Business & Café

A meggazdagodás tényleg magányos út? - interjú Kulcsár Tiborral

07 sze 2017

Kulcsár Tibor a Ferrari klub alelnöke, milliárdos, a Kulcs-Soft alapítója. Cégét sikerrel vezette a tőzsde világába, pedig kezdetben teljesen magára volt utalva. Na de hogyan lesz egy teherautó sofőrből milliárdos?6_1.png

Ahogy haladunk előre az életben, egyre több barátunk hidegül el tőlünk. Tényleg lemorzsolódnak a barátok a meggazdagodás útja során, ez egy magányos út?

Véleményem szerint egyáltalán nem, viszont nagyon fontos, hogy a pénzedet tisztességes módon szerezd meg. Ha úgy csinálod, akkor egyáltalán nem egy magányos út, sőt egyre több barátra lehet szert tenni közben.
A probléma ott kezdődik, ha a pénzedet nem tisztességes úton szerzed, hiszen akkor nem lehet vele dicsekedni, kvázi áléletet kell élned.
Én azt gondolom, ha az ember tisztességes munkával szerzi a pénzét, akkor a siker és a gazdagság az nem egy magányos út, kitűnő példa erre a Ferrari-klub, ahol nyilvánvalóan csak olyan emberek lehetnek tagok, akik adózott jövedelemből vették a Ferrarijukat. Nagyon sokan szégyellik ezt a dolgot, de én azt gondolom, hogyha korrekt módon szerezted a pénzedet, leadóztad, akkor vegyél egy Ferrari-t és csatlakozz hozzánk!

Honnan lehet ehhez az egészhez motivációt nyerni? Hiszen 1989-ben a Kulcs-Soft is egy egyszemélyes vállalkozásként indult!

Az gondolom, hogy az ember vágya, vagy az álma kell, hogy kellő motivációt biztosítson.
Nekem ilyen tekintetben könnyű dolgom volt, hiszen nagyon szegény családból származtam és pontosan tudtam, hogy mit szeretnék elérni felnőtt koromban.

Azonban azt is látni kell, hogy a mai fiatalok túlságosan jól élnek, hiszen mindent viszonylag könnyen meg tudnak szerezni maguknak, és én ezt egy nagyon nagy gátnak érzem.
A mai fiatalokat nem motiválja, hogy egyenek egy jót a legjobb éttermekben, vagy hogy sokat utazzanak. Ezek a feltételek ma szinte teljes mértékben adottak. Ezzel ellentétben a mi időnkben, ha valaki autót szeretett volna venni, annak legalább öt évet kellett várnia, ami ráadásul eszméletlen sok pénzbe is került.
A tényleges baj az, hogy hiányoznak az igazán motiváló dolgok. Mondok egy példát - azt mondom nektek, hogy fussatok le 20 kilométert. Most ezt vagy lefutod, vagy nem, de ha azt mondom, hogy egy dzsungel közepén tedd mindezt, akkor rögtön nagyobb motivációd van, mint ha "csak" szimplán le kellene futni ezt a távot.

Lényegét tekintve akkor az a baj, hogy nem elég "éhesek" a mai fiatalok?5_1.png

Igen, túl könnyedén megkapják a közepest, vagy a viszonylag jót, így nem törekednek a nagyon jóra. Az éhség mindenkiben benne van, a kérdés csak az, hogy elő tudja-e szedni magából. Ebből adódik egy újabb probléma - a mai fiatalok körében nem divat éhesnek lenni. Az divatos, ha valaki laza, hogy valaki rövidnadrágban jár, és hogy van egy márkás cipője. Ettől nehéz ma szembemenni a divattal.
Amikor valaki azt mondta nálunk, hogy ki akarok törni, akkor tudtuk, hogy na ő biztosan meg fogja mutatni mindenkinek. Számunkra az volt a divat, ha teljesen mást akartunk hordani, mint a szüleink, vagy teljesen mást, mint amit a televízióban mutattak. 2017-ben ez pont fordítva van, hiszen mindenki azt hordja, amit az interneten lát.
Nincs benne a fiatalokban a valami elleni lázadás és az ahhoz szükséges motiváció sem.

Mikor elindítottad a vállalkozásodat gazdag és szabad szerettél volna lenni. Ez már 1989-ben is ennyire konkrétan megfogalmazódott benned?

Persze, hiszen ezért csináltam ezt az egészet, de mindenek előtt tisztázni kell, hogy mit is jelent valójában a szabad és a gazdag.

Számunkra a szabadság azt jelentette, hogy nem kell állami munkahelyen, szigorú szabályok szerint dolgozni, és azt, hogy a meghatározott módtól eltérően viselkedhetünk.
A gazdagságot pedig Eötvös Károly szavaival tudom összefoglalni: az a gazdag ember, akinek egy forinttal többje van, mint az igénye, és az a szegény, akinek egy forinttal kevesebb.
Én ezt annyiban módosítom, hogy nekem az a gazdagság, ha meg tudom venni azt, amit szeretnék.

Sokan azt mondják, hogy a nyolcvanas évek fejlődését akkor még nem lehetett előre látni. Te már akkor tudtad, hogy ekkora birodalmat fogsz építeni, és hogy később tőzsdére tudod majd vinni a cégedet?

A nyolcvanas években azt lehetett látni, hogyha lesz rendszerváltás, akkor itt is a kapitalizmus fogja felváltani, és ha ez megvalósul, akkor ugyanazokat az eredményeket lehet majd elérni, mint mondjuk Ausztriában. Amit biztosan tudtunk, hogy óriási lehetőségek várnak ránk, viszont azt is éreztük, hogy ezeket a sikereket kevesen fogják tudni valóra váltani.
Gyakran mondják nekem, hogy mennyire könnyű dolgom volt. Erre azt szoktam mondani, hogy csak a legjobbak maradhattak fenn, hiszen már akkor is több, mint százan gyártottunk számlázó szoftvereket, mégsem vagyunk most annyian a piacon, mint ahányan elkezdtük az elején.

De ehhez is szükséged volt némi látnoki képességre, hiszen már sofőr korodban is értettél a szoftverekhez.2.png

Nagy látnoki képesség nem kellett hozzá, hiszen nagyjából három év alatt Bill Gates-ből a világ leggazdagabb embere lett, miután bejöttek a PC-k 1982-ben. Ebből kifolyólag nem kellett hozzá nagy érzék, hogy észrevegyük a szoftveripar a jövő egyik sikersztorija lesz majd.

Az elején annyi volt a koncepciód, hogy jobbnak lenni, mint mindenki más. Ez tényleg ennyire egyszerű volt?

Ez valóban ennyire egyszerű volt. Ehhez kapcsolódik egy tanulságos vicc.
Két menedzser megy a sivatagban és szembejön velük az oroszlán. Azt mondja az egyik, fussunk el, mire a másik: minek fussunk, hiszen úgysem tudunk gyorsabban futni, mint az oroszlán. Majd visszavág a másik, az lehet, de én nem is a oroszlánnál, hanem nálad szeretnék gyorsabb lenni.
És ez tényleg ennyire könnyedén megy. Nem kell a világ legsikeresebb cégének lenned, elég annyi is, ha sikeresebb vagy, mint a körülötted lévő vállalatok. Tulajdonképpen ennyi a siker titka.

Hogyan tudtad azt elérni, hogy jobb légy, mint a körülötted lévő cégek?

(Ha szeretnéd megnézni a teljes videóinterjút, akkor irány a YouTube csatornánk!)

Valami mást kell csinálni, mint ők. Megnéztem, hogy mit csinálnak a többiek, és tudtam, hogy nekem valami teljesen mást kell majd csinálnom, hiszen ettől leszek majd jó.
És azt a mást egy szóval tudom leírni, az pedig a haszon. Azt kell megfigyelned, hogyan tudsz az ügyfeleknek kellő hasznot hozni. Én például nagyon sokszor úgy adtam el szoftvert, hogy számszerűsítettem azt a hasznot, amit az ügyfelemnek az hozott. És ha te nagyobb hasznot hozol az ügyfeleknek, mint a konkurencia, akkor egyértelműen téged fog majd választani.

Egyszer azt mondtad, hogy az ember onnantól kezdve lesz igazi vállalkozó, hogy vannak alkalmazottai. Te hogyan építetted fel a saját csapatodat? Van egyáltalán tuti recept?

Két dologra szoktam figyelni.
  1. Megnézem, hogy az illető szemében látom-e a csillogást.
  2. A végén pedig meg szoktam kérdezni, hogy mi a későbbiekben a célja.
Ha az embernek nincs célja, akkor soha sem fog teljes erőbedobással neked dolgozni.
Ha ezeknek a pontoknak megfelel az illető, akkor jön az, hogy nekem valami izgalmas dolgot kell kínálnom neki.  Mondjuk öt év múlva meg fogja tudni venni az első Ferrariját, vagy épp álmai ingatlanát.
A mai világban két probléma figyelhető meg. Nem a szemcsillogást figyeljük, hanem a papírokat, a másik pedig hogy nem ígérünk semmit sem az alkalmazottaknak. Ha ez a kettő megvan, akkor nem mondom, hogy minden esetben működni fog a dolog, de sokkal könnyebben lehet majd új embereket toborozni.

De van, amikor ez sem elég, hiszen volt a vállalkozásodnak egy olyan szakasza, amikor elhagyott mindenki.3.png

Igen, egészen pontosan ez 1996-ban történt meg. 1985-ben megjelent Magyarországon a PC, amin a DOS-os programok hibátlanul működtek. Tíz évre rá, viszont bejött a Windows 95 és egyértelműen látszódott, hogy ez hamarosan el fog terjedni. Ha viszont a Windows fog elterjedni, akkor a DOS-os programoknak semmi esélyük sincs fennmaradni a piacon. Innentől kezdve pedig egyértelmű volt, hogy csak a Windowsban van a jövő, és ettől a perctől kezdve, hogy ki tartott velem és ki nem, már egyáltalán nem érdekelt.

A történetednek két oldala van. Az egyik, hogy szépen fejlődik a céged, és egyre sikeresebb vagy, a másik pedig, hogy tőzsdére tudtad vinni ezt az egészet. Miért volt a tőzsde elérése egy fontos cél?

Ez egy nagyon érdekes dolog. Ez egész abból fakad, hogy elkezdtem gondolkodni azon, milyen eszközökkel lehet mérni az üzleti élet sikereit. Az úszóknak könnyű dolguk van, hiszen az nyer, aki gyorsabban úszik mindenkinél. Egy vállalkozónál nyilván tudjuk mérni, hiszen látjuk, hogy mennyi pénzt keres, de a cégek esetében azért más a helyzet.

Én azt gondolom, hogy számomra és az egész világ számára is a tőzsde lehet az a mérce, amivel mérni tudjuk a cégünk sikerességét, hiszen ha befogad egy céget a tőzsde, akkor az a biztosan megfelelt minden szabálynak, ami ahhoz szükséges, hogy belépjen ebbe a viszonylag zárt környezetbe, tehát az egy rendkívül sikeres cég. Pontosan ezért szerettem volna ezt az egészet, mert már a kezdeteknél azt akartam, hogy az én cégem is sikeres legyen.

Hogyan néz ki egy ennyire sikeres ember napirendje?4.png

Változó, de inkább hasznos dolgokat mondok, mert az enyém nem túlságosan izgalmas. Mindenképpen olyan hobbikat kell találni, amelyek elvonják a figyelmet a munkáról, ugyanis mi, vállalkozók nagyon nehezen tudunk délután ötkor hazamenni és kikapcsolni minden munkával kapcsolatos tevékenységet. Magyarul nekünk hozzá kell szoknunk, hogy a nap minden egyes percében dolgozunk és nincs olyan, hogy mondjuk öttől nyolcig pihenőt tartok.

Mi bármikor dolgozhatunk, viszont cserébe bármikor pihenhetünk.
Ezért olyan hobbikat kell találnia az embernek, amelyek kikapcsolódást jelentenek. Ezen hobbik révén pedig olyan emberekhez lehet eljutni, akiket nem kifejezetten üzleti kapcsolat útján ismertünk meg. Nagyon fontos, hogy ne mindig az üzleti kapcsolatainkon keresztül legyen időnk kikapcsolódni, mert ott mindig ott lesz a folyamatos megfelelés kényszere.
A lényeg, hogy minden nap legyen olyan tevékenység, amely fizikai mozgást igényel, de szellemileg kevésbé megterhelő.
Az üzlet az nem egy sprint, hanem olyan, mint egy maraton. Tudatosan felépített 42 kilométer, amikor rendkívül számít, hogy mikor eszel, mikor veszel levegőt, és hogyan osztod be az energiádat. A munka is pontosan ilyen, minden apró részletére nagy figyelmet kell fordítani.

Sokszor van úgy, hogy este már nem jut időnk semmilyen tevékenységre. Ilyen esetekre neked milyen kikapcsolódási lehetőségeid vannak?

Számomra ilyen például az, ha kerülök egyet az autómmal. Ha ez a probléma áll fenn, akkor arra kell törekedni, hogy a munka ne nyolctól ötig tartson, és ha úgy jön ki a lépés, akkor délelőtt kell kikapcsolódni.

Nekem például a kedd az férfinap, ami azt jelenti, hogy minden kedden golfozom.
A hobbiknak mindig időt kell szentelni, hiszen lehet hogy hatékonyabb egy délelőtti teniszmérkőzés, mint egy három órás munkablokk. Fogadjuk el, hogy mi több, mint húsz órát dolgozunk, így jogunk van bármikor kicsípni pihenésre időt, és ha délelőtt fúj a szél, akkor menj el vitorlázni és oldd meg, hogy visszaérj délutánra és újult erővel folytasd a munkád.

Ha most kellene céget alapítanod, milyen irányba indulnál el?

Biztos, hogy köze lenne a szoftverhez és rámennék a gazdagokra. Magyarul olyan termékeket gyártanék és forgalmaznék, amit a gazdagok tudnának megvenni, de mindenképpen megpróbálnám meghódítani vele az egész világot. 

Mit üzennél a 20 éves önmagadnak?

Élvezz ki minden napot és örülj az apró sikernek! Ma a fiatalok a gyors sikert hajszolják, pedig tapasztalataim szerint ez egyáltalán nem kifizetődő hosszútávon. Ha én is az elmúlt harminc év sikerét két év alatt értem volna el, akkor most nem tudnék magammal mit kezdeni.

Összefoglalva azt mondanám magamnak, hogy nyugodj meg, ne kapkodj, minden egyes nappal legyél jobb egy picivel, mint a tegnapi önmagad és a siker nem fog elkerülni.

Kövess minket a közösségi médiában is!

Egy kattintás most milliókat érhet!

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása