Business & Café

Valami, amire legalább akkora szükséged lesz, mint Trumpnak

13 nov 2016

Változások sorozata az életünk, de csak két út áll előttünk. Vagy az események alakítóivá válunk és megpróbáljuk számunkra kedvezően befolyásolni a változásokat, vagy passzív elszenvedőként sodródunk az árral. Itt jön képbe a változásmenedzsment!

borowitz-donald-trump-1200.jpg

Tudományos eredményekkel igazolható, hogy a szervezetekben megvalósuló változások esetében csak a 30% lesz sikeres, a többi elbukik. Az elnökválasztás eredménye után érdekes megvizsgálni, hogy mi lehet a párhuzam az Egyesült Államok frissen megválasztott elnökének feladatai, és a mi vállalkozásaink élete között. A válasz egyszerűbb, mint hinnénk - változásokat szeretnénk eszközölni a munkakörnyezetünkben, ezeket a változásokat pedig menedzselni kell. Lássuk, hogy lehet sikerrel véghezvinni a változtatásokat a változásmenedzsment módszerei szerint!

Természetesen egy komplett tudományterületet nem lehet egy blogposztban összefoglalni, de az egyik legklasszabb elmélet bemutatásával megkarcoljuk a felszínt. Ez pedig nem más, mint az Egyensúlyelmélet.

Egyensúlyelmélet

1. Az egyensúlyi állapot

Az alapja és kiindulópontja mindennek. Adott egy helyzet, amit meg szeretnénk változtatni. Eltakarítani két ciklus demokrata kormányzat eredményeit? Vagy csak sokkal sikeresebben vinni a vállalkozásodat? Mai megközelítésünk szempontjából ugyanaz. Van egy fennálló állapot, amivel kell kezdenünk valamit - lehetőleg valami olyat, hogy a szándékainknak megfelelő boldog végkifejlet se maradjon el.  

2. Átmenet

Most következik az átmenet menedzselésének nemes folyamata. Amire az elmélet szerint feltétlen szükséged lesz:

  1. egy jövőkép - kommunikálható célok, amik a szándékolt változtatásaidnak köszönhetően megvalósulnak
  2. stratégia - pontos menetrend kell majd, hogyan is kezdesz majd hozzá
  3. stratégiád végrehajtásának folyamata - a változás érdemi része
  4. gyors győzelmek kivívása - azonnal kommunikálható eredmények, amik meggyőzik a környezeted
  5. folyamatos kommunikáció

3. Egy új egyensúly

A változtatásaid célállapota. Sikeresen átverted az ellenállók akaratán és a kedvezőtlen körülményeken, amit terveztél, elérted a vágyott céljaidat. Ha jól kommunikáltad a stratégiádat, meggyőztél mindenkit, akkor a változtatásaid tartósak is lehetnek. Ha viszont csak erőből oldottad meg, a változások pontosan olyan rövid életűek lesznek, mint oly sok politikai példa a történelemben.

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása