Business & Café

Kapcsolatépítés felsőfokon, avagy hogyan szólaljunk meg egy networking eseményen?

08 feb 2016

Hazánkban is egyre több lehetőség van szakmai fórumokon, konferenciákon és partnertalálkozókon új kapcsolatokat kiépíteni, melyek később igen hasznosak lehetnek karrierünk szempontjából. Íme néhány trükk, hogy legyőzzük az eleinte felmerülő zavarunkat és merjünk ismerkedni, kapcsolatot építeni.

11034285_921969901201916_741835630474568442_n_1.jpg

1. Nyitottság

Ha kollégával, ismerőssel érkezünk egy ilyen sokak érdeklődésére számot tartó rendezvényre, tartsuk észben hogy mi már ismerjük egymást, ne csak egymással legyünk elfoglalva hanem ismerkedjünk új emberekkel hiszen ezért vagyunk itt. 

2. Előkészített témák

Úton a helyszínre gondolkozzunk azon, hogy milyen témákról beszélgetnénk szívesen, esetleg készüljünk pár kérdéssel vészhelyzet esetére. Az improvizáció valószínűleg ezúttal is csődöt mondana.

3. Közös pontok

Minél gyorsabban találjuk meg a közös pontokat! Bemutattak minket egymásnak? Akkor kérdezzük meg honnan/mióta ismeri XY-t, aki bemutatott minket egymásnak.

0124_1.jpg

4. A jó kérdések ereje

Kerüljük az olyan kérdéseket, amelyekre igen/nemmel lehet válaszolni! Inkább nyitott kérdésekkel bátorítsuk beszélgetőpartnerünket. Egy ember akit hagynak megnyílni beszélgetés közben, az üzletet illetően is együttműködőbb lesz.

5. Csak lazán

Mutatkozzunk be egyszerűen és őszintén! "Jó estét! Hogy érzi magát? A nevem XY és .....-ként dolgozok Z cégnél." vagy "Elnézést, látom Ön is egyedül érkezett. Hadd mutatkozzam be." Szükségtelen idegeskedni, mindenki ugyanazért ment el mint mi, ismerkedni szeretne.

6. A kevesebb több

Ne akarjunk mindenkit megismerni a teremben, inkább jelöljünk ki 3-4 olyan embert, akikkel mindenképp szeretnénk megismerkedni. Eredményesebb 2-3 szorosabb kapcsolatot kialakítani, mint 20 névjegykártyát begyűjteni úgy, hogy nem is emlékszünk az arcokra.

0065.jpg

7. Csak semmi közhely

Mivel a jobbnál jobb sztorik bevetésre készen állnak, ezért nem is lesz szükség ilyesmire, de lehetőség szerint minimalizáljuk az általános, felvezető témákat (időjárás, helyszín, étel, ital)! Törekedjünk arra, hogy lényeges dolgokra kérdezzünk rá, amelyek irányába el tudjuk terelni a beszélgetést!

8. Mint egy profi

Kerüljük az "interjú hatást"! Próbáljunk meg érdekes és minél speciálisabb kérdéseket feltenni! Így érzékeltetjük, hogy tényleg érdeklődünk a munkája, hobbija iránt, illetve a válaszra is kíváncsiak vagyunk. Kérdezzük szülővárosáról, utazásról, hová szeretne mindenképp eljutni életében.

9. Az aktív hallgatás művészete

Mindenképpen hallgassuk meg a választ is és figyeljünk. Az emberek legnagyobb részét elsősorban úgy is a saját mondanivalója (de leginkább saját személye) érdekli a legjobban, adjuk meg hát nekik ezt az élvezetet. Könnyen előfordulhat, hogy úgy könyvelnek el kellemes beszélgetőpartnernek, hogy egy szót sem kell szólnunk. 

0094_1.jpg

10. Előkészített sztorik

Maradjunk emlékezetesek! Meséljünk történeteket, tapasztalatokat, vicces anekdotákat, vagy egy érdekességet magunkról, ami aligha hétköznapi ezáltal lesz mihez társítani minket. Itt is működik ha előre készülünk, annak pedig, aki nem nagy anekdotázó különösen ajánlott pár vicces sztorival feltankolni.

11. Egy hatásos búcsú

A beszélgetés lezárása a legfontosabb. Nagyon meghatározó lehet, hogy hogyan válunk el. Mindenképpen tartsuk a szemkontaktust, így nem keltjük azt a hatást, hogy sietve távozunk!

12. Follow up!

A beszélgetés vége nem jelenti szükségszerűen az ismeretség végét is. Megfelelő kapcsolatápolással elérhetjük, hogy az ismerősből üzleti partner legyen. Például a találkozás után küldjünk egy kedves e-mailt, melyben megírjuk, hogy örülünk a találkozásnak!

0037_masolata_2_1.jpg

És, hogy hol használhatod a networking tudást amit ezzel a cikkel megszereztél? A mi személyes kedvencünk a Business Wine, aminek a következő eseményén február 26.-án mi is ott leszünk!

Én is megyek!

bw_02.png

süti beállítások módosítása