Business & Café

Közös munka ≠ Csordaszellem! Hogyan teheted elképesztően hatékonnyá a csapatmunkát?

27 ápr 2017

Egy kínai mondás szerint mindenki udvarát senki sem sepri. A csapatmunkával is mindig ez a baj, az emberek elkényelmesednek. Mi a megoldás? Eljött a magányos farkasok kora?256798.jpg

Rengeteg dolgunk van. Ahogy mindenki másnak is. Két probléma van ezzel. Az egyik, hogy ha az ember úgy istenigazából pörgetni akarja a dolgokat, akkor mindennek el kell készülnie időre, mindennek sikerülnie kell, mindennek tökéletesnek kell lennie.

A másik, hogy azért nem csak munkából áll az élet. Hiába 24 óra egy nap, az ember szeretne időnként aludni egy jót, magánéletet élni, kiteljesedni a munkában, és hibátlanul dolgozni hihetetlenül sokat.

Tekintve, hogy ez közel lehetetlen (az én képességeimet biztosan meghaladja), alkalmaznom kell az evolúció kínálta legjobb alternatívát: a csapatmunkát! Bizniszben, magánéletben - közös célok, megfelelő hatékonysággal képviselve. Na de mi van ha ezeket a célokat nem jól képviselik? Elmesélem inkább több éves tapasztalatunk eredményét.

1. Csapatmunka ≠ Csordaszellem

A Business and Café 3 fontos szabály mentén működik:

  • feladat
  • felelős
  • határidő

Egy nagyobb feladat elvégzéséhez több ember munkája szükséges, de minden lebontható részfeladatokra. Nem a munkamegosztást akarom spanyol viaszként tálalni, hanem arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy nagyon sok cégnél ez mennyire rosszul működik!

Egyedül dolgozunk, csapatban érvényesülünk.

Tényleg élesen el kell határolni a feladatokat, feladatköröket és határidőt kell szabni hozzá. Ha segítség kell kérj, egyébként pedig tedd oda magad.

A Swiss Air, nagy múltú óriáscég, 2001-ben azért ment csődbe, mert annyira erőssé vált a csoportgondolkodás szelleme, hogy az emberek inkább csendben bólogattak az értekezleteken, mint hogy konfrontálódjanak. Olyan luxus ez, amit mi nem engedhetünk meg magunknak. Ne félj mi is ordítunk egymással, ha nem teszi valaki a dolgát kellő intenzitással. 

2. Külön dolgozni

20170427_002351.jpg

*Illusztráció: Falitábla a Business & Café főhadiszálláson - tudod mi a durva? Működik!

Tanuld meg értékelni a saját munkád. Megcsináltad? Elvégezted? Igen, a te dicsőséged. Munkátok egyesített eredményének köszönhetően összeállt a nagyobb célotok? Királyság, csapatmunka volt!

A megbecsülésed ára itt a felelősséged lesz. Ha jó vagy mindannyian nyertetek, ha viszont elszúrtad bukik az egész társaság. Pénzt, megrendelést, ügyfelet, időt, energiát, vagy akár az egész vállalkozást.

Tudod mi a legjobb? Az egész egyes egyedül rajtad múlik!

3. Együtt érvényesülni

A cikk végén elárulom, nem hiszek a 'lone ranger' stílusban. A magányos farkast is lenyomja egy falka. Egy szó, mint száz, szükséged lesz egy csapatra!

Egy kezdeményező, támogató csapattal nyilván egészen más utat jelöltök majd ki magatoknak, mint egy borúlátó bandával. Indulj el sikerre és pénzre éhes emberekkel - ezzel az energiával biztosan érvényesülni fogtok!

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása