Business & Café

3 rejtélyes ázsiai milliárdos, akiről még biztos nem hallottál

05 máj 2017

Steve Jobs, Richard Branson, Warren Buffet - unalomig ismert sikersztorik nyugati üzletemberekről akik megcsinálták az életüket. Na de mi a helyzet másfelé? Íme 3 izgalmas sztori a Távol-Keletről!

china_s-yuan_1.jpg

1. "Tony" Fernandes, az aviátorair_asia-7_1600197f.jpg

Az 1964-es születésű Tan Sri Antony Fernandes Kuala Lumpurban látta meg a napvilágot. Édesapja indiai, édesanyja malajziai származású. Tony elég változatos pályát futott be, mielőtt repülési zsenivé avanzsált volna. 1987-ben diplomázott a London School of Economicson, majd Richard Bransonnak dolgozott, mint pénzügyi kontroller a Virgin Recordsnál. 1992-ben dobbantott, és a délkelet-ázsiai Warner Music Group alelnökeként dolgozott tovább.

A fordulat éve 2001-ben érkezett el, ekkor a Warnertől is lelépett, ott hagyta a zenei pályát és szóló karrierbe kezdett. Meglátta a lehetőséget egy bukdácsoló, a szakadék szélén tántorgó fiatal légitársaságban, az Air Asiában, és lecsapott rá. Jelzálogot vett fel nagyjából mindenére, újrapozicionálta a céget és elkezdte szétkürtölni a világba az új üzentet: "Mostantól mindenki repülhet."

A stratégia fényesen bevált, az emberek imádták az olcsó repülőjegyeket, a felvásárlást követően, a cég egy éven belül visszafizette a teljes adósságát (11 millió dollárt). Az Air Asiát meglehetősen széles szakmai körben a világ egyik legjobb fapadosaként értékelik. A mindenki repülhet különben tényleg működik, a 'Főnök' szerint az utasaik fele tényleg életében először repül.

Fernandes úgy tűnik nem tud leállni a sikergyártásban, 2007-ben megalapította a Tune Hotel szállodaláncot, ami hasonlóan a légitársasághoz, fapados koncepcióban működik. "ötcsillagos ágyak, egycsillagos árért.

Inspiráló életút, és a végére egy merész, de általa igazolt tanács:

A lehetetlent álmodd meg! Soha ne válaszolj nemmel!

Tony Fernandes 

2. Csang Jin00221910dbbd15b008bb20.jpg

Az első igazi női sikersztori Kínában. Hogyan kell papír csomagolóanyagokból eszetlenül sok pénzt csinálni? Mondom.

Az 1957-es születésű Csang Jin élete az életét, és felismerte azt az egyszerű tényt, hogy Kínában nem kapnak hangsúlyos szerepet a papír csomagolóanyagok az exportpiacon. Ezért 1985-ben belevágott a nagy kalandba, és megalapította a papírkereskedő bizniszét Hongkongban.  

Miután kitanulta a papír szakmát az Egyesült Államokba költözött, és Los Angelesben megalapította az America Chung Nam céget. Rövid időn belül a legnagyobb papírexportáló céggé nőtték ki magukat, de még ez sem volt elég!

'95-ben visszatért Hongkongba, és a családjával megcsinálták a Nine Dragons Papert, ami a világ legnagyobb csomagolópapír gyártójává fejlődött. 2006-ban Csang a leggazdagabb kínaiakat összegző lista élére került 49 évesen. Lányok, a világ csak rátok vár! 

3. Lee Kun-heelee-kun-hee.jpg

A listán talán legismertebb karaktere, a név önmagában mégis csak keveseknek árulna el bármit is, azt gondolom. A történet főhőse 1942-ben született, és miután szerzett egy diplomát meg egy MBA-t, 1968-ban felcsapott a Samsunghoz, aminek elnökségét 1987-ben vette át, nagyra becsült édesapjától. 

Magyar szemmel egzotikus a vállalat működtetése is, a koreai GDP kb. 20%-át adó, kb. 70 cégből álló cégbirodalmat, a hagyományoknak megfelelően ma is a család tagjai irányítják, miközben profi szakemberek menedzselik a cégeket. Az elnök igazi botrányhős, volt már adócsalási botránytól kezdve szexbotrányon át, mindenféle botrány - a klán uralma azonban még mindig stabil. 

Bármilyen ügybe is keveredett a Samsung vezér, azt nem lehet elvitatni tőle, hogy vezetése alatt a konglomerátum egy olcsó elektronikai márkából, világpiaci tényezővé nőtte ki magát. Lee úr a világ száz leggazdagabb emberének egyike, akinek talán érdemes megjegyeznünk a nevét. 

Kövess minket a közösségi médiában is!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása