Business & Café

Az Érettségi Szezon Margójára: Az Iskola A Siker Előszobája Vagy Időpocsékolás?

06 máj 2015

A napokban a hírek tele vannak az érettségivel és ennek különböző vonatkozásaival. De vajon szükség van erre az egész bonyodalomra? Tanuljunk, vagy hagyjuk a francba és irány dolgozni? 

bookshop-girl-thinking-vintage-hd-wallpaper-asia-bokeh.jpg

1. Pro

work-hard-and-study-smart.png

A legszebb évek az egyetemi évek. Ráadásul ha jól csináljuk, később visszatekintve a sikert megalapozó évek is lehetnek. De vajon milyen szinten érdemes iskolázni magunkat?

Szerintem (pláne a pro pontban) érdemes minél magasabb szinten. Ha pedig valaki nem értene velem egyet, annak mellékelem a Forbes felmérését összegző táblázatomat, amiben a világ leggazdagabb embereinek iskolai végzettségét összegezték.

sli.jpg

Ahogy látható a teljes mintaszámból (általam nem ismert oknál fogva) 564 milliárdosunkból 62 csinálta meg a szerencséjét úgy, hogy egy érettségivel nekivágott a világnak, vagy azután tollasodott meg miután kivágták a főiskoláról. Tehát a világ leggazdagabb embereinek 89%-a rendelkezik valamilyen felsőfokú végzettséggel.

Egy tanult ember a hegy tetejéről látja a világot, egy tanulatlan ember pedig a völgyből, és a völgyből egyáltalán nem ugyanazt lehet látni, mint a hegy tetejéről. Szóval a tanulás a világnézet, a másik szemszög, a más szemléletmód megismerése miatt fontos. - Klapka György

 2. Contra

self_made_man_by_apocdesign.jpg

Na de mi a helyzet azzal a 62 emberrel, aki nem iskolába járt, hanem dolgozott üzletelt és sikeres lett? Vagy inkább mi a helyzet azzal a több százmillió emberrel, aki azért szerzett diplomát (talán még többet is), hogy szellemi rabszolgaként sínylődjön? Másoknak dolgozzon?

Azt hiszem ezt mindannyiunknak magunknak kell eldöntenünk.

Nagyon sok buta doktort láttam már, és nagyon sok olyan palit, akinek csak négy elemije van, de sikerült az élete. - Klapka György

 

 

Nagyon meglepődnénk, ha megnéznék, hogy a világon hány olyan ember van a milliárdosok között, aki az egyetemet sosem végezte el, vagy nem is járt oda, és én is ezeknek a táborát erősítem. - Hovány Márton

 

És ti mit gondoltok?

 

 

moremoremore.png

facebook_icon02.pngBusiness & Café - a Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

süti beállítások módosítása