Business & Café

10 világhódító kávéital, avagy az olasz kávézás rejtelmei

28 aug 2015

Szereted a kávét, de nem értesz hozzá? Gyorstalpalón igazítunk el az eszpresszók, doppiók és latte macchiatók világában, hogy az éttermi kávérendelés ne legyen többé olasz fordítási nyelvvizsga feladat!

017_illy_adg_215_hi.jpg

1. Espresso

espresso_new_01a.jpg

A kávézás alapköve. Neve is egyadagos gyors elkészítési módjára utal, 7-11 gramm kávéból készül. Nagyjából 30 milliliter kávé készül el, 20-30 másodperc alatt, melynek íze keserédes, tetejét vöröses színű "crema" fedi. 

2. Doppio

illy_doppio.jpg

Ha valakinek egy eszpresszó kevés lenne, érdemes doppioval doppingolnia magát, ugyanis ez nem más, mint egy dupla kiadású eszpresszó. 14-22 gramm kávéból, 60 milliliter élénkség és csillogó tekintet.   

3.  Lungo - hosszú kávé

espresso_lungo.jpg

Nem eszpresszó, nem doppio, hanem hosszú; vagyis egy eszpresszóhoz szükséges mennyiségű kávé, dupla vízzel. Annak aki a kávét az ízéért, és a kávézás szertartásáért issza, főnyeremény.

4. Cappuccino

cappuccio_13a.jpg

Tejből és eszpresszóból készülő kávéital, az egyik legnépszerűbb, és szakértők szerint az egyik legeredetibb is. Egyharmad rész eszpresszóból, egyharmad rész habosított tejből és egyharmad rész tejhabból összeálló kávéélmény.

5. Caffe Latte

caff_latte.jpg

Ahogy a legtöbb kávéital, a tejeskávé is eszpresszó alapra épül, amire gőzölt hideg vagy meleg tejet öntenek, és hosszú pohárban szolgálnak fel.

6. Caffe Viennesecaff_viennese.jpg

Egy igazi bécsi kávé, egy hosszú kávéból  és a tetején tejszínhabból áll. A szerkesztőség egyik kedvence: "Wien, Wien, nur du allein!"

7. Frappé

frappe_al_caff.jpg

Egy eszpresszó nádcukorral (de Nescaféból is készülhet) amihez már csak tej és jég kell, aztán jöhet a shakelés. Nyáron az egyik legkirályabb kávéital. Állítólag a görögök órákig tudnak iszogatni egy frappét, csodálom az önuralmukat.

8. Affogato

affogato.jpg

Egy újabb nyári aduász. Eszpresszó, vaníliafagylalttal, amit hosszú pohárban azonnal szervíroznak.

9. Ír kávé

irish_coffee.jpg

A vastag tejhab szintén nem melóba indulós frissítőt rejt. Dupla eszpresszó, nádcukor és ír whiskey. Élénkít, vagy pihentet? Csak egy próba döntheti el.

10. Latte Machiato

lattemacchiato.jpg

Eszpresszó és tejhab népszerű elegye ez a folyadék, aminek a neve magyar fordításban talán kevéssé költői, foltos tejet jelent. A tej az eszpresszótól lesz foltos, a tejhab pedig külön réteg a tetején. 

Kedves Olvasónk,

Te is imádod a kávét, de többre vágysz annál, hogy csak lelkes laikus légy? Teljes szívvel ajánljuk az Universitá del Caffé barista tanfolyamot - ahol akár velünk is találkozhatsz! 

moremoremore.png

cowork02.png

 

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

(Képek: espressoshop.hu)

süti beállítások módosítása