Business & Café

A hónap embere - Szabó Péter

08 ápr 2016

Szabó Péter, az ország legismertebb és legelismertebb motivációs előadója, több bestseller szerzője, Brian Tracy barátja. Interjú a hónap leginspirálóbb emberével.

aprilis_szp_he.png

1. Kérlek mesélj magadról, ki is igazából Szabó Péter?

A legfontosabb amit tudni kell rólam, hogy egy 40 éves, boldog családapa vagyok. Ha ennél bővebben is érdekel a személyem, akkor azért kiegészíteném azzal, hogy motivációs trénerként és előadóként töltöm azt az időt, amikor nem a családdal foglalkozom.

Eddig 12 országban tartottam előadást, április 8-án ez 13-ra bővül Angliával. Bestseller könyvem, az Állj félre a saját utadból! címmel immár megélte a 11. kiadást.

maxresdefault_1_2.jpg

2. Mi a legfontosabb a munkádban, mitől lesz ez számodra hivatás?

Nagyon fontos számomra a jövő generációja, hiszen mi vagyunk a jelen, de a jövőt ma kell elkezdeni formálni. Ezért egyre több egyetemen, főiskolán, általános- és középiskolában tartok motivációs előadásokat. Igyekszem eljutni intézetekbe is, hiszen ott különösen fontos a személetformálás.

Junior mentor programot indítottam, ahol több mint 100 főiskolás, egyetemista fiatalnak tartottam, és fogok tartani oktatásokat, akik közül 10 nagyon tehetséges kiválasztottat személyesen is mentorálok.

Ez azonban egyáltalán nem munka számomra, hiszen ez a küldetésem, a szenvedélyem és természetesen nem kapok érte fizetést. Ez a hivatásom fontos része, úgy érzem, hogy ez az, amivel hozzájárulhatok a következő generáció jövőjéhez.

3. És a fizetős munkáddal mi a helyzet? 

Magyarország az utolsó országok között kullog a Boldogság Index felmérésein. Olyan nemzetek előztek meg minket ismét, mint Kirgizisztán, Namíbia, Pakisztán vagy épp Zambia. Annak ellenére, hogy az összes gazdasági mutató szerint szerint sokkal jobban élünk. 

Ebből is látszik, hogy nem csak a vagyoni elemek határozzák meg a boldogságot, hanem az, hogy hogyan érezzük magunkat a saját bőrünkben, hogyan szemléljük a világot. Ezen szeretnék leginkább változtatni.

Ennek jegyében idén decemberben a Papp László sportarénában 10 ezer emberrel közösen szeretném megmutatni, hogy ebben az országban is lehet áttörést elérni ezen a területen. Stílusosan Áttörés konferenciát tartunk, hogy felrázzuk kicsit Magyarországot. Illetve az idén ősszel megjelenő könyvem, A boldogság tanulható címmel is ebbe a folyamatba illeszkedik majd bele.
maxresdefault_6.jpg

4. Említetted a boldogság indexet. Valóban, itt tavaly is az előkelő 104. helyet csíptük meg. Mi ennek az oka szerinted?

Ez elég összetett véleményem szerint. Átalakultak az emberi kapcsolatok. Például a Facebook előnyei (gyors információ szerzés, tömörítés, stb.) mellett sokszor óriási hátrányokat okoz a kapcsolatokban. Az önbecsülés hiányában szenvedőkre pedig egyenesen óriási veszélyeket is rejt, hiszen a tátongó űrt a lájkok hajszolásával próbálják pótolni, ami semmiképpen sem vezethet jóra.

Sajnálatos módon az emberek manapság nem együtt, hanem egymás mellett, vagyis társas magányban élnek.

Hazaér a férj a munkából, teljesen kimerült, ezért ahelyett, hogy beszélgetne a szeretteivel, leül a számítógép elé, „lájkolja” a felesége által feltett képet, de nem beszélgetnek, nem figyelnek egymásra. És ha ez a családunk, a legszűkebb, legintimebb közösségünk, akkor vajon mit találunk a tágabb értelemben vett társas kapcsolatainkban?

Vajon mennyi minőségi időt töltünk el a családunkkal, a barátainkkal naponta, hetente? Vannak-e még egyáltalán barátaink? Mikor beszélgettél egy jót a szomszédoddal utoljára? Ismered egyáltalán? Pedig ezek az élmények tudnának igazán pozitívan befolyásolni minket, és nem az online világban töltött idő, amikor sokszor órákra magába szippantja az illetőt a közösségi média.

5. Ki a példaképed?  Kitől tanultál vagy épp kitől tanulsz a legtöbbet?

Óriási hatással volt és van rám a világ egyik legjobb motivációs előadója, milliók példaképe: Brian Tracy. Nagyon sokat kaptam tőle, és óriási megtiszteltetés számomra, hogy az évek alatt barátok is lettünk. Számomra óriási dolog, hogy már két közös könyvet is megjelentettünk.

A másik fontos személyiségfejlesztőm a családom. A Kedvesem egy igazi főnyeremény, egy csodás ajándék az élettől, a gyermekeimtől pedig rengeteget tanulok, hogy miként is érdemes élni az életet. Véleményem szerint a gyerekektől tanulhatjuk a legtöbbet arról, hogy mit is jelenthet az, hogy igazán élvezni az életet, és megtalálni benne a szépséget.

2_kep_szabo_peter.jpg

6. Mi az álmod?

Köszönöm szépen ezt a kérdést, ugyanis tényleg van egy álmom. Szeretnék egy olyan országban élni, ahol az emberek pozitívak, optimisták, jól érzik magukat a saját bőrükben, szeretik, támogatják egymást, vannak álmaik, céljaik és napról napra haladnak azok megvalósítása felé.

Ami hihetetlenül felemelő számomra, hogy mára ez már nem csak az én álmom, hanem egyre többen csatlakoznak ehhez az álomhoz, és mélyen hiszem, hogy közösen meg is tudjuk valósítani mindezt.

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

süti beállítások módosítása