Business & Café

5+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágsz egy EU forrásból megvalósuló pályázatba

12 jan 2016

Él egyfajta romantikus elképzelés arról, hogy igazából nem nagy ügy az egész, papírozunk egy kicsit többet, mint szoktunk, és már hullik is ránk a pénzeső. Nos, ez koránt sincs így, valóban jelentős forrásokhoz juthatunk az EU forrásból megvalósuló pályázatokon, de mint mindennek, ennek is ára van, nagyon sok időt, energiát és nem utolsósorban pénzt kell fordítani a projektekre, annak érdekében, hogy minden rendben menjen.

tumblr_nk4373mtek1rdutw3o1_500.gif

Lassan, de biztosan beindult az új év, ideje szembenézni azzal, hogy húzós esztendőnk lesz, ha meghozzuk azt a döntést, hogy élünk az EU forrásból megvalósuló pályázati lehetőségekkel. Nem kell megijedni, mint minden, ez is megoldható, de mielőtt bátran belevágunk a kalandba, legyünk tisztában az alábbiakkal:

1. Pontosan határozzuk meg a célt, amelyet el akarunk érni a pályázattal! 

Ezek a pályázatok több évre szólnak, vagyis komoly elkötelezettséget jelentenek, ráadásul az általában 5 éves fenntartási időszakkal is számolni kell. Ez nagyon hosszú idő, ezért alaposan át kell gondolnunk, mi az a projekt, amelybe érdemes ennyi munkát fektetni. Ne arra pályázzunk, amire lehet, hanem ami tényleg fontos nekünk annyira, hogy rászánjuk ekkora időtartamot az életünkből. Nyilván nem csak magánszemélyekről beszélünk, tehát azt kell átgondolnunk első lépésként, hogy a cég, település, stb. számára melyek a legfontosabb stratégiai célok, és ezek közül melyek azok, amelyeket a pályázat segítségével szeretnénk elérni.

eu-palyazatok.jpg

2. Gondosan tervezzük meg a lépéseinket!

Egy pályázati projektnek ugyanúgy van előkészítési, végrehajtási és lezárási periódusa, mint akármilyen másik nagyobb lélegzetvételű feladatnak. Tisztában kell lennünk azzal, hogyan épül fel elméletben és gyakorlatban a pályázati rendszer, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy fel tudjuk építeni a saját koncepciónkat arra vonatkozóan, milyen lépéseket, milyen sorrendben kell megtennünk ahhoz, hogy sikeresen abszolválni tudjuk az előttünk álló feladatokat.

3. Legyünk naprakészek a jogszabályokból!

A jelenlegi ciklusban beadásra kerülő pályázatok eljárásrendjét a 272/2014 (XI. 5) kormányrendelet szabályozza. Nyilván sokszor fog változni, mert a gyakorlatban ki fog derülni, hogy mely pontok szorulnak felülvizsgálatra. Nem fognak külön e-mail-ben értesíteni bennünket a módosításokról, a mi feladatunk, hogy a munkánkat befolyásoló jogszabályokat figyelemmel kísérjük, a saját érdekünkben!

eu_zaszlok.jpg

4. Biztosítsuk az informatikai hátteret!

Az EU forrásból megvalósuló pályázatok ügyintézése főként elektronikusan történik, egy külön erre a célra használatos felületen. Nem szükséges hozzá speciális tudás, de felhasználói szinten ismernie kell az ezzel foglalkozó munkatársnak a működését, és a mindennapi feladatok szakszerű végrehajtásának alapja, hogy az ehhez szükséges informatikai háttér rendelkezésre álljon. Gondoljuk végig, hogy szükség van-e fejlesztésre a saját számítástechnikai rendszerünkben, mielőtt benyújtjuk a pályázatot!

5. Legyen (legalább) egy jó szakemberünk!

Egy projektnek mindig van egy szakmai tartalma, amelyet végig kell vinni az előkészítés, a benyújtás és a végrehajtás során. Legalább egy olyan szakembernek részt kell vennie a pályázatban annak teljes időtartama alatt (!), aki tökéletesen átlátja, hogy mit kívánunk megvalósítani, ellenkező esetben a pályázat kudarcra van ítélve!

letoltes_3.jpg

+1. Legyen (legalább) egy jó projektmenedzserünk és egy pénzügyi vezetőnk!

Ha van olyan szakemberünk, aki átlátja a szakmai tartalmat, az már fél siker, azonban egy projektet össze is kell fogni, ami megint egy külön szakma, akárcsak a pénzügyek vitele, mivel egy EU forrásból megvalósuló projekt igen bonyolult, és napi szinten rengeteg feladatot kell ellátni vele kapcsolatban. A megfelelő szakemberekre soha ne sajnáljuk a pénzt, mert nagyon sokba kerülhet, ha szakszerűtlenül kerül előkészítésre és lebonyolításra a pályázat!moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

barath_zsuzsa_200.pngBaráth Zsuzsanna
Okleveles közgazdász vagyok, 12 évig EU és hazai forrásból megvalósuló pályázatokat menedzseltem, idén átálltam a másik oldalra, jelenleg ellenőrzési feladatokat látok el. Grafomániában szenvedek, több blogot is írok, gasztronómia, film és kultúra tárgykörben.

 (Képek: tumblr, miepitunk.hu, napi.hu, magyarhirlap.hu)

süti beállítások módosítása