Business & Café

Az igazán jó főnök 5 ismérve

15 jan 2016

Mindenkinek van elképzelése a tökéletes munkahelyről és légkörről. Tapasztalatunk is akad bőven olyan főnökökkel, akik esetleg megnehezítették a munkavégzés hatékonyságát. Íme néhány pont, azoknak, akik szeretnének még jobb vezetőkké/munkatársakká válni.

like_a_boss_by_shirlysnowiie-d4zkqj5.jpg

1. Ösztönöz

A jó főnök első és legfontosabb tulajdonsága, azon kívül, hogy koordinálja beosztottjait a megfelelő munka érdekében, egy úttal inspirálja őket, hiszen felnézni érdemes egy főnökre. Motiválja őket, hogy fejlődjenek és legjobbat hozzák ki magukból és bebizonyítsák, hogy tényleg ők a legjobbak a pozícióra.

2. Támogat

tumblr_nyv3c4lpgf1qzjtreo1_1280.jpg

Kiemeli az erősségeiket és rávilágít a gyengeségükre, de egyben segít fejlődni is. Plusz pontot jelent, ha időnként megjegyezzük kollégáink jó tulajdonságait is. Pl.: "Éva nagyon becsülöm benned, hogy ilyen gondosan odafigyelsz az iroda karbantartására." Egy váratlan bók bearanyozhatja a beosztottja napját.

Vigyázzunk arra, hogy udvariasan jegyezzük meg kollégánk hibáit. Pl.: "Úgy veszem észre, hogy gondjaid adódnak a hatékony időbeosztás terén. Elfogadsz esetleg egy jó tanácsot? Segíthetek esetleg valamiben?"

3. Kommunikálja az eredményeket

Büszke a dolgozói sikereire és ezt igyekszik ki is fejezni. A sikeres munkavégzés természetesen alapkövetelmény, azonban egy kis vállveregetés mindenkinek jól esik nem is beszélve arról, ha érzik hogy megbecsülik őket. És itt vissza is utalnék az első pontra, ez lesz az, ami motiválja őket. Végül is mindenki elismerésre vágyik.

4. Nem csak utasít, meg is hallgat

20150611142545-surprising-downsides-being-clever-man-eyeglasses-smart.jpeg

Meghallgatja munkatársait és nyitott a javaslataikra, végtére is ő a felelős azért, hogy a szervezet minden szinten jól működjön. Továbbá ha magánéleti problémával fordulnak hozzá, igyekszik segítséget nyújtani.

5. Az "aranyközéputak" mestere

Támogatja a munka és magánélet harmóniájának megtalálását úgy, hogy közben elvárja a határidő tiszteletben tartását. Fontos, hogy a munkatársak kiegyensúlyozottak legyenek, hiszen ők azok, akik megteremtik a munkahely minden napi hangulatát. Feszült légkörben senki sem tud rendesen dolgozni.

+1 Megbízik a munkatársaiban és tiszteli őket. Nem áll felettük állandóan és nem ellenőrizgeti őket. Egy bizonyos szintig el kell tudni engedni a kollégák kezét.

 

moremoremore.png

facebook_icon02.png Business & Café - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/businessandcafe

anita_200.pngFejér Anita
Az ELTE nemzetközi tanulmányok végzős hallgatója vagyok. Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványnál is tevékenykedek, korábban a Kreatív Európa Iroda gyakornoka voltam. Fő érdeklődési területem a diplomácia és a biztonságpolitika. Ezen felül számos diákszervezetben, és az NGO-ban is aktív tag vagyok .

süti beállítások módosítása