Business & Café

16 hatékony módszer, hogy 2016-ban végre te is elérd az álmaid!

15 dec 2015

Minden ember számára 365 nap áll rendelkezésre egy évben, hogy véghezvigye terveit. Vannak akiknek ez az idő tökéletesen elegendő, másoknak mégis kevés. Milyen technikákat alkalmaztak azok, akik sikeres évet tudhatnak maguk mögött?

20151020124625-pride-confidence-hubris-woman.jpeg

1. Egyáltalán tudod, mit akarsz?

Gazdag és sikeres lenni! - vágod rá. Remek, hogyan tovább? Ilyenkor mindenki megáll, mert nincs tovább, ezen a szálon lehetetlen elindulni. Derítsd ki, ki vagy, és mit akarsz az élettől! Tedd fel magadnak a kérdéseket, amelyek megválaszolása elindít az úton.

2. Felejtsd el végre a multi-taskingot!

Sokan büszkék arra, hány dolgot képesek egyszerre végezni. Nem tartom kizártnak, de ha minőségben nem is rosszabb, biztosan fárasztóbb, mintha csak egy dologra koncentrálsz. Kerüld önmagad szétforgácsolását, sokkal nagyobb eséllyel hibázol, ha egyidejűleg akarsz számtalan dolgot végezni!

3. Szakadj el a virtuális világtól!

Facebook, közösségi, vagy éppen vicces oldalak? "Csak felugrasz megnézni valamit", és máris azon kapod magad, hogy fél órák teltek el. Egy tanulmány szerint átlagosan 221-szer vesszük elő az okoskészülékeinket egy nap, ami brutális időpazarlást feltételez!

4. Delegáld ki a feladatok egy részét!

Van egy tipikus jelenség, az ún. "Lone Ranger" effektus - amelyet számtalanszor magamon is tapasztalok. Ez egyfajta túlzott tettrekészségből fakad, amely értelmében az ember nem tud, vagy nem hajlandó kiszelektálni azokat a feladatokat, amelyeket már nem feltétlen neki kéne csinálnia.

Bármit, amit más is el tud végezni majdnem olyan jól, mint te, oszd ki!

Nem érsz rá mindent magad csinálni! Delegálj, ha más is képes elvégezni! Akkor meg főleg, ha te nem is értesz hozzá!

5. Kreatív időbeosztás, és megbeszélések

tumblr_njg14w6m4t1r3pv4qo1_500_1.jpg

Tarts sportolással, borkóstolással, konferencia- egyéb rendezvénylátogatással egybekötött üzleti találkozókat, de ha egyedül kell valahova menned, akkor is alkalmazható egyfajta újragondolt megközelítés. Példának okán fodrász közben az érdektelen dolgokról való csacsogás helyett gondold át a másnapi megbeszélés részleteit, vagy tervezz előre egy aktuális ügyben.

Legújabb felfedezésem, és egyre jobban kedvelem! Több megbeszélést nem klasszikusan, és kimérten folytatok, hanem bizonyos tevékenység, program, vagy akár sport közben.

Nem véletlen, hogy olyan sokan szeretnek tenisz, squash, golf, vagy akár vadászat alatt egyeztetni. Ennek számtalan előnye is van. Többek között oldja a feszült légkört, inspirálóbb, és jobban felszínre hozza a résztvevők valódi énjét.

6. Vedd fel a telefont, és tárcsázz végre!

A hideghívás ugyan nem mindig a leghatékonyabb megoldás, és most nem is ezekre értem ezt a részt.

Olykor megkapjuk egy hőn áhított személy telefonszámát, és ennek ellenére is napokig rakosgatjuk, halasztgatjuk olyan lehetetlen indokokra alapozva, hogy "még túl korán van... ebédidő körül járunk... már biztos elment az irodából... 16 óra után már nem menő...", és mindezt addig tesszük, míg "kihűlik a nyom".

Ne keress kifogásokat, élj a lehetőségeiddel, ne legyél saját magad ellensége!

Egyszer egy expó alkalmával több mint 50 névjegykártyát zsebeltem be két nap alatt, és ezekkel az emberekkel mind beszéltem is személyesen, jelentős részükkel kifejezetten pozitívan váltunk el. Ennek ellenére mégsem vettem a fáradtságot, mert számtalan más teljes badarságot (kifogást) kreáltam magamnak, éppen miért felesleges felhívnom az illetőt.

Ma már nem követném el ezt a hibát.

7. Ami megy, engedd el, ami jön, fogadd el!

Egy keleti bölcs tanítása szerint, ha bal lábaddal egy folyóba lépsz, jobb lábaddal már egy másikba fogsz.

Ez is jól tükrözi azt a tényt, hogy minden, ami körülvesz, egy áramlás. Van, amit (vagy akár akit) nem tudsz befolyásolni, így nem is számítható ki racionális ésszel, mi fog történni. Ha úgy érzed, teljesen kizárt, hogy urald a szituációt, akkor fogadj meg egy tanácsot: ha valamit nem tudsz megakadályozni, vagy legyőzni, azt támogasd!

Ha a gödör mélyén vagy, végy egy drága pezsgőt, és kezdj el ünnepelni, mert innen már csak feljebb az út. Ha a csúcson vagy, hűtsd le elméd, mert jó eséllyel a kihívással fogsz hamarosan találkozni.

8. Visszafelé naptárazd be magad!

Megbeszélés: 8.00? Ébresztő: 6.00? Egyáltalán szükséges? Biztos? Teszteld, meddig vagy produktív egy napon, és visszafelé kezdd el beosztani a megbeszéléseidet, és találkozóidat! Sokkal hatékonyabb leszel!

9. Tűzz ki mérföldköveket, és igazítsd ehhez a napi rutinodat!

A siker apró lépések kitartó sorozata. A lépések egyben rutinlépések is, amelyek aztán szokássá válnak.

Ahhoz, hogy más eredményeket érjünk el, más személlyé kell válnunk.

Hogyan építs bármilyen új szokást játszi könnyedséggel az életedbe? Erről már részletesen írtunk.

10. Oszd részekre a feladataidat!

tumblr_nnlu3pxvxi1qkww7to1_540.jpg

Ahelyett, hogy azt tűznéd ki célul: "idén megírom végre a könyvemet", számold ki, egy nap, vagy egy héten mennyit kell foglalkoznod vele ahhoz, hogy biztosan elkészüljön! Kövesd a szisztémád, és folyamatosan ellenőrizd magad!

11. Tudj pihenni, ha kell!

Fogadd el, ha elfáradtál, és pihenj egy kicsit. Ha nincs ihlet, csak több bajt okozol, vagy az idődet pazarlod. Lehet, fél óra pihenő után hatékonyabb vagy, mintha azért ülsz felette két órát, hogy "márpedig addig nem kelek fel, míg nincs kész".

12. Follow up!

Megismerkedtél valakivel, akiről úgy gondolod, tudtok egymásnak segíteni? Beszéltél vele egy jót, és még szívesen tennéd ezt követően is? Ne hagyd elhalni az emberi kapcsolataidat, erősíts rá minden esetben.

Az előzőnapi találkozó után reagálj valamit, hogy "újból átfutottam a tegnap történteket, úgy gondolom, még számtalan ötlettel lehetne élni bizonyos témákban".

Vagy egyszerűen küldj egy köszönőlevelet, emlékeztetőt, hálás megjegyzéseket, bármit, amire már nem számít, de jól eshet neki!

13. Megbeszélés = 30 perc

Felejtsd el az ömlengő, végeláthatatlan, és tervezetlen megbeszéléseket. Nem csak, hogy időrabló, de üvölti rólad, hogy közelében sem állsz a profizmusnak.

Egy felkészült, jól átgondolt, lényegre törő találkozónak akár még ennyi időre sincs szüksége, de ha még ragaszkodtok a formaiságokhoz, és az "állítólag kötelező" jópofizáshoz, akkor is elégnek kell lennie ennek az időnek.

Richard Branson egy nyilatkozatában megemlítette, a legtöbb megbeszélését úgy tartja, hogy minden résztvevő áll, így nem feledkeznek meg könnyen magukról, miközben elnyújtóznak egy kényelmes ülőalkalmatosságon. Érdekes, és hatékony trükk!

14. Folyamatosan figyelj az egészségedre!

Nem eshetsz ki a lendületből. Igyekezz utánajárni, személyesen mivel segíthetsz önmagadon, alakíts ki izgalmas, de egészséges étkezési rendet, és főleg télen kövess el mindent, hogy elkerüljön minden baj. Inkább hordj sálat, és fogyassz napi egy citromot, abból baj nem lehet!

15. Foglalkozz az "énmárkáddal"!

tumblr_nlxp32axmz1qkegsbo1_540.jpg

Nem csak egy termék, vagy szolgáltatás vagy, hanem annak az arca is! Ha azt mondom Microsoft, te azt mondod Bill Gates, ha azt mondom Ford, te azt mondod Henry Ford, ha azt mondom Google, te azt mondod Larry Page, ha azt mondom Apple, te azt mondod... Ugye, hogy tudtad?

Figyelj a minőségi közösségi média kommunikációdra, igyekezz minden megnyilvánulásodban hiteles, és profi lenni, kerüld azokat az embereket, akik lehúznak, és gondolkodj hosszútávon - nem csak üzletileg, hanem személyesen is!

16. Nem nyerheti az a versenyt, aki nem nevezett be!

"Hát igen, ez jó volna, az is jó volna..." 

Minden idők legelkeserítőbb és legfeleslegesebb szava a "volna"!

Mindenki dédelget utópisztikus(nak tűnő) álmokat, azonban a szürke hétköznapok olyan gyorsan vágtatnak mellettünk, hogy egy napon arra eszmélünk, megint egy középszerű szilveszter estén tülkölünk azokkal, akiket már nem is kedvelünk annyira.

Az élet a mindennapokban burjánzó lehetőségek tárháza. Hiába kínálja magát tálcán egy potenciál, Te is kellesz hozzá! Keress minél több kihívást, hisz ezeknek köszönhetően fejlődsz, és érsz el rendkívüli eredményeket!

Sose félj "challengelni" önmagad! - Csillag Zsuzsanna, divattervező, menedzser

Mit lépsz most?

 

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

tp_square.pngTóth Patrik | Business & Café - szerkesztő
19 évesen alapította első hivatalos vállalkozását. Vállalkozó, rendezvényszervező, újságíró, és tanácsadó. A Cooltusz - Magyar Fiatalokért Kulturális Egyesület elnöke. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász hallgatója.

süti beállítások módosítása