon jó lenne, ha részt tudnátok venni. Elsősorban a vállalkozások beindításának kezdeti lépéseiről, nehézségeiről meg arról szeretnénk hallani, hogy egy blogból hogyan fejlődtetek fel. 

Utazási költségeiteket, szállásotokat, ellátásotokat természetesen biztosítjuk. 

Nagyon szeretnénk, hogy eljöjjetek hozzánk és személyetekkel, elképesztő sikereitekkel motiválnátok a székely fiatalokat! Ezért remélem, hogy a fenti időpont megfelelő lesz és a sok munkátok mellett tudtok erre időt szakítani (akár egy hargitai síelős hétvégével egybekötve).

Amennyiben kapok egy számot, fel is hívnálak benneteket, hogy beszéljünk bővebben a dologról!

Várom pozitív visszajelzéseteket a részvétellel és az időponttal kapcsolatban!

Magdi

Egy ilyen felkérésre nem lehet nemet mondani, úgyhogy a levél olvasásának pillanatában megvolt az irány: Székelyudvarhely!

2. A B&C új kalandra indul

dsc_0091_01.jpg

A felkérést elfogadtuk, az autót megtankoltuk, a prezentációt csőre töltöttük és meg is érkeztünk egy szép havas csütörtöki estén újdonsült főhadiszállásunkra a Gondűző Szállóba. Igazán klassz hely, családias, kedves, barátságos, jobbat kívánni sem lehetett volna.

Komoly elhatározásunkat - rendben, akkor elpróbáljuk még az előadásunkat, megvacsorázunk, és kipihenjük magunkat - komoly tettek követték, hajnal háromkor már nyugovóra is tértünk.

Másnap délután remegő szívvel, de az előadói képességünkben bízva perdültünk ki a színre. Szemben velünk teltháznyi tömeg, száznegyven csillogó szempár. Nem tudom volt-e már szerencséd kedves Olvasónk ahhoz az érzéshez, amikor a veled szemben ülő csoport hangulata elkezd formálódni, változni, abban az irányban elindulni amerre szeretnéd. Megtapasztalni az együttérzés, a veled gondolkodás érzését.

Szuper volt előadni a székelyudvarhelyi srácoknak, szerették a sztorijainkat, nevettek a vicceinken, figyeltek ránk (semmi nem legyezgeti jobban egy előadó hiúságát). Az előadásunk után pedig ott maradtunk beszélgetni, mindenki elképesztően jó fej volt, a kérdésekből forgattunk is gyorsan egy Business for Me erdélyi különkiadást.

3. Emberek a sztori mögött

16299731_1836989216570519_7196679013050466164_o.jpg

4 napot töltöttünk Székelyudvarhelyen, és mégis, valahogy egészen más emberekként jöttünk haza. A századszor is megállapított tanulság, amit ajánlhatunk nektek nem más, mint hogy mindig menjetek el mindenhová, ha szólít a kaland ne vacakoljatok - vágjatok bele!

Szeretnénk köszönetet mondani Györgyei Szabó Magdinak a meghívásért, és a gondoskodásért, Nagy Györgynek az UKKSZ elnökének és a Gondűző Szálló tulajdonosának a vendéglátásért, Góra Daninak, aki rendületlenül végig videózta a kalandot, rajtuk kívül pedig Nórinak, Hajninak, Vadásznak, és Istvánnak.

Klassz volt veled Székelyudvarhely, ha rajtunk múlik, hamarosan újból találkozunk! 

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása