Business & Café

5 tanács, hogy még akkor is kipihenve ébredj, ha korán kell kelned

06 jan 2016

Te is hadilábon állsz a korai keléssel? Újból és újból elhatározod, hogy másnap nem rohanva érsz be a munkahelyedre? A korai kelés eredményesebbé teheti a napodat, jobban oda tudsz figyelni a munkádra, a tanulásra és motiváltabb lehetsz tőle, ráadásul még az egészségednek is jót tesz!

tumblr_1.jpg

A nap korai szakaszában történő ébredés és a siker kapcsolata szinte már közhely, gondoljunk csak a "Ki korán kel, aranyat lel" mondásra. Akárhogy is tekintünk rá, népbölcseletként, vagy menedzseri módszerként, nem véletlenül alkalmazzák a nagyvállalatok vezetői is.

A gyakorlatban viszont ez egészen máshogy működik. Az egyik este eltervezed, hogy másnap egy órával hamarabb kelsz, de az ébresztő kinyomását követően megfogalmazódik benned, hogy szükséged van még alvásra, semmi haszna felkelni és a többieket sem szeretnéd zavarni.

Szóval megvan minden elhatározottságod és erőd a korán keléshez mindaddig, amíg tényleg reggel nem lesz.

Ezen fogunk a cikk végére változtatni. 

tumbl_2.jpg

1. Minden a lefekvéssel kezdődik

Sok tanulmányt írtak már arról, hogy az alvás minősége nagymértékben befolyásolja az elhatározásod ébredéskor. Ezen javíthatsz, ha odafigyelsz a napközbeni koffeinbeviteledre, elalvás előtt pedig nem a televízióval vagy a telefonoddal foglalkozol, hanem egy könyvet olvasol. Persze az is lényeges, hogy korán kerülj ágyba, hiszen a szervezetednek szükséges 6-7 óra alvás megfelelő időben történő lefekvéssel valósítható meg.

futas_net.jpg2. Fogalmazd meg, hogy miért fontos neked

Nehéz bármilyen változást véghezvinni anélkül, hogy tudnánk, miért is csináljuk azt. Gondold át, hogy ezzel több időd jut a sportolásra, a munkádra, tanulásra, valamint egy új panorámát nyit a világra. Sok érdekességet nyújt felfedezni a város különféle helyeit ebben a nem szokványos időpontban, vagy csak futni napkeltekor.

weheartit_1.jpg

3. Felejtsd el a szundi gombot

Egy átlagos reggel hány alkalommal nyomod meg a szundi gombot? Egyszer? Kétszer? Ötször? Többször?

Habár azt hiszed, hogy ezzel kipihentebbé teszed magad, valójában megfertőzi a napod.

Csak gondolj bele, már azzal indulsz, hogy késésben vagy. Az erről szóló tanulmányok szerint sokkal fáradtabb leszel napközben, ha visszaalszol tíz percre. Miután elhatározod, hogy felkelsz egy adott időpontban, akkor kérlek, tedd meg és ne késleltesd, semmi jó nem következik a szundiból!tumblr_4.jpg

4. Lassan változtass

Mint minden területen, itt is fontos, hogy ne egyik napról a másikra várd a változást! Több, kisebb kihívás elé állítsd magad.

Ha eddig 7:00-kor keltél, holnaptól kelj 6:45-kor. Amint ez már természetessé válik számodra, állítsd be még 15 perccel korábbra.

Ha ezen az úton haladsz szinte észrevétlenül szokásoddá válik, hogy Te is a korán kelők csoportjához tartozz.

tumbl_3_1.jpg5. Találd ki a reggeli tevékenységet, amit szeretsz és hasznos

Nehéz úgy jól aludni és frissen ébredni, ha tudod, hogy olyan dolog vár rád, amit nem szívesen csinálsz. Ezért fontos, hogy olyan reggeli gyakorlatokat alakíts ki, amihez kedved van. Tölts időt a családoddal, meditálj, sportolj, állítsd össze a napi terved, válaszolj az leveleidre. Készíts egy listát mindazokról, amiket szeretnél megtenni reggel, ezzel is növeled az elhatározottságod, hogy kipattanj az ágyból és jól indítsd a napod!

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

mak_balazs_200.pngMák Balázs
Az építőmérnöki alapszak elvégzése után nyáron diplomázok a BME – Infrastruktúra építőmérnöki MSc Vízmérnöki szakirányán. A Magyar Állami Operaház statisztája vagyok, ezt megelőzően egy tervezőiroda egyeztetési munkatársa voltam. Két évig egy egyetemi online rádió műsorvezetőjeként tevékenykedtem.

süti beállítások módosítása