Business & Café

3 tipp a tökéletes öltözöttségért, avagy mikor hogyan illik megjelennünk?

07 jan 2016

Érezted már kellemetlen helyzetben magadat, mikor egy hivatalos rendezvény meghívóján a dress code "fedőneve" alapján hirtelen nem ugrott be, hogy miben is illene megjelenned? Megesett már, hogy alul- vagy éppen túlöltözött voltál egy fontos eseményen? Íme egy kis útba igazítás, hogy milyen alkalmakra miben érdemes megjelenni, annak érdekében, hogy száz százalékban magabiztos légy!

tumblr_m6530jmwrc1rzxvi5o1_500.jpg

1. Ha nincs kód az is kód

large_2.jpg

Főszabály szerint ha a meghívón nincs feltüntetve a dress code, akkor a rendezvény időpontja a meghatározó. Este hatig bezárólag munkahelyi öltözetben illik megjelenni, utána azonban egy fokkal elegánsabban, hölgyeknek ha lehet ruhában, férfiaknak pedig öltönyben.

2. Kódok, de nem megfejthetetlenek!

large_1.jpg

A legformálisabb dress code amely véleményem szerint előfordulhat Magyarországon, az a "white tie". Ez a kategória a frakkot jelenti, illetve a nevéből adódóan a hozzá illő fehér csokornyakkendővel. Női vendégeknek pedig a nagyestélyit takarja elegáns kesztyűvel.

A "black tie" előírás már jóval gyakoribb. Ilyen alkalmakkor a férfiaknak szmoking dívik, míg a nőknek továbbra is hosszú ruha.

"Informal" vagy más néven "smart casual" parti esetén hölgyeknek továbbra is alkalmi ruha és az uraknak pedig mindenképpen sötét öltöny.

Talán hazánkban a legnépszerűbb megjelenés a "business casual". Ilyen alkalmakkor az urak öltönyt, a hölgyek pedig kosztümöt hordanak. Ennek a megjelenési formának azonban nagyon sok alkategóriája van (főleg külföldön, illetve nemzetközi cégeknél merülhet fel).

3. Színek

large_3_1.jpg

Amire még mindenképp érdemes figyelni, az a színek harmóniája mind férfiaknál és nőknél is. Az ékszerek és a kiegészítők köre is kényes lehet, főleg 'white tie' illetve 'black tie' alkalmakor kell kifejezetten ügyelni a kiválasztásukra.

Véleményem szerint ezek iránymutatások, inkább javaslatok melyektől el lehet térni, hiszen mi ismerjük a helyszínt, a társaságot tehát ahhoz mérten kell válogatnunk. Természetesen ha a meghívóban előírt, akkor igyekezzünk alkalmazkodni az elvártakhoz, ezzel is megtisztelve a házigazdát és a többi vendéget.

+ 1 tipp: Ha ismeretlen helyre megyünk, érdemes előtte rákeresni a hely weboldalára és a képek között kinyomozni, hogy milyen kaliberű partik szoktak megrendezésre kerülni.

Fejér Anita

 

süti beállítások módosítása