Business & Café

Mi tesz valakit igazi vezetővé?

23 aug 2017

Bajban vagy a középvezetői réteg kinevelésével? Alkalmazottaid vannak, de hiányzik egy kis plusz ahhoz, hogy a lehető leginspirálóbban tudd őket vezetni? A megoldás egyszerűbb, mint hinnéd! Vezesd őket úgy, mint Klapka György!
mi_tesz_valakit_igazi_vezetove.png

Vagy, mint Csillag Zsuzsanna, esetleg Geszti Péter! Mások vezetése egyáltalán nem könnyű feladat, de tanulj a legnagyobbaktól, hogy megtudd

mely tulajdonságok tesznek valakit igazi vezetővé?

Három különböző szegmens és három különböző megoldás, de egy cél!

Csillag Zsuzsanna

A Süel divatmárka tervezője, menedzsere.

Miért nem egy alkalmazott vagy valahol? Mi tesz valakit igazi vezetővé?

Rengeteg olyan régi, sikeres vállalkozás volt Magyarországon, amelyik azért bukott el, csődölt be vagy a tulajdonos azért fejezte be az addigi sikeres munkáját, mert hiányzott a vérfrissítés, nem volt kinek átadni a stafétabotot és az a remek alap, amit az évek során megteremtettek odaveszett.

Sokan úgy gondolják, hogy a mai magyar gazdasági helyzetben nagyon bizonytalan vállalkozni, illetve egy saját birodalmat építeni szinte lehetetlen, így még akkor sem kezdenek bele, ha lenne mit továbbvinni.

Saját tapasztalatom alapján a magát értelmiséginek tekintő, tanult fiatalok gyakran lenézően közelítenek a vállalkozók felé, mintha az valamilyen szerencsén és ügyeskedésen alapuló alantos munka lenne, és sokkal kevesebbre értékelik, mint például egy neves nemzetközi cégnél való tevékenykedést.

Egy jó vezető szerintem határozott és következetes, lehet szigorú, de mindig igazságos és ami nagyon fontos, hogy sohasem féltékeny az emberei tudására, ambícióira, hanem igyekszik fejleszteni őket, hogy a csapat még hatékonyabban tudjon együttműködni.

Geszti Péter

Előadó, producer, szövegíró, reklámszakember.

Mi a véleményed az igazi vezetőkről? Egyáltalán ki lehet valaki igazi vezető?

Én ezt abból a megközelítésből látom, hogy az nem mindegy, hogy független leszel, vagy egy nagyobb rendszer része.

Az én életemben mindig a függetlenségemből fakadó erő volt, ami energiával tudott táplálni akár a dolgosabb hétköznapokban is. Soha nem volt főnököm, ennek a szabadságát, energiáját érezve mindig természetes volt, hogy így élem az életemet.

Hozzáteszem, hogy ilyen értelemben ez mindig egy nehezebb, bátrabb útkereső folyamat, mint beállni egy nagyobb rendszerbe, ahol – mondjuk egy nagyvállalatnál – biztosabb fizetésed tud lenni, be tudsz illeszkedni egy struktúrába.

Gyakran tapasztalom a mai napig, hogy egy igazi vállalkozó a legtöbbször utoljára megy haza a munkahelyéről, mert neki a legfontosabb az ügy. Ez jó inspiráló erő, és ennek nem csak az anyagi vetülete a fontos, hisz a te neveddel ellátott produktumot viszel el egy megrendelőhöz, és azért helyt kell tudni állni, felelősséget kell tudni vállalni.

A vezetői véna alkat kérdése is. Meg kell értenünk, kik vagyunk, és ehhez mérten elengedhetetlen megtalálni azt a keretrendszerét az életnek, amelyben el tudjuk helyezni magunkat.

Klapka György

Az Aranyember, kereskedő, reklámguru, üzletember.

Mit gondol, milyen tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy valakiből igazi vezető váljon?

A sikerorientáltság mindenképpen, az hogy el karok érni valamit.

Ha ez nincs meg akkor az emberből soha nem lesz senki. Azért igyekszem, hogy sikerüljön. Nem azért hogy uralkodjak vagy nagyobb legyek, hanem hogy sikerüljön valami.

Nekem ilyen például az, hogy felépítettem a saját dióültetvényemet. Elmegyek oda, megnézem a fákat, ahol vékony kis csemetékből, mostanra kifejlett termő diófák lettek. Olyan boldogsággal tölt el engem, mert ezt én teremtettem, és amikor már elfelejtették, hogy ki ültette még akkor is teremni fog.

A sikerélmény a legfontosabb,és ettől lesz szerintem valaki vezető, hogy a sikert szeretné magáénak tudni, nem csak egy egyszerű ’négy órakor lefekszem, mert vége van a melónak’ mentalitás jellemzi.

Összefoglalva, fontos, hogy az ember akarjon valamit a saját életétől, és találja meg önmagát, hiszen csak az ilyen típusú emberekből lehet igazi vezető egyéniség egy csapaton belül. Nem lehet féltékeny a többiek tudására és folyamatosan fejlődnie kell, hogy a rábízott csapat a lehető leghatékonyabban tudjon együttműködni.

Kövess minket a közösségi médiában is!

Egy kattintás most milliókat érhet!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása