Business & Café

A biztos siker záloga

21 feb 2016

Fel a kezekkel, aki már találkozott a "S.M.A.R.T. goals", azaz "okos célok" kifejezéssel! És kinek sikerült gyakorlatban is elsajátítani? Íme egy rövid összefoglaló, hogyan tűzzünk ki új célokat okosan, úgy, hogy a végén ne csak egy meg nem valósult fogadalom legyen.

neurostuff_1.jpg

A héten egy fantasztikus előadáson vehettem rész, ahol az okos célokról volt szó és arra gondoltam, muszáj ezt a technikát Magyarországon is terjeszteni, hiszen ha valami, akkor ez a siker kulcsa az életben. Külföldön természetesen szélesebb körben ismert az ötlet, hogy hogyan alkossuk céljainkat úgy, hogy ne csak egy üres magunknak tett ígéret maradjon, azonban hazánkban is egyre gyakrabban találkozni ezzel a módszerrel.

 smart-goals.png

Mit is rejt tehát ez a kifejezés? A S.M.A.R.T. egy rövidítése, a Specific (speciális), Measurable (mérhető). Attainable (elérhető), Relevant (releváns, fontos), Time sensitive (időérzékeny) szavaknak. A kifejezés azt a módszert takarja, amellyel a munkában és a magánéletben is sikeresebbek lehetünk. Sokan azért nem olyan sikeresek az életben, mint amilyenek szeretnének lenni, mert hiába rendelkeznek bátorsággal, megfelelő képességekkel, mégis nem jól összpontosítják az energiájukat a cél érdekében.

Alkalmazás, avagy mi rejlik a hangzatos szavak mögött:

  1. Minél speciálisabban, részletesebben írunk le egy hőn áhított célt, annál nagyobb az esély a beteljesülésére. Puszta logika, leszűkítjük a lehetőségek listáját azáltal hogy megfelelően definiáljuk a kívánt helyzetet. Olyan kérdések lehetnek a segítségünkre, mint a Kik érintettek a projektben?, Mit szeretnék pontosan elérni?, Hol szeretném megvalósítani a célom?, Mire lesz szükségem hozzá?.
  2. Legyen mérhető a siker és az oda vezető út is, hiszen ez lesz a motiváció ami tovább hajt minket a végső célunkhoz. Fontos megállapítani, hogy mennyi időre van szükségünk a folyamathoz.
  3. Képességeinkhez mérten lőjük be a célt, ne a teljesen elérhetetlent célozzuk meg. Tehát olyan célt tűzzünk ki magunk elé, amelyért képesek és hajlandóak is vagyunk dolgozni.
  4. Ha az adott cél valamilyen szinten köthető a személyiségünkhöz és releváns számunkra, akkor ismét nő az esélye annak, hogy megvalósíthatjuk. csak tegyük fel magunknak a kérdést, hogy miért is vágunk bele álmaink valóra váltásába? Miért fontos ez nekünk?
  5. Az időérzékenység annyit tesz, hogy legyen egy határideje a megvalósításnak, illetve lehetőség szerint egy kezdőidőpontja is. Kell egy "külső" késztetés arra, hogy belevágjunk legnagyobb álmaink megvalósításába.

 tumblr_mqrapnv1mp1qcq8vao1_500.jpg

Egy egyszerű példa a hétköznapokra vetítve:

Szeretnék formába lendülni, fittebb lenni.

Okosabban: Szeretnék 10 kilót fogyni, amihez tudom, hogy egészségesebben kell étkeznem és heti háromszor sportolni. Mindehhez egy évet adok magamnak. És mindez azért fontos nekem, hogy jobban érezzem magam a bőrömben.

Ilyen egyszerű! Ezentúl már csak arra kell figyelni, hogy motiváltak maradjunk és a célunk lebegjen a szemünk előtt. Garantált a siker, ha leírjuk a célunkat! 

A SMART további változatai:

S - specific, significant, stretching

M - measurable, meaningful, motivational

A - agreed upon, attainable, achievable, acceptable, action-oriented

R - realistic, relevant, reasonable, rewarding, results-oriented

T - time-based, time-bound, timely, tangible, trackable

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

anita_200.pngFejér Anita
Az ELTE nemzetközi tanulmányok végzős hallgatója vagyok. Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványnál is tevékenykedek, korábban a Kreatív Európa Iroda gyakornoka voltam. Fő érdeklődési területem a diplomácia és a biztonságpolitika. Ezen felül számos diákszervezetben, és az NGO-ban is aktív tag vagyok.

süti beállítások módosítása