Business & Café

5 lépcső az álommelóhoz

09 már 2016

Ha álláskeresésre gondolunk automatikusan az ugrik be, hogy küldjük el minél több helyre az önéletrajzunkat és a motivációs levelünket, azonban ennél jóval többre lesz szükségünk, hogy a számunkra legmegfelelőbb munkahelyre felvételt nyerjünk.
6b239d60018cab30e245bf6e68289070.jpg

1. Önkéntesség

Aki éppen munka nélkül maradt és új lehetőségek után néz nagyon jó alkalom arra, hogy kipróbálja magát önkéntesként. Ami az egyik legjobb az önkéntességben, hogy bármilyen területen végezhető. Lehetsz önkéntes egy nagy cégnél, NGO-nál, kórházban, menhelyen, stb. Azon túl, hogy fejlesztheted magad - akár egy tőled teljesen távol álló területen - hasznosan töltöd a munkakereséssel járó szabadidődet és még kicsit le is köt, kikapcsol, így nem csak az állások kutatásán fogsz pörögni hetekig.

Természetesen az önkéntesség nagyon jól mutat az önéletrajzban is és ott szerzett tapasztalatok és új készségek is gazdagítják majd a CV-det. Szuper velejárója még az önkéntességnek, hogy hirtelen sok új embert ismersz meg és ezáltal bővíted a kapcsolati hálódat. 

Az önkéntesség külföldön is nagy divat, és az EU-nak köszönhetően egy kis internetes kutatás árán Te is eljuthatsz önkéntes programokkal külföldre.

tumblr-hq-2013-3.jpg

2. Önfejlesztés

Fontos, hogy miközben munkát keresünk a CV-ben általunk feltüntetett képességeink és szakértelmünk ne legyen idejétmúlt. Ha van nyelvvizsgád, de nem használod a nyelvet már fél éve, akkor itt az ideje egy nyelvkurzusnak, vagy egy idegennyelvű klubnak, könyvnek. 

Amellett, hogy az eddigi tudásunkat fenntartsuk, belevághatunk egy új nyelv elsajátításába (eleinte akár csak hobbi szinten) vagy akár egy online képzésre is (pl.: webinárok). Az sportolás, meditáció, spirituális önfejlesztés szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy önmagunk mélyebb megértése és megismerése révén megtaláljuk álmaink munkahelyét.

3. Kapcsolatépítés

Törekedjünk arra, hogy ne zárkózzunk be, mindenképpen ismerjünk meg minél több új embert abban az időszakban, amíg munkát keresünk. Sajnos a pozíciók kb. 80%-a nincs meghirdetve, tehát "házon belül" találják meg az legjobb jelöltet.

Az új kapcsolatok kiépítése mellett ne felejtkezzünk meg a régi ismerőseinkről sem. Lépjünk kapcsolatba a régi kollégákkal és osztálytársakkal, hátha valahol éppen munkatársat keresnek vagy segíteni tudnak, miben fejlődjünk még. Hasznosak lehetnek továbbá a különböző állásbörzék is látogatása is, hiszen rengeteg szakértő települ ki ilyenkor és tesztekkel, tippekkel várják az érdeklődőket.
8c83071c6b40c49d41733cac9f57f11e.jpg

4. Munkaerőpiaci megjelenés

Legyünk láthatóak a munkaerőpiacon. Hogy ezt hogy lehet elérni? Csatlakozzunk olyan Facebook csoportokhoz, amelyek relevánsak lehetnek munka szempontjából, nézzünk körül Twitteren, legyen frissítve a LinkedIn profilunk és figyeljük az ott megjelenő híreket. Készítsünk portfoliót vagy indítsunk egy blogot, a lényeg, hogy megtalálhatóak legyünk az interneten.

5. Inspiráció

Töltsünk el minél több időt olyan emberekkel, akik inspirálnak minket. Beszélgessünk pozitív emberekkel, akik arra ösztönöznek minket, hogy kilépjünk a komfortzónánkból. Látogassunk el karrier tanácsadóhoz is, hogy egy külső szemlélő segítségével is lássuk, miben kell még fejlődnünk és mi a következő lépés álmaink pozíciója felé vezető úton.

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

anita_200.pngFejér Anita
Az ELTE nemzetközi tanulmányok végzős hallgatója vagyok. Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványnál is tevékenykedek, korábban a Kreatív Európa Iroda gyakornoka voltam. Fő érdeklődési területem a diplomácia és a biztonságpolitika. Ezen felül számos diákszervezetben, és az NGO-ban is aktív tag vagyok.

süti beállítások módosítása