Business & Café

Te tudod mikor fog fizetni az üzleti partnered? Derítsd ki egy egyszerű trükkel! (X)

27 dec 2017

Éveken keresztül készültél életed bizniszére, és a hosszú idő alatt rengeteg időt, pénzt és energiát fektettél bele. Nyilván nem szeretnéd, hogy az egész kárba vesszen mondjuk azért, mert a leendő partnered nem fog téged kifizetni. Ezt az esetet kikerülve hoztunk most egy megoldást, amivel ki tudod deríteni, hogy időben kifog-e fizetni a partnered.mikor_fizetnek.png

(A cikk megjelenését a Bisnode Magyarország támogatta.)

A Bisnode PartnerControl által használható gráfról és a mátrixról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk [link], viszont ha biztosan szeretnénk tudni, hogy a leendő partnerünk a megbízás végén kitud-e minket fizetni, akkor a Bisnode Ratinget kell megtekintenünk.

Mi is az a Bisnode Rating?

Egy olyan nullától százig tartó minősítő szám, ami megmutatja, hogy egy adott cég mekkora valószínűséggel fog fizetésképtelenné válni az elkövetkezendő egy évben. Minél inkább közelítünk a százhoz, egy cég annál stabilabb, annál kisebb a valószínűsége, hogy be fog dőlni.

Ezzel vajon a bevételeinket is meg tudjuk növelni?

Természetesen! Ez a minősítés az egész világon elérhető, így akár egy bangladesi cégnél is meg fogjuk találni ezt a számot. Fontos megjegyezni még a Bisnode Ratingről, hogy minden hónapban visszamérik, aminek a pontossága körülbelül 95%.

A Bisnode Rating segítségével megmondható, hogy egy cégnek mennyi leírási vesztesége és mennyi többletbevétele keletkezne abból, ha üzletet kötne minden 20-as rating alatti a profiljába vágó céggel. Így azonnal kiderül, hogy egy cégnek mennyivel nőhetne az árbevétele, ha nagyobb kockázatot vállalna. Előfordulhat az is, hogy a leírási költsége egy millió forinttal több lenne, viszont hatvan millió forinttal így is nőne a bevétel. (Tehát 59 millió forintot nyerne azon, ha nagyobb kockázatot vállalna.) Ez azért egyáltalán nem mindegy, és érdemes elgondolkodni rajta!

Szuper, innentől kezdve a cégem pénzügyi modelljét sokkal részletesebben és átfogóbban tudom megvizsgálni és tervezni is, de mégis hogyan épül fel ez az egész? Illetve hogyan befolyásolhatom, hogy a cégem minél jobb rateng-et kapjon?

A kérdés teljesen jogos, a minősítésnek négy alappillére van:

1. Demográfiai adatok

  • Hol helyezkedik el a cég, hányan dolgoznak ott, hány tulajdonosa van. Például, minél kevesebb tulajdonosa van egy cégnek, annál nagyobb kockázatot jelent azzal a céggel együttműködni, hiszen egy ember kénye kedve szerint történnek a dolgok. Így ha ez az egy ember úgy dönt, hogy holnaptól nem hajlandó továbbvinni a céget, akkor nincs ott egy második, vagy harmadik társ, aki folytatni tudná ezt az egészet.

2. Negatív események

A negatív eseményeket rögtön két részre kell bontanunk.

  • Befolyásolja-e a cég működését. Ilyen lehet például a felszámolási eljárás, ami azonnal nullás rating-et jelent.
  • A működést nem befolyásoló események. Ide tartoznak például a Nav-os végrehajtások. A rendszer ezeknek a számosságát és a naposságát veszi figyelembe, hiszen egyetlen jogi eljárás még semmi rosszat nem rejt magában, viszont ha ezek a dolgok folyamatosan jelentkeznek, akkor az már gyanús, és komoly baj lehet belőle.

3. Pénzügyi adatok

Ugyebár mint tudjuk a pénzügyi adatok nagyon ritkán frissek. Sajnos sok cégvezető a mai napig csak az árbevételt és az adózott eredményt vizsgálja meg egy adott cégnél, ami butaság, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy azokat az adatokat látjuk, amelyek a valóságot mutatják.

Mindezzel ellentétesen a trendeket viszont remekül lehet vizsgálni velük. Ki lehet deríteni, hogy az adott cég nő, stagnál, vagy éppen csökken. Erre tökéletesen alkalmas, hiszen így több évre visszamenőleg is ki lehet deríteni a folyamatok változását.

4. Fizetési tapasztalat.

Ez egy teljesen unikális dolog Magyarországon, ami 20 éve működik és az adott cégnek a számlafizetési szokásait írja le.

Ez a szám megmutatja, hogy a cég mások felé hogyan fizeti a számláit.

  • hány nap elteltével fizet
  • ha nem fizet akkor mennyit késik
  • az iparág többi résztvevőjéhez képest mikor fizet, és így tovább.

Ezek az infók nagyon jól jönnek, hiszen így pontosan tudom, hogy mit várhatok a leendő partneremtől.

Bisnode Rating a bankoknál

A bankok esetében megfigyelhető egy kis érdekesség. Ugye minél több kintlévősége van egy banknak, annál jobb a működése is, hiszen bőven tud hitelezni. Náluk kicsit fordítva működik a dolog, hiszen az a jó, ha sok pénzt tudnak kihelyezni. Ezért a bankokat teljesen külön kell minősíteni, mint az összes többi céget, erre mindenképpen érdemes odafigyelni!

A fizetési tapasztalat rész számodra is elérhető, amennyiben már tagja vagy a Bisnode-ot használók körének. Ha még nem akkor próbáld ki a Bisnode PartnerControl-t és tudj meg mindent a partnereidről!

Köszönjük, hogy az értékes idődet cikkünk olvasására fordítottad! Tudtál róla, hogy elköltöztünk? 

Csekkold le az új oldalunkat, szeretni fogod!

businessandcafe.hu

ending_fb_2.png

ending_insta_2.png

ending_yt_2.png

süti beállítások módosítása