Business & Café

10 dolog, amit egy bloggernek feltétlenül be kell tartania!

11 nov 2016

Hagyjuk már közhelyeket, jöjjenek igazi gyakorlati tanácsok! 20160625_182425.jpg

1. Felszerelés készen

Ha videózol, fényképezel, rendkívül fontos, hogy koppra feltöltve, üres SD kártyával álljon a felszerelés. Egyszer csak jön egy ihlet, egy meghívás, bármi spontán esemény, és meg vagy lőve, mivel nem tudsz elkezdeni forgatni.

Nekem az vált be a legjobban, ha az egyes forgatások után az összes akksit feltöltve, kártyákat leürítve teszem el, mert így sosem kell kapkodnom, idegeskednem, és ha jön egy spontán ötlet, azonnal el tudok kezdeni videózni, fotózni.

2. Minden ötlet aranyat ér

Nincs rossz ötlet, csak kevés. Minden témát, szófordulatot, gondolatot azonnal jegyezz fel, lehetőleg felhőalapra.

Én az Evernote-ot és a Google Keep-et használom, mert így eszköztől függetlenül akármikor elővehetem akár online, akár offline az ötleteket.

Mindent tematikusan, rendszerezve tárolok, így könnyen megtalálok bármit, amire éppen szükségem van.

3. Folyamatos technikai fejlesztés

Ahogy a telefonod is elavul, úgy a blogod is. A trendek, technikák folyamatosan változnak, fejlődnek. Visszatérő hiba, hogy nagyon sok blog még a mai napig nem reszponzív, vagy mobil optimalizált. Ez elképesztő hiba abban a korban, ahol a látogatók (már több, mint) fele mobileszközről, táblagépről érkezik.

Ezen felül ha videózol, már nem elég a 360, vagy 480p, mindenki HD-ban, fullHD-ban nézi kedvenceit, de egyre többet látok már 4k-s videókat is. Bizony!

4. Lovagold meg a trendeket!

Egy idő után csak úgy tudod kikerülni a kiégést, és az önismétlést, ha aktualizálod a témáid! Mutasd be filmes példákon, aktuálpolitikai, vagy gazdasági körülmények alapján a témád! Merj újítani, és új perspektívákat keresni!

5. Fektess videókba!

Minél később fogadod el, annál kisebb esélyed van a túlélésre! Ma már egyes videósok önmagukban látogatottabbak, mint néhány komplett TV-csatorna. Ez azért nem semmi! Lehet, hogy nagy a zaj, de ha specifikálódsz, a sikered elmaradhatatlan!

6. Használj saját képeket!

A stock fotók már akkor sem voltak menők, amikor készültek – nem hogy manapság! Arról nem is beszélve, hogy tök királyak a Tumblr képek, és olykor használni is kell őket, de ha csak azokból építkezel, az 'énmárkád' semmilyen szinten nem épül.

Ha nem is mindig, de egyre többet szerepeltesd magad – a saját képeid által!

7. Vállald fel önmagad!

Ha másnak akarsz látszani, semminek sem fogsz látszódni. Mindig kilóg a lóláb, ha megpróbálod átverni az olvasóid, aminek az lesz a következménye, hogy nem lesznek igazi követőid.

8. Igényesen tördeld a szöveged!

Hiába vagy a legjobb író, hiába vagy szórakoztató, vicces, vagy informatív, ha maga a szöveged olvasása nem okoz örömet.

Az emberek hamarabb olvasnak el egy 3000 karakteres, igényesen tördelt szöveget, mint egy „tördeletlen” 500 karaktereset!

9. Legyél rendszeres!

Olykor heti 10 posztod van, aztán két hónapig nem is írsz? Ez egyáltalán nem működőképes. Ha vannak impulzív időszakaid, inkább tartalékolj! Időzítsd be a cikkeid néhány nap különbséggel, és várj a következő ihletig!

10. Ne ereszd bő lére!

Elhiszem, hogy minden élettapasztalatod átadnád, de ez egy blogposzt, nem életrajz, vagy 3 kötetes családregény.

Akár elfogadod, akár nem, az olvasótól legfeljebb 1-1,5 perced van. Fusd át, neked ez mennyi szöveget jelent, bátran indíts stoppert, és mérd le!

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása