Business & Café

Vállalkozásod veszélyeknek van kitéve. Készen állsz rá, hogy kivédd őket?

12 jan 2018

Még nem telt el két teljes hét a 2018-as évből, de máris veszély?! Micsoda? Igen, az új évvel új törvények és szabályok léptek életbe, amikre nem árt odafigyelni. Aggódni azonban nem kell, most pontosan leírunk mindent és még időben tudsz cselekedni!pmt.png

(A cikk megjelenését a Bisnode Magyarország támogatta)

Miről is van szó?

2017 május végén életbe lépett az új PMT, azaz a Pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. számú törvény. És itt kell észnél lennünk, hiszen a törvény rendelkezéseinek megszegéséért már 2018. január elsejétől kiszabható bírság.

Nyilván most azonnal legyintesz, hogy áááá, ez engem úgy sem érint, de már akkor hatalmasat tévedtél, mikor kimondtad ezt a mondatot, hiszen a törvény sokunkra vonatkozik:

  1. a) hitelintézetre;
  2. b) pénzügyi szolgáltatóra;
  3. c) foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményre;
  4. d) önkéntes kölcsönös biztosítópénztárra;
  5. e) nemzetközi postautalvány-felvételt és –kézbesítést végzőre;
  6. f) ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végzőre;
  7. g) könyvvizsgálói tevékenységet végzőre;
  8. h) könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végzőre;
  1. i) játékkaszinót, kártyatermet működtetőre vagy távszerencsejátéknak nem minősülő fogadást, távszerencsejátékot, online kaszinójátékot szervezőre
  2. j) nemesfémmel vagy az ezekből készült tárgyakkal kereskedőre
  3. k) árukereskedőre, amennyiben tevékenysége folytatása során kétmillió-ötszázezer forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzfizetést fogad el;
  1. l) ügyvédre, közjegyzőre és
  2. m) bizalmi vagyonkezelőre (a továbbiakban együtt: szolgáltató).

(2) E törvény hatálya kiterjed arra, aki

  1. a) a szolgáltató ügyfele, vagy annak rendelkezésre jogosultja, képviselője, meghatalmazottja;
  2. b) a szolgáltató vezetője, foglalkoztatottja, illetve segítő családtagja.

(3) E törvény hatálya kiterjed az 5. §-ban meghatározott felügyeletet ellátó szervre.

(4) Nem tartozik e törvény hatálya alá

  1. a) a szolgáltatónak a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a munkáltató által a munkavállalójának adómentesen vagy kedvezményes adózás mellett juttatható támogatáshoz kapcsolódó tevékenysége, ha a támogatásként kapott pénzösszeget kizárólag a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott áruk vagy szolgáltatások korlátozott körére lehet felhasználni,
  1. b) a pénzügyi szolgáltatónak a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvényben (a továbbiakban: Hpt.) meghatározott hitelreferencia szolgáltatása, valamint fizetési rendszer működtetésével kapcsolatos tevékenysége.

(5) E törvény hatálya a Magyar Nemzeti Bankra (a továbbiakban: MNB) kizárólag a felügyeleti tevékenysége, továbbá azon rendelkezések tekintetében terjed ki, ahol e törvény az MNB-t kifejezetten nevesíti.

(6) E törvény üzleti kapcsolat létesítésével összefüggő rendelkezései megfelelően alkalmazandóak a közjegyzőre is, ha a 73. § (2) bekezdésében meghatározott tevékenységet végez.

  1. § A 26. § az 1. § (1) bekezdés a) és b), valamint e) pontjában meghatározott szolgáltatóra és az MNB-re alkalmazandó, amennyiben ezen szolgáltató és az MNB Magyarország területén a pénzátutalásokat kísérő adatokról és a 1781/2006/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2015. május 20-i (EU) 2015/847 európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. cikk 9. pontja szerinti pénzátutalási szolgáltatást nyújt. (Adatok forrása)

A PMT törvény lényege röviden:

  • Az új törvény értelmében minden egyes cégről, akivel üzletet kötünk egy "customer report"-ot kell készíteni, azaz egy olyan vásárlói beszámolót, amiből egyértelműen kiderül, hogy az adott cég létezik-e, ki a tényleges tulajdonos, valid-e az adószámuk és minden olyan adatot, amiből számunkra hasznos információkat gyűjthetünk.
  • Az új törvénnyel, új adatkezelési előírások is életbe léptek, amik kimondják hogy a szolgáltató minimum ötévente köteles ellenőrizni az ügyfeleiről rendelkezésre álló adatokat, és a szerződéses kapcsolat megszűnését követő nyolc év után kötelező törölnie azokat.

Mi jöhet még?

Az adatkezelés kapcsán mindenképpen beszélnünk kell egy szabályozásról is, ami a GDPR (General Data Protection Regulation), ami magyar néven Általános Adatvédelmi Rendeletként található meg. Hivatalosan 2018. május 25-én lép életbe, de mivel több komoly követelményt is tartalmaz, ezért nem árt időben felkészülni, hogy a céged tökéletesen megfeleljen a szabályoknak.

Az új szabály minden olyan vállalkozást érinteni fog, amik uniós polgárok adatait kezelik. Néhány változás összetett lesz, és alapvetően változtatja meg a személyes azonosító információk kezelését. A legkomolyabb változások a felelősség és az elszámolhatóság lesz.

Röviden összefoglalva:

  • az érintetteknek több jogosultságot ad a személyes adataik kezelésével kapcsolatban
  • egységesíti az adatvédelmi szabályokat az egész EU területén
  • javítja a gyorsan fejlődő digitális gazdaságba vetett bizalmat szigorúbb büntetésekkel sújtja a szabálysértéseket

Ebben a kérdéskörben is hatalmas segítségünkre lesz a Bisnode PartnerControl, hiszen a Bisnode óriási adatmennyiséget kezel nap, mint nap, amit több forrásból szereznek be, ráadásul rendszeresen frissítik is ezeket az adatokat, így mindig naprakészek lehetünk a segítségükkel. Próbáld ki három napig ingyenesen!

DE! A Bisnode különböző szolgáltatásaival nem csak a veszélyeket lehet megelőzni! A Bisnode PartnerControl  például több tárgyalás alkalmával segített már minket, de az eladásainkat is meg tudtuk a segítségével sokszorozni.

Köszönjük, hogy az értékes idődet cikkünk olvasására fordítottad! Tudtál róla, hogy elköltöztünk? 

Csekkold le az új oldalunkat, szeretni fogod!

businessandcafe.hu

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása