Business & Café

Brókerprofil a mindennapokban - avagy mit tanulhatunk a tőzsdecápáktól?

04 jan 2016

Egocentrizmus, nyereség utáni vágy, ellenfelek, stratégia, verseny. Pszichológia az egész, vagy a tőzsdemacsók erénye, személyisége az üzleti élet más területein is érvényesülni tud? Miként viselkedünk, mit csinál a testünk, a szervezetünk, és mit diktál az agyunk, amikor kockázatot készülünk vállalni? wall-street-douglas_1.jpg

1. Figyelem megosztásának képessége

Munkád során többféle tevékenységet végzel. Mérnökként például egyszerre beszélgetsz kollégáiddal, ellenőrzöd a műszereket és értelmezed a kijelzőn látottakat. Vállalatvezetőként egyszerre ellenőrzöd a postafiókod, meetingelsz, figyelsz, jegyzetelsz, reagálsz.

A multitasking képességét roppant előnyös tulajdonságnak tartjuk, a Stanfordi Egyetem kutatói azonban másként vélekednek erről. Kutatásaik bizonyították, hogy ez a fajta kommunikáció gyengébb önkontrollt von maga után. Vizsgálataik során, a multitasking feladatokban jól teljesítők, rosszabb eredményeket produkáltak azokon a teszteken, amik a figyelem és a memória kontrollját mérték.

Összességében arra következtettek, hogy a többfeladatos módszerrel dolgozók hajlamosabbak arra, hogy figyelmük elkalandozzon. Ezzel szemben azok, akik nem végeznek számtalan különféle tevékenységet (pl. nem használnak egyszerre különböző kommunikációs eszközöket), azok hatékonyabban koncentrálnak a fontos információkra és szűrik ki a lényeget.

Mi a megoldás? A kutatók szerint, ha már elkalandoztunk, próbáljuk meg az elkalandozást is irányítani és leterhelt agyunkat emlékeztetőkkel, jegyzetekkel segíteni.

A gondolatok soha nem csitulnak el. Az egyetlen, amit tehetsz, hogy megszakítod a kapcsolatot velük, és nem figyelsz rájuk.- Eline Snel

2. Határozottság 

gordon-gekko.jpg

A határozott fellépés nélkülözhetetlen a jó benyomás kialakításához. Ha hoztál egy döntést, ne aggódj a lehetséges akadályokon, koncentrálj az indulásra, az előtted álló lehetőségekre. Dönts gyorsan és határozottan és vállald a felelősséget a döntéseidért.

A határozott személyiséget az eredményesség motiválja. A tökéletességre, a maximális teljesítményre törekszik.

Mindannyian más emberek leszünk, ha kétségbeesünk. - Tom Rob Smith

3. A kapcsolatteremtés képessége

wall-street-money-never-sleeps-original.jpg

Olyan helyzetben, amelyben intézkedni, dönteni, és cselekedni kell, tágabban napi szinten szükséges problémát kezelni és megoldani, fontos a jó kapcsolatteremtés képessége.

Lehetetlen megcsinálni? Ha jól tudsz kapcsolatot teremteni, fel sem merül benned ez a kérdés. Amikor hirtelen szükség adódik, és új kihívás elé kerülsz, ne utasítsd el egyből, hanem keresd meg azt az utat, ahogy a leghatékonyabban és leggyorsabban meg tudod oldani!

A sikerhez vezető úton a tudás és a környezetünkkel való kapcsolatteremtés képessége nélkülözhetetlen alapfelszerelés.

4. Lásd az összefüggéseket!

Okosabban dönt, aki különbséget tud tenni a lényeges és lényegtelen információ közt. Az ilyen ember az adatok minőségéből és mennyiségéből számtalan következtetést tud levonni.

A zseni az, aki olyan összefüggéseket is észrevesz, amelyek mások figyelmét elkerülik, és ezért olyan témákba is belevág, amelyekbe a többiek nem. - Hargittai István

5. Brókerjellem

104173473_1.jpg

Az alfahímek uralta szubkultúra, ahol, a sok sosem elég, a morál és az együttérzés képessége ismeretlen fogalmak és csak az üzlet számít, taníthat-e mást a szélsőséges viselkedésen és önző magatartáson kívül? 

A tőzsdemacsó karaktere, azonban a nárcisztikus személyiségjegyeken kívül megtaníthat a döntéshozásra, a döntésre való felkészülésre, a siker és a kudarc megfelelő kezelésére a továbblépés lehetőségeire. Legjobb fegyverük ez ellen az önfegyelem és a múltból való tapasztalat felhasználása.

A legértékesebb dolog, amit ismerek, az az információ. - Tőzsdecápák

kornelia_200.pngKovácsová Kornélia
Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen vagyok végzős marketing mesterszakos hallgató. Az egyetemen fokozatosan alakult ki bennem az érdeklődés a marketing, PR és üzleti tudományok iránt. Tudományos Diákköri munkámat a márkaszemélyiségekről írtam, szakdolgozatomban pedig részleteiben is kutattam az arcok jelentőségét a márkák mögött.

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

(Felhasznált források:

http://www.tozsdepszichologia.com/component/content/article/3-eloadasok/67-tzsdemacso

http://irodablog.hu/irodapiaci-blog/bemutatjuk-a-wall-street-farkasanak-az-irodajat/128900

http://www.epalya.hu/media/mappa/broker.pdf

http://mno.hu/penzesjog/a-brokerek-trukkjei-regiek-az-ugyfelek-megsem-okulnak-1275027

http://hu.astrid-cm.org/forex/top-tippek-a-megfelelo-broker-kivalaszasahoz/ )

süti beállítások módosítása