Business & Café

Most akkor kézműves vagy nem kézműves?

16 sze 2015

Manapság a kézművesség bélyege alatt minden olyan egyedi terméket értünk, legyen szó sörről, fagylaltról, ékszerekről, melynek előállítása kemény kétkezi fáradtságos munka árán készül. Vagy legalábbis így könnyebben eladható. De vajon tényleg jobb?

tumblr_nnj7v5qmhg1qkxrtro3_1280.jpg

Érezhető a minőségbeli különbség egy kézműves és egy tömegtermelt sör között, vagy egy jó dizájn elég ahhoz, hogy valami kézműves legyen? Ár-érték arányban vajon tényleg jobban megéri inkább kézműves dolgokat vásárolni vagy csak marketing fogás az egész? Vajon, ha minden egyre kézművesebbé válik, nem az lesz-e a kézműves, ami eredetileg nem az volt?

Tudni kell, hogy vannak kifejezetten marketing fogásból kézművesnek beállított termékek, melyek köszönő viszonyban sincsenek a valódi kézművességgel, és vannak az előbb említett ténylegesen kétkezi munkával fáradtságosan és kisebb számban előállított, egyedi termékek. Sajnos ezekből éppen kézművességük miatt kevés van és viszonylag ritkán fellelhetőek itt Budapesten. Egy kézműves termék előállítása szakszerű és alapos munkát igényel, és minőségi alapanyagokból készül. Rengeteg kézműves fagyiról például üvölt, hogy tejporból van, persze ezt mi valószínűleg sosem fogjuk megtudni. Csupán a magasabb árat érzékeljük belőle.

De vajon hol találjuk a valódi kézműves sörözőket, fagylaltozókat, éttermeket, boltokat?

Sajnos nehéz őket kiszűrni, de íme pár tipp, hogy ne dőlj be az ál-kézműveseknek:

1. Szakmai tudás? Elengedhetetlen!

Attól még, hogy valaki otthon kisüzemben barkácsol még nem lesz minőségi termék. Ha valamit kézműves bélyeggel látnak el, érdemes utánajárni az illető szakmai végzettségének, múltjának. Egy kis Guglizás és máris kiderül!

Tuti hely: Pavlicsek Csaba Pavlinkáriuma: házi készítésű Dunaújvárosi kis pálinka főzdéjében készülnek Magyarország legjobb pálinkái, csak sajnos kevesen tudnak róla. Többszörös világbajnok aranyérmes, zamatos kökénypálinkájától garantáltan megindul a jó hangulat!

2. Ismertség

Elképzelhető, hogy egykor kézművesnek indult, de a franchise birodalomra szert tett ételek és italok ma már aligha mondhatóak minőséginek, ellentétben a kisebb, önerőből indult vállalkozásokkal. Ha te magad készíted el és szíved lelked beleadod csak egy cél lebeg előtted: hogy valami igazi, egyedi, minőségi dolgot alkoss. Sajnos őket nehéz megtalálni, de mi segítünk ebben!

Tuti hely: Csupor kézműves sörfőzde. Nagy divatja van itthon a kézműves söröknek, de köztük is akadnak csalók. Csupor picinyke sörözőjében, a Dessewffy utcában 5 féle sör kapható, de a minőség garantált! Győződj meg róla magad!

3. Magasabb árak

Hiába, a minőséget meg kell fizetni. Persze indokolatlanul magas áron adják portékáikat az ál-kézművesek is, ha már nagyüzemben termelnek, érdemes elgondolkodni, hogy megéri-e három-négyszeres árat fizetni értük...

Tuti hely: Timi Poppins lekvárjai: egy lelkes gasztro blogger csajszi egyszer csak úgy döntött, hogy lekvárfőzésbe kezd és megpróbálja piacra dobni a finom, tartósítószer és mindenféle adalék-mentes lekvárokat, befőtteket. Sajnos nem áll mögötte komoly online marketing csapat, ezért csak kevesen ismerik, pedig megérdemelné!

4. Ismerkedj!

A legjobb, ha személyesen találkozol a termelőkkel, mondjuk egy dizájn vásáron, esetleg karácsony környékén egy szabadtéri kirakodóvásárban. Kóstolót kaphatsz a legtöbb helyen, és általában maguk a termelők, és egyben tulajdonosok vannak kinn a helyszínen, akik szívesen beavatnak az előállítás rejtelmeibe.

 

Kucsera Lilla

 

bnckt.png

moremoremore.png

 

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

süti beállítások módosítása