Business & Café

Mit tanított nekünk üzletileg a foci EB?

11 júl 2016

Meglepetéssel ért véget a meglepetések EB-je. Mit taníthat nekünk a Futball Európa Bajnokság az üzleti sikerről? download.jpg

(Fotó: MTI / Illyés Tibor)

1. Merjünk nagyok lenni!

Számos elképesztő eredmény született a tornán. Kezdve a magyar csapat nem várt sikerével, akik elsőként jutottak tovább a csoportjukból - ezzel megszerezve a 13. helyet -, rengeteg kis csapat ért el fantasztikus eredményeket a tornán. A horvátok megverték a spanyolokat, Wales negyeddöntőt játszott, a kis Izland lenyomta a futball őshazáját jelentő Angliát.

Jó szervezés, átgondolt stratégia, kitartás és egy kis szerencse. Úgy látszik komoly párhuzamot lehet felfedezni a sikeres futballcsapat és a sikeres vállalkozás receptjei között. 

2. Papírforma, nem predesztináció

download_1.jpg

(Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Az újdonság és az innovatív megoldások sokszor értek győzelmet. Ez pedig bőven alkalmazható üzleti környezetben is. Merni és tudni kell újítani, mert az új megoldások fognak újszerű eredményeket (lehetőleg sikereseket) érni. Jó példa az EB egyik új üdvöskéje, Nagy Ádám aki több évet futsalozott, vagy a kézilabdázóból lett focista izlandi csapatkapitány Aron Gunnarsson.

3. Csapatjáték

A döntő egyik drámai pillanata volt, amikor az esélytelenebbnek kikiáltott portugál csapat sztárjátékosát sérülés miatt le kellett hozni a pályáról. Az a szituáció, hogy a portugál játékosokat megfosztották a lehetőségtől, hogy Cristiano Ronaldo majd csinál valamit, nem rogyasztotta össze a csapatot, hanem olyan szinten ösztönözte, hogy a hosszabbításban győzni tudtak. 

Talán nem is szükséges bővebben kifejteni az üzleti párhuzamot. Attól még, ha az első számú terv csődöt mond, egyáltalán nem kell pánikba esni. alkalmazkodni kell a megváltozott feltételekhez és tenni a dolgunkat a lehető legjobban. Ez a fajta gondolkodásmód aranyat ér, aki nem hiszi kérdezze meg a portugálokat!
moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

süti beállítások módosítása